ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο φως «Τα Μυστικά ενός Βασιλικού Πορτραίτου»

Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζεται σπάνιος αναγεννησιακός πίνακας της Αικατερίνης Κορνάρο

Newsroom K

Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζεται  η περιοδική έκθεση «Τα Μυστικά ενός Βασιλικού Πορτραίτου» που απεικονίζει την τελευταία βασίλισσα της Κύπρου, την Αικατερίνη Κορνάρο. Το πορτραίτο εντοπίστηκε πρόσφατα και βλέπει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά στο Λεβέντειο Μουσείο.Το βασιλικό αυτό πορτραίτο ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Μιχάλη Ζεϊπέκκη, ο οποίος παραχώρησε το έργο στο Λεβέντειο Μουσείο με μακροχρόνιο δανεισμό για σκοπούς έρευνας και μελέτης αλλά και έκθεσής του στο μόνιμο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αικατερίνη Κορνάρο.

Ο πίνακας αυτός θεωρείται από τα ελάχιστα σωζώμενα αναγεννησιακά έργα της Βασίλισσας Κορνάρο και η ανακάλυψή του προκάλεσε σειρά επιστημονικών ερευνών και δραστηριοτήτων, οι οποίες αποκάλυψαν πολλά μυστικά που κρύβονταν πίσω από την ταυτότητα και την ιστορία του.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η πορεία της έρευνας στα ίχνη χαμένου πίνακα, που φαίνεται να χρονολογείται στο 16ο αιώνα. Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από τον φακό της επιστήμης τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που ανέλαβε έφορος του Λεβέντειου Μουσείου, να μάθει περισσότερα για τις χημικές και τεχνικές αναλύσεις που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κύπρου και η Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών της Δρέσδης, στη Γερμανία. Ενδιαφέρον έχει και η παρουσίαση της διαδικασίας συντήρησης που έγινε σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Γερμανία.

 Ημερίδα για το σπάνιο εύρημα

Την έκθεση θα συνοδεύει ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, που μελέτησαν το πορτραίτο, αλλά και ειδικούς στην αναγεννησιακή τέχνη, από το εξωτερικό. Θα ολοκληρωθεί με συζήτηση γύρω από τα αποτελέσματα του προγράμματος. Έκθεση και ημερίδα που προσφέρουν νέα « Δια μουσείου μάθηση » στο κοινό, οργανώνονται με την επιστημονική συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, και τελούν υπο την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Κύπρο.

Η τελευταία βασίλισσα
Η Αικατερίνη Κορνάρο (1454 – 1510) ήταν η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου από τις 26 Αυγούστου 1474 έως τις 26 Φεβρουαρίου 1489, και είχε ανακηρυχτεί «Κόρη του Αγίου Μάρκου». Η Αικατερίνη ήταν κόρη του ευγενή Μάρκο Κορνάρο και της Φλορέντσα Κρίσπο. Η οικογένεια Κορνάρο είχε σχέσεις με την Κύπρο. Στην περιοχή της Επισκοπής και στη περιοχή της Λεμεσού λειτουργούσαν μύλους ζάχαρης, τα προϊόντα των οποίων μαζί με άλλα Κυπριακά προϊόντα εξήγαγαν στην Βενετία. Παντρεύτηκε το 1468 τον Ιάκωβο Β΄ της Κύπρου (γνωστός ως Ιάκωβος ο Νόθος, σε ηλικία 14 χρονών. Με τον Ιάκωβο έκαναν ένα γιο, τον Ιάκωβο Γ΄ που όμως πέθανε σε βρέφος. Η Αικατερίνη,μετά και τον θάνατο του συζύγού της, απέμεινε κύρια της Κύπρου και βασίλεψε στην Κύπρο από το 1474 ως το 1489. Στις 14 Μαρτίου 1489 αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να παραδώσει το νησί στη Δημοκρατία της Βενετίας. Της δόθηκε ως αποζημίωση η πόλη του Άζολο. Πέθανε στη Βενετία το 1510.

  

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον κύριο Αναστάσιο Π. Λεβέντη, πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 7:30 μ.μ. στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018.

Για το πρόγραμμα της ημερίδας αλλά και για άλλες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Μουσείου www.leventismuseum.org.cy ή να επικοινωνήσουν απευθείας με το προσωπικό του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας τηλ: 22661475 ή info@leventismuseum.org.cy.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές

«"...η Άγκυρα όταν καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την ...»
Σοφούλης  |  13:27

Πειθαρχικό ΔΗΚΟ: Αρνείται να συμμετέχει στο συμβούλιο ο Ιερωνυμίδης

«Έτο που έσιει τζιαί νούσιμους μές το ΔΗΚΟ! »
knak  |  09:14

Βίαζε τα δύο ανήλικα αδέρφια του σε ηλικία 15 ετών

«Και δεν ξέρετε τι να του κάνετε???»
knak  |  11:04

Αμεση Ανάλυση: Η σιωπή της Μόσχας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

«Oi Ρώσοι για να επιτύχουν του σκοπού τους, μπορεί ακόμη και να `σκύψουν` χωρίς αιδώ μπροστά στον Τούρκο! ...»
knak  |  11:09

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Η επιμελήτρια της έκθεσης Έλενα Πογιατζή-Ρίχτερ τοποθετεί το πορτραίτο της Αικατερίνης Κορνάρο που παρουσιάζεται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Στο φως μια βασίλισσα

Είναι το πορτραίτο στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας χαμένο έργο του Τιτσιανού;
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ