ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:11
 

Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από τις φωτογραφίες της Σοφίας

«Στα πέρατα της γης»: από τη Σοφία Γεωργίου, που ταξίδεψε χίλια μύρια κύματα και έφερε στα μέτρα της τη γη ολάκερη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τα πιο μακρινά ταξίδια καμιά φορά δεν είναι αυτά που κάνουμε με το σώμα μας, αλλά με τη φαντασία μας, με τον νου μας και με την ψυχή μας, ωστόσο, τα φυσικά ταξίδια είναι το απτό αποτέλεσμα των διεργασιών του νου που έχουν προηγηθεί. Οι εικόνες που μπορεί να σχηματίσει το μυαλό μας όμως δεν μπορούν να φτάσουν μερικές φορές την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Η Σοφία Γεωργίου δεν είναι η φωτογράφος που ξεκινάει το ταξίδι της με στόχο την αποτύπωση γενικών τοπίων, και συγκεκριμένων ανθρώπων, είναι η φωτογράφος που πρώτα έχει φανταστεί τον τόπο και τον άνθρωπο, έχει προσπαθήσει να τον ζήσει από μακριά με τον νου της, οπότε το μάτι της συνεχώς αναζητά να «κλειδώσει» το κάδρο που είχε φανταστεί.

Την έκθεση προλόγισε ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής. Μα τι πιο ωραίο να ζητήσει ένας νέος καλλιτέχνης, τι πιο γνήσιο, μα και περίτεχνο ταυτόχρονα, από το να σε προλογίσει ο ποιητής της άλλης Κύπρου.

Η Σοφία Γεωργίου είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχω γνωρίσει που δεν ζητούν πολλά πράγματα για να είναι ευχαριστημένοι, καλώς να ορίσει το απρόσμενο, έτσι και τα κλικ της, είναι απρόσμενα, δεν έχει στηθεί με τις ώρες για να βγάλει μια φωτογραφία, αλλά ακόμα και όταν το κάνει (ο μανιώδης φωτογράφος δεν μπορεί να κρυφτεί) το πράττει με εκείνη την υπομονή που νιώθεις ότι ο χρόνος δεν πάγωσε, αλλά τρέχει, διότι μπορεί το ινσταντανέ της να κάτι συγκεκριμένο, αλλά ταυτόχρονα ο νους έχει ταξιδέψει σε χίλιες άλλες εικόνες.

Στην έκθεση, που παρουσιάζει στο βιβλιοπωλείο - καφεαναγνωστήριο «Το Έρμα» και είναι η πρώτη της, η Σοφία Γεωργίου μετά από δεκάδες ταξίδια που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στα πιο περίεργα και μακρινά μέρη της γης, απαθανατίζει τη ζωή και την κοινωνία της κάθε χώρας, ακριβώς όπως είναι στην πραγματικότητα, χωρίς καμία επεξεργασία ή ωραιοποίηση. Την έκθεση προλόγισε ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής. Μα τι πιο ωραίο να ζητήσει ένας νέος καλλιτέχνης, τι πιο γνήσιο, μα και περίτεχνο ταυτόχρονα, από το να σε προλογίσει ο ποιητής της άλλης Κύπρου, μιας Κύπρου που αναβλύζει πηγαία και από τη Σοφία, την Κύπρο της απλότητας, της μητέρας γης που από μόνη της ξέρει να καλλιτεχνεί, χωρίς μανιέρα.

Η Σοφία γενικά δεν ωραιοποιεί τα πράγματα, δεν βάζει γενικά χρυσόσκονη στη ζωή της, αλλά αφήνει τα βιώματά της να την οδηγούν, δεν βιάζει τα πράγματα, δεν τα φορτώνει με περιττά στολίδια. Η καταγωγή της από το Παλαιχώρι, άλλωστε, την έχει εμποτίσει με την απλότητα που χρειάζεται καμιά φορά ο καλλιτέχνης, και ακριβώς αυτή την απλότητα βγάζει και στις φωτογραφίες που τράβηξε όλα αυτά τα χρόνια.

Τα ταξίδια της Σοφίας Γεωργίου είναι καλά οργανωμένα, αλλά ταυτόχρονα ελεύθερα, μοναδική σταθερά είναι ο προορισμός, και αυτός όχι πάντα, όπως μοναδική της αποσκευή είναι μία φωτογραφική μηχανή.Η φωτογράφος, καθηλώνοντας με την ειλικρίνεια του έργου της, μας μεταφέρει απνευστί σε πέντε ηπείρους και μας γνωρίζει τους πολιτισμούς που αντάμωσε, που έζησε, τους ανθρώπους που συνοπλάστηκε και ήπιε μαζί τους καφέ κάτω από τον ήλιο της Αιθιοπίας ή τον Κουβανό που την κέρασε ένα πούρο.

Η Έκθεση της Σοφίας Γεωργίου είναι ένα ταξίδι στα πέρατα της γης που θα ταξιδέψει τον θεατή και θα τον γνωρίσει με κουλτούρες και λαούς χιλιάδες μίλια μακριά, που η φωτογράφος είχε την τύχη να γνωρίσει η ίδια. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τον κόσμο μέσα από τα μάτια μιας φωτογράφου που τραβούσε φωτογραφίες πρώτα και κύρια για να πληρώσει η ίδια τη ματιά της.

 

Πληροφορίες: Βιβλιοπωλείο - καφεαναγνωστήριο «Το Έρμα», Έκτορος 42, πλησίον πύλης Αμμοχώστου, παλιά Λευκωσία, μέσα στο Αιγαίον. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ωράριο: 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.

Επικοινωνία:Τηλέφωνο 99 980574, vivliopwleioerma@gmail.com 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

X