ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:15
 

Για μία μόνο παράσταση επιστρέφει «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος»

Ένα έργο για τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη, από τη θεατρική ομάδα Σόλο για τρεις

Newsroom K

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη φθινοπωρινή σεζόν, η παράσταση «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος», το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους - Παπαδοπούλου επιστρέφει στο σανίδι για μία παράσταση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. 

«Ο Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος» πραγματεύεται το έργο και τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913 - 1988), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου, αλλά σημαντικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Εμπνευσμένο από τη ζωή του ζωγράφου, με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας για να ενισχύσουν το δραματουργικό ενδιαφέρον του κειμένου, το έργο, καταγράφει τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρά του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και μέσα από τις αγωνιώδης ανησυχίες που χαρακτήριζαν την παλυτάραχη ζωή του. Ο Αντρόνικος βρίσκεται στο εργαστήρι του στο χωριό του. Μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αθήνα, όπου υποβάλλεται σε θεραπεία ηλεκτροσόκ σε ψυχιατρική κλινική στην Κιφισιά, ο Αντρόνικος μέσα στη σχιζοφρένειά του, αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του στη ζωγραφική, απομονωμένος στο χωριό του - ξεχασμένος από συγγενείς και φίλους. 

Στην πορεία του μονολόγου, ο χρόνος σμίγει με το παρόν και το παρελθόν, όπου εξελίσσεται ένας διάλογος με τον εαυτό του, αλλά και με πρόσωπα που σημάδεψαν με έντονο τρόπο τη ζωή του. Ο μονόλογος, γίνεται στην ουσία μια κραυγή αγωνίας και πόνου, της αγωνίας και του πόνου του καλλιτέχνη, του αληθινού καλλιτέχνη που ανακαλύπτει την τέχνη του μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και τις αναζητήσεις του για το τι σημαίνει για αυτόν η ζωγραφική. Ο Αντρόνικος ανακαλύπτει το γιατί ζωγραφίζει!


Μια ζωή, μια παλέτα χρώματα

Ο Νεκτάριος Θεοδώρου που ενσαρκώνει τον Αντρόνικο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού φάνηκε ότι έχει διαβάσει τον χαρακτήρα του ανθρώπου που κλήθηκε να υπηρετήσει και έδειξε ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος ολόκληρης της παράστασης. Οι έντονες εναλλαγές στο παίξιμο και η ευκολία στην αναστροφή χαρακτήρων, ο πετυχημένος φωτισμός, τα σωστά σκηνικά και κοστούμια και φυσικά η μουσική του σημαντικού Μιχάλη Χριστοδουλίδη είναι τα εχέγγυα της παράστασης.

Tο έργο πέραν της βιογραφικής του διάστασης καταπιάνεται με τα ήθη και τις αντιλήψεις μιας κοινωνίας που εκών άκων έπνιγε συναισθήματα, ανθρώπους και όνειρα. Δείχνει ακόμη τις ανθρώπινες αδυναμίες και την καταπίεση από το στενό περιβάλλον, αλλά και τη θαλπωρή που πάντα κάπου κρύβεται.

Η ζωή του Κώστα Στάθη θα μπορούσε να είναι μία παλέτα χρώματα, έχοντας επάνω της από το πιο λαμπερό έως το πιο μουντό, με το μυαλό να τα ανακατεύει και τα μάτια να τα θαυμάζουν.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη των τεσσάρων βασικών συντελεστών της παράστασης. 

 

Συντελεστες:
Κείμενο: Ευρυδίκη Περικλέους - Παπαδοπούλου Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαϊδου Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου.

Τον ζωγράφο υποδύεται ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου

 

Πότε/πού: Παρασκευή 2 Ιουνίου, στις 9:00 μ.μ. στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X