ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Animation και πάλι στη Σαλαμιού της Πάφου

Στην «Κ» μιλούν άνθρωποι της κοινότητας και ο Γιώργος Τσαγγάρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Για 22η χρονιά το Animafest υποδέχεται στη Σαλαμιού της Πάφου τους απανταχού φίλους της τέχνη του Animation. To Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου Όψεις του Κόσμου ξεκινάει την Τετάρτη 9 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 12 Αυγούστου, φιλοξενώντας στο πλούσιο πρόγραμμά του ταινίες που έχουν βραβευθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του πλανήτη, αλλά και κυπριακές ταινίες, παράλληλες δραστηριότητες, όπως συναυλίες και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Κατά την περυσινή διοργάνωση είχα την ευκαιρία να μιλήσω στην όμορφη Σαλαμιού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Γιώργο Τσαγγάρη, τον πρόεδρο του Κέντρου Νεότητας της Σαλαμιού Γιώργο Παπαδόπουλο και τον κοινοτάρχη της Σαλαμιού Κώστα Αυγουστή. Ονόμασα, με αφέλεια ίσως το σημαντικό αυτό φεστιβάλ, ένα φεστιβάλ αγκαλιάς, λόγω της ζέσης με την οποία οι κάτοικοι του χωριού και οι τοπικοί φορείς το έχουν αγκαλιάσει και πώς το ίδιο το φεστιβάλ ανταποδίδει την αγάπη αυτή στο κοινό του.

Λίγο πριν από την αναπάντεχη συνέντευξη με τους τρεις είχα συναντήσει την κα Φοινίκα, έχοντας 90 και πλέον χρόνια στην πλάτη της, μία γλυκύτατη κυρία, και γιαγιά του Γιώργου Παπαδόπουλου, για να μου μιλήσει για το φεστιβάλ, αλλά και για τη ζωή της, άνοιξε το σπίτι της και με αγκάλιασαν παιδιά και εγγόνια, ενώ λίγο πριν η Λήδα Αγιομαμίτη και ο Χρήστος Αγιομαμίτης στήσουν τις κάμερες για την οπτικογράφηση της συνέντευξης δύο αδέλφια από τη Συρία 8-10 χρονών παρακολουθούσαν με έκσταση ό,τι συνέβαινε γύρω τους, ρωτώντας συνεχώς να μάθουν περισσότερα για την τέχνη της κινηματογράφησης, ενώ έμαθα ότι συμμετείχαν και σε μαθήματα χαρακτικής.

Αν τα παραπάνω δεν είναι αγκαλιές, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.

Ακούστε στο βίντεο όσα όμορφα μού είπαν οι Γιώργος Τσαγγάρης, Γιώργος Παπαδόπουλος και Κώστας Αυγουστή.

 


Η Αφίσα του Φεστιβάλ

Όπως κάθε χρόνο, προσκαλέσαμε έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες από τη διεθνή κοινότητα του animation να δημιουργήσει την αφίσα. Φέτος την αφίσα του φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο Ολλανδός σκηνοθέτης Μichaël Dudok de Wit, γνωστός για την ταινία μικρού μήκους animation «Father and Daughter», που απέσπασε το βραβείο Όσκαρ το 2001, καθώς και για την πρόσφατη επιτυχημένη ταινία μεγάλου μήκους «The Red Turtle». Μάλιστα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν και οι δύο ταινίες.

Διεθνή Διαγωνιστικά Προγράμματα

Οι επιμελητές Γιώργος Τσαγγάρης και Gerben Schermer (Ολλανδία) επέλεξαν 32 ταινίες από 19 χώρες στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ανάμεσα σε περισσότερες από 650 υποβολές από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η επιμέλεια του προγράμματος έχει ως διαχρονικό στόχο να παρουσιάσει στο κοινό της Κύπρου την διεθνή καλλιτεχνική πρωτοπορία αλλά και παράλληλα να το καλλιεργήσει, μέσα από ταινίες που χαρακτηρίζονται από οικουμενικότητα και ανθρωποκεντρική ματιά.

Στο παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που είναι αφιερωμένο στο ολοένα και αυξανόμενο παιδικό κοινό του φεστιβάλ, επελέγησαν 8 διεθνείς ταινίες από 7 διαφορετικές χώρες. Την καλύτερη ταινία στο παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα θα κληθεί να επιλέξει τριμελής νεαρή επιτροπή κριτών που αποτελείται από μαθητές σχολείου.

Κυπριακό Πρόγραμμα και Κύπριοι καλλιτέχνες

Φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, διορίστηκε τριμελής επιτροπή επιμελητών για την επιλογή του Κυπριακού διαγωνιστικού προγράμματος, η οποία αποτελείται από την Ελένη Χανδριώτου, εικαστικό, Denis Κωνσταντίνου, brand and motion designer και Πόπη Πισσουρίου, γραφίστρια. Η επιτροπή ανέλαβε και τη γενική επιμέλεια των κυπριακών ταινιών προσθέτοντας στο φετινό πρόγραμμα το Πανόραμα Κυπριακού Animation.

Στο πλαίσιο του Κυπριακού προγράμματος οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίσης μια μοναδική έκθεση animated αφίσας στους δρόμους της Σαλαμιού, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, με την συμμετοχή 12 Κύπριων γραφιστών και animators, καθώς επίσης την εγκατάσταση της Άντρης Αντρέου με τίτλο ‘Μνήθη’ και το VR and Sound Installation Αnima του Μιχάλη Χαραλάμπους και Μάριου Λιζίδη σε επιμέλεια και κείμενο Μάριου Ψαρά και υλοποιήση VR Παναγιώτη Κυριάκου, ενώ ο διακεκριμένος Κύπριος δημιουργός Παντελής Διαμαντίδης θα παρουσιάσει ένα οπτικοακουστικό performance στην μεγάλη οθόνη του Φεστιβάλ. Επιπρόσθετα, εγκαινιάζουμε μια νέα δράση, την πειραματική σκηνή zero-zero stage, με μεταμεσονύκτιες οπτικοακουστικές δράσεις από νέους Κύπριους μουσικούς και εικαστικούς. Φέτος συμμετέχουν οι Ichomagnetic Thoughts, το ντουέτο του Τάσου & Παναγιώτη, ο Γιώργος Γ. Τσαγγάρης και ο Νικόλας Καρατζάς.

Τέλος, φέτος το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε δύο πολύ ξεχωριστές δράσεις από δυο διακεκριμένους Κύπριους στον χώρο της δημιουργικής γραφής: το περιπατητικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής που εμπνέεται από συγκεκριμένα μέρη, με τίτλο ‘Περπατώντας/Γράφοντας (σ)τη Σαλαμιού’, υπό την καθοδήγηση της Νικολέττας Δημητρίου, ιδρύτριας και διευθύντρια του Topos Retreat και του The Writing Room, και τις ‘Ιστορίες Γραφομηχανής’ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που γράφει εμπνευσμένος από συζητήσεις με επισκέπτες στο φεστιβάλ.

 

Πανόραμα μαθητικών ταινιών

Ακόμα μια πρωτιά του φετινού Φεστιβάλ είναι η προβολή πανοράματος μαθητικών ταινιών, που δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια που η ομάδα του φεστιβάλ πρόσφερε σε αμέτρητους μαθητές και δασκάλους σε περισσότερα από 50 σχολεία στη δημόσια εκπαίδευση, από το 2017 μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη την Κύπρο.

Διεθνής Κριτική Επιτροπή και διεθνείς καλεσμένοι

Το δύο μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ «Δημήτρης Εϊπίδης», narrative και non-narrative, την καλύτερη ταινία στο Κυπριακό Διαγωνιστικό καθώς και τις ειδικές μνείες στα διαγωνιστικά προγράμματα (Εθνικό και Διεθνές) θα κληθούν να απονείμουν τα τρία μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Φέτος, φιλοξενούνται στην Κύπρο δυο διακεκριμένοι δημιουργοί, ο Andreas Hykade από τη Γερμανία και η Varia Yokavleva από τη Ρωσία, οι οποίοι απαρτίζουν την κριτική επιτροπή μαζί με τον ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του καινοτόμου οργανισμού ABR,Κωνσταντίνο Κυπριανού από την Κύπρο. Το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους επίσης πολλοί διακεκριμένοι διευθυντές και παραγωγοί σημαντικών διεθνών φεστιβάλ συνεργατών του Κυπριακού Animafest, όπως του διεθνούς Φεστιβάλ της Οttawa στον Καναδά, του Anima Brussels στο Βέλγιο, του Νational Film Board of Canada, του Stop Trick Festival του Maribor της Σλοβενίας, καθώς και σκηνοθέτες που οι ταινίες τους διαγωνίζονται στα διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα.

Διεθνής Έκθεση

Ο εκθεσιακός χώρος του φεστιβάλ φέτος φιλοξενεί μια εξαιρετική έκθεση εικονογράφησης και βίντεο της ρωσικής καταγωγής σκηνοθέτιδας Varia Yokavleva, που φέτος απέσπασε με την ταινία της ‘Oneluv’ το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του Zagreb.

Animation Film Camp: ένα καινοτόμο διεθνές πρόγραμμα

Το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, το Αnimation Film Camp είναι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Animafest Cyprus με διεθνή προσανατολισμό και με δυνατότητες δικτύωσης νέων καλλιτεχνών και φοιτητών με διεθνή κέντρακαι Φεστιβάλ. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το World Festival of First Animations PRIMANIMA στην Βουδαπέστη.

Οι δέκα καλλιτέχνες που επελέγησαν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης, πέντε από την Ουγγαρία και πέντε από την Κύπρο, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο τετραήμερα Animation Film Camps.Το πρώτο θα διεξαχθεί στην Κύπρο στο χωριό Σαλαμιού κατά τη διάρκεια του Animafest,από τις 6 - 9 Αυγούστου2023. Το δεύτερο Film Camp θα γίνει στο Budaörs, λίγο έξω από τη Βουδαπέστη, κατά τη διάρκεια του 11ου World Festival of First Animations PRIMANIMAτον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πλούσιο πρόγραμμα με μουσικές από 6 Κυπριακά συγκροτήματα

Το φετινό μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 εξαιρετικές συναυλίες από Κύπριους δημιουργούς: την νεοσύστατη μπάντα ΒuzzAyaz, το τριμελές σχήμα του Ευαγόρα Καραγιώργη Μυρωθκιές του Γιασεμιού, το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Κουλουμή, το εξαμελές φωνητικό σύνολο Κάλεσμα, τους NAZκαι τους Spherical Cows.

Βρείτε τo αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης animafest.com.cy και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Animafest Cyprus.

Το Φεστιβάλ στηρίζουν το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού- Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Δείτε εδώ την επιλογή ταινιών που θα διαγωνιστούν στην φετινή 22η έκδοση του Φεστιβάλ: www.animafest.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ