ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαμπής Τσαγγάρης: Μα τι λαλείτε κύριε Έπαρχε;

Με επιστολή του απαντά στα όσα δήλωσε ο κύριος Αλεξάνδρου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μουσείο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με επιστολή του ο κύριος Τσαγγάρης απαντά στον Έπαρχο Λεμεσού σχετικά με τα όσα δήλωσε για το μουσείο και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει από την εισροή νερού. Σε προηγούμενη του ανάρτηση ο κύπριος χαράκτης τόνισε τον κίνδυνο που διατρέχουν τα έργα και το αρχειακό υλικό που βρίσκεται στο μουσείο.

Αυτούσια η επιστολή

Κύριε Έπαρχε Λεμεσού, Μάριε Αλεξάνδρου,

Εδκιάβασα την συνέντευξην σας στο ΚΥΠΕ τζ̆ι επρόσεξα ότι σε τέσσερα σημεία λαλείτε για “ενός από τα επαγγελματικά υποστατικά του κ. Τσαγγάρη”, “τα υποστατικά του Χαμπή Τσαγγάρη είναι επαγγελματικά”, “Όταν το υποστατικό είναι επαγγελματικό, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον εκμισθωτή, στην προκειμένη περίπτωση τον κ. Τσαγγάρη”, “βορείως των επαγγελματικών υποστατικών του Χαμπή Τσαγγάρη”.

Τι επάγγελμαν κάμνω, κύριε Έπαρχε;

Μέν μου πείτε “χαράκτης”, γιατί ποττέ δεν ήταν επάγγελμαν για μέναν η χαρακτική. Εν μέσον έκφρασης μου τζ̆ι εκφράστηκα όπως ξέρουν καλά οι αθθρώποι του πολιτισμού. Τα επαγγελματικά υποστατικά μου, που λαλείτε, εν χώρος πολύχρονης προσφοράς σε σ̆ιλλιάες Κύπριους τζ̆αι ξένους!

ΔΩΡΕΑΝ, κύριε Έπαρχε…

Εσείς εκόψετε μακριά.

Λαλείτε στην συνέντευξην σας “Εμείς ωστόσο πήγαμε εκεί καλή τη πίστει γιατί πρόκειται για Μουσείο”.

Κάμνετε μου χαττήριν, κύριε Έπαρχε; Να μου λείπει.
Τούτον το “καλή τη πίστει” δεν το είδα πέντε χρόνια που με περιπαίζει η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών περιουσιών Λεμεσού.

Δεν το είδα ούτε στην απάντησην που μου εδώσετε στα ηλεκτρονικά μηνύματα που σας έπεψα τον Ιούνην, στην απελπισίαν μου για την απραξίαν της Υπηρεσίας Τ/Κ Περιουσιών. Εγράψετε μου, τότε: “τα θέματα και τα προβλήματα που αφορούν Τ/Κ Περιουσίες τα χειρίζεται ο Κλάδος Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών Λεμεσού, στον οποίο διαβιβάζονται τα αιτήματα σας για να τύχουν χειρισμού λόγω αρμοδιότητας.”

Έθελα να φκω ΄που τον λάκκον τζ̆ι εζήτησα χείραν βοηθείας, αλλά εσείς είπετε μου να ξαναππέσω στον λάκκον.

Καλή τη πίστει!

Δεν καταλάβω ’που τεχνικά θέματα, κύριε Έπαρχε, αλλά άμαν λαλείτε: “Για να επιλυθεί το πρόβλημα 100%, αν ήταν τεχνικά εφικτό, (…) θα πρέπει να χαλάσουμε τη διπλανή κατοικία”, τζ̆αι “Επομένως, η υγρασία δεν μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς”, θυμίζετε μου την κυπριακήν παροιμίαν “Απ’όν θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μήνες κοσ̆σ̆ινίζει”.
Εσείς εκάμετέ το πέντε χρόνια!

Μή κακόν να χαλάσετε το σπίτιν του γείτονα. Τι σας έφταιξεν; Αθώον το σπίτιν, χωρίς κανέναν ρόλον στην υπόθεσην. Ποιόν θέλετε να φοητσ̆άσετε;

Λαλείτε: “Νοουμένου ότι θα εξασφαλίσουμε άδεια από τους εκμισθωτές των δύο παρακείμενων κατοικιών, θα κάνουμε κάποια έργα, ασχέτως του αποτελέσματος”. “Χωρίς τη συγκατάθεσή τους δεν μπορεί να γίνει τίποτε”.
Τα νερά έρκουνται ’που την αυλήν ενός των εκμισθωτών. Πριν μισθώσει το υποστατικόν του, δεν υπήρξεν ποττέ πρόβλημαν υγρασίας στο Αρχείον του Μουσείου. Τζ̆ειαμαί εν η ρίζα του κακού.

Τζ̆ι αν δεν δώσει την συγκατάθεσην του;

Εκαταλήξετε στην συνέντευξην σας στο ΚΥΠΕ, λαλώντας: “Η υγρασία αποκλείεται να εξαφανιστεί εντελώς. Εάν όμως μειωθεί, δεν θα προκαλείται μεγάλη ζημιά στον χώρο γιατί το νερό θα εξατμίζεται εσωτερικά”.

Το πόσον μιάλην ή μιτσ̆άν ζημιάν θα προκαλέσουν, θα το δούμεν στα χαρακτικά που φυλάσσουνται στο Αρχείον του Μουσείου. Τα χαρακτικά εν τυπωμένα σε χαρτίν.
Ξέρετε καλά, κύριε Έπαρχε, πόσον πειράζεται το χαρτίν ’που την υγρασίαν…

Έχω ήσυχην την συνείδησην μου ότι επρόσφερα στην Κύπρον ό,τι καλλύττερον με όσα ξέρω στην χαρακτικήν. Εγέννησα μιαν Σχολήν τζ̆ι έναν Μουσείον. Δεν θα ξαναννοίξουν, αν δεν στεγνώσει το πάτωμαν του Αρχείου του Μουσείου.

Θέλω να πιστεύκω ότι κανένας δεν θα έθελεν να γινεί νεκροθάφτης τούντου μοναδικού έργου…

Χαμπής Τσαγγάρης

Έπαρχος Λεμεσού: Θα προβούμε σε έργα αν εξασφαλίσουμε άδεια από τους εκμισθωτές των διπλανών κατοικιών

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι «κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εσωτερικών, στις 20 Νοεμβρίου 2023 έγινε επιτόπια έρευνα από τον Ανώτερο Πολιτικό Μηχανικό της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού». Όπως είπε, έχει διαπιστωθεί σε μέρος της εσωτερικής τοιχοποιίας ενός από τα επαγγελματικά υποστατικά του κ. Τσαγγάρη, υγρασία μικρής έκτασης και μικρού βαθμού.

Ο κ. Αλεξάνδρου διευκρίνισε ότι τα υποστατικά του Χαμπή Τσαγγάρη είναι επαγγελματικά και όχι κατοικίες, σημειώνοντας ότι το κράτος έχει την ευθύνη της συντήρησης και επιδιόρθωσης μιας κατοικίας. «Όταν το υποστατικό είναι επαγγελματικό, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον εκμισθωτή, στην προκειμένη περίπτωση τον κ. Τσαγγάρη. Εμείς ωστόσο πήγαμε εκεί καλή τη πίστει γιατί πρόκειται για Μουσείο», εξήγησε στο ΚΥΠΕ.

Επιπλέον, ο Έπαρχος Λεμεσού είπε πως ο κ. Τσαγγάρης ανέφερε στον μηχανικό ότι η υγρασία αυξάνεται κατά περιόδους. «Αυτό συμβαίνει ενδεχομένως είτε λόγω βροχής είτε λόγω αύξησης του υδροφορέα», σημείωσε. Ακόμη, επεσήμανε ότι το δάπεδο του υποστατικού του κ. Τσαγγάρη βρίσκεται σε υψόμετρο κατά περίπου ενάμιση μέτρο πιο χαμηλό από το δάπεδο της εφαπτόμενης κατοικίας. «Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανόν η υγρασία να μεταφέρεται από τη διπλανή κατοικία λόγω του χώματος», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω κατοικίες είναι ηλικίας πέραν των 60-70 χρόνων και δεν έχουν θεμελίωση.

Το Μουσείο του Χαμπή έχει κοινό τοίχο με τη διπλανή κατοικία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αλεξάνδρου. «Για να επιλυθεί το πρόβλημα 100%, αν ήταν τεχνικά εφικτό, θα έπρεπε να καθαρίσουμε τα χώματα και να προχωρήσουμε σε μόνωση των εξωτερικών τοίχων του κ. Τσαγγάρη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί θα πρέπει να χαλάσουμε τη διπλανή κατοικία. Επομένως, η υγρασία δεν μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε ο Έπαρχος Λεμεσού, βορείως των επαγγελματικών υποστατικών του Χαμπή Τσαγγάρη και δύο άλλων κατοικιών υπάρχει μια μεγάλη έκταση γεωργικής γης, η οποία βρέχεται σε αρκετό βαθμό. Τα νερά συγκρατούνται εκεί λόγω της κλίσης του εδάφους. «Το ανάγλυφο του εδάφους είναι τέτοιο που δεν μας επιτρέπει να στρέψουμε τα νερά προς άλλη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο υδροφορέας», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, το χώμα είναι αργιλώδες, συγκρατεί το νερό και δεν το αφήνει να διαπερνά, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ότι στην κατοικία δίπλα από το Μουσείο υπάρχουν καλάμια, που δηλώνουν την ύπαρξη νερού εκεί.

«Νοουμένου ότι θα εξασφαλίσουμε άδεια από τους εκμισθωτές των δύο παρακείμενων κατοικιών, θα κάνουμε κάποια έργα, ασχέτως του αποτελέσματος», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος Λεμεσού. «Θα προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε κάποιες μικροδεξαμενές για να αντλήσουμε το νερό και να το μεταφέρουμε βορειότερα», εξήγησε.

«Τα έξοδα αυτών των εργασιών θα τα επωμιστεί το κράτος, παρότι δεν είναι νομικά υπόχρεο», υπέδειξε ο κ. Αλεξάνδρου. «Προσεγγίσαμε τους εκμισθωτές των δύο παρακείμενων κατοικιών μέσω του κοινοτάρχη και αναμένουμε την απάντησή τους. Χωρίς τη συγκατάθεσή τους δεν μπορεί να γίνει τίποτε», υπογράμμισε.

Ουσιαστικά, όπως είπε, «το κράτος θα προβεί σε εκτέλεση μικρών έργων με σκοπό τη μείωση της συσσώρευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή, με την ελπίδα ότι θα μειωθεί το πρόβλημα». «Η υγρασία αποκλείεται να εξαφανιστεί εντελώς. Εάν όμως μειωθεί, δεν θα προκαλείται μεγάλη ζημιά στον χώρο γιατί το νερό θα εξατμίζεται εσωτερικά», κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ