ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πελλάρες, οι ποιητές δεν μας χρειάζονται...

Μα και αυτών τις φωνές ο λόγος του πολιτικού πιότερα ακούγεται ας είναι και πιο άδειος

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Πριν από λίγες ημέρες ο Θεοκλής Κουγιάλης, ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους ποιητές, έφυγε για το αναπόδραστο ταξίδι της επίγειας λύτρωσης και της επέκεινα νέας περιπέτειας. Δεν ξέρω πόσοι στ’ αλήθεια ασχοληθήκατε με το γεγονός. Προσωπικά, ξαναδιάβασα μέρος της ποίησής του, όχι για το συγχώριο, αλλά γιατί το τέλος της ζωής του τον έφερε ξανά στο δικό μου προσκήνιο. Το ομολογώ, είχα καιρό να ανοίξω κάποια συλλογή του, το έκανα το βράδυ που άκουσα για τον θάνατό του. Ο Θεοκλής Κουγιάλης δεν έφυγε από τη ζωή έχοντας απωθημένα λογοτεχνικά, νιώθω πως έδωσε ό,τι είχε να δώσει, ίσως θα μπορούσε να δώσει και περισσότερα, ποιος ξέρει; Έτυχε αναγνώρισης, και βραβεία πήρε, όλα ακολούθησαν την πορεία που έπρεπε, διότι ήταν ταλαντούχος ποιητής, στηλίτευσε τόσο έξυπνα την πολιτική αγυρτεία με το «Περί ποντικών» από τη συλλογή του «Μυθολόγιον», και τόσα άλλα ακόμα. Μα και ο Ανδρέας Παστελλάς δεν είχε γράψει το «Τοπίο παραλιακής πόλης», και αυτός έφυγε… γιατί και ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης έγραψε για την Αφροδίτη και τα ιερά της οικόπεδα, μα η φωνή του ποιητή δεν είναι τόσο δυνατή όσο να ακουστεί και να αντηχήσει… μα και ο Παντελής Μηχανικός δεν μίλησε για το παχύ μας δέρμα, ε! και ποιος τον άκουσε, μάλλον κανείς, ή όχι, ελάχιστοι και αυτοί θεωρούνται απλώς της κουλτούρας και της διανόησης. Ο Μιχάλης Πασιαρδής γράφει και το μελάνι του λες και είναι το χώμα τούτης της γης, γράφει για την αγάπη στο ιδίωμα, εκ πρώτης όψης, μα δεν είναι έτσι. Ο Μιχάλης Πασιαρδής αλληλογραφεί με την ερωμένη του Κύπρο, ως αντίδωρο της αφιερώνει τετράστιχα. Μα και αυτό το στυλ δεν ταιριάζει στους καιρούς μας, λένε κάποιοι. Θέλετε να πάμε και απέναντι; Στην ψευδολογοτεχνία… στον Φικρέτ Ντεμιράγ που έγραψε για τους γύπες που στριφογυρίζουν πάνω απ’ τις ζωές μας και είναι ο μόνος Τουρκοκύπριος λογοτέχνης που διάβασα και δεν θα έπρεπε… είμαι σίγουρος ότι ποιητική αγωνιώδης έκφραση θα υπάρχει και από εκεί, που διάολε, δεν την ξέρουμε, και πόσα να κυνηγήσει ο νους του ενός;

Έφυγε ο Κουγιάλης, μια ημέρα των γιορτών, ευτυχώς όχι σε μια κάμαρα κρύα, αλλά παρ’ όλα αυτά ποια ήταν του θανάτου του η μνεία; Δυστυχώς στα «ψιλά» πέρασε το φευγιό του. Τι χρειάζεται ο ποιητής σήμερα, τι είχε να πει στο κάτω-κάτω; Και αν είχε να πει κάτι γιατί δεν το είπε στα τηλεπαράθυρα και στα κοινωνικά δίκτυα, αυτή είναι η φωνή του σήμερα. Αρκούμαστε στις κραυγές του πολιτικού πολιτισμού και όχι στη φωνή του μεσημεριού, τη σιγοψιθυριστή. Μα θα μου πείτε, γιατί οι ποιητές δεν κραυγάζουν και αυτοί. Πώς! Υπάρχουν και χαλκεόφωνοι ποιητές, μα και πάλι στον πολύ κόσμο δεν φτάνει, υπερισχύουν δυστυχώς οι αλαλάζουσες φωνές άλλων ομότεχνών τους, που λιγότερα έχουν να πουν, μα περισσότερους γνωρίζουν… Μα και αυτών τις φωνές ο λόγος του πολιτικού ακούγεται πιότερα ας είναι και πιο άδειος.

Στον αγώνα μεταξύ πολιτικών και ποιητών και άλλων λογοτεχνών μοιάζει να χάνουν συνεχώς οι δεύτεροι, ίσως γιατί οι πρώτοι έχουν καλύτερο σκάουτερ και γερό παράγοντα από πίσω, υπάρχει περισσότερο χρήμα για να κυκλοφορήσει. Δεν πουλάνε οι ποιητές, ενώ ο πολιτικός πουλάει, όπως και να το δεις το ρήμα και εδώ έρχεται και συνταιριάζει η προσφιλής μου παροιμία «εγώ στραβώνω και πουλώ και εσύ άμπλεψε κι αγόρασε». Μα πώς να σε στραβώσει ο ποιητής, θα πρέπει να κάνεις κόπο για να τον διαβάσεις, ενώ ο πολιτικός εύκολα μπορεί να σε στραβώσει, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τον ακούσεις, και όσο πιο δυνατά μιλήσει, όσο πιο οργισμένα φωνάξει, τόσο καλύτερα θ’ ακούσεις για την πραμάτεια του… Ποιος ακούει όμως τους ποιητές, δεν μας χρειάζεται αυτή η τέχνη μάλλον.

Μη γελιέστε, δεν είναι ο λόγος του ποιητή εναντίον εκείνου του πολιτικού, όχι, σε καμία περίπτωση, ο πρώτος μπορεί να γράφει για το χθες, ίσως και για το τώρα, με προβολή στο αύριο, γράφοντας σήμερα. Ο δεύτερος έγραψε χθες, έχοντας στο μυαλό του το αύριο, με προβολή στο σήμερα…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση