ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμβόλιο κατά Ζίκα επιδρά θετικά σε ποντίκια

ΠΗΓΗ: Reuters

Ενισχύονται οι ελπίδες έγκαιρης παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου εναντίον του ιού Ζίκα, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο που παρασκεύασε, δημιούργησε ισχυρή και μεγάλης διάρκειας ανοσοποιητική αντίδραση στα ποντίκια.

Τουλάχιστον 15 εταιρείες του τομέα αλλά και ομάδες ειδικών, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο εναντίον του ιού Ζίκα που κάνει θραύση στη Λατινική Αμερική και εξαπλώνεται, με γοργά βήματα, σε όλο τον κόσμο. Ο Ζίκα, εξάλλου, τα συμπτώματα του οποίου είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν χαμηλό πυρετό και δερματικό εξάνθημα, έχει συνδεθεί με τη μικροκεφαλία και με το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγέν Μπαρέ, που προκαλεί προσωρινή παράλυση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή εναντίον της νόσου.

Η Inovio αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι τα ποντίκια που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν ανάπτυξη αντισωμάτων και δημιουργήθηκε μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ανοσίας. «Θα εμβολιάσουμε πρωτεύοντα (πιθήκους) και στη συνέχεια το εμβόλιο θα μπει στη διαδικασία παραγωγής. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο, πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιόζεφ Κιμ. Η Φάση Ι των κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο, είναι η πρώτη από τρεις φάσεις ελέγχου των νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων και επιβάλλει τη χορήγηση του υπό δοκιμή σκευάσματος σε υγιείς εθελοντές.

Το νέο εμβόλιο, που βασίζεται σε γενετικούς παράγοντες, παρασκευάζεται σε συνεργασία με τη νοτιοκορεατική εταιρεία βιοτεχνολογίας GeneOne Life Sciences και με ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο. Μάλιστα ένας συνεργάτης της εταιρείας από τον Καναδά, δήλωσε προ μηνός ότι οι κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο αναμένεται να ξεκινήσουν πιθανώς τον Αύγουστο.

Μία άλλη εταιρεία που βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παρασκευή εμβολίου κατά του Ζίκα είναι η ινδική Bharat Biotech, η οποία αναμένεται να αρχίσει τους πρώτους εμβολιασμούς σε πειραματόζωα μέσα στους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ βρίσκεται στα σκαριά ένα ακόμα γενετικό εμβόλιο, ενώ και η γαλλική Sanofi, που παρασκευάζει το πρώτο εμβόλιο εναντίον του Δάγκειου πυρετού, έχει ξεκινήσει ένα ειδικευμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του Ζίκα.

Ωστόσο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπολογίζει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες μέχρι την παρασκευή των εμβολίων εναντίον του Ζίκα. Αλλωστε, ακόμα και σήμερα, παρά πολλά παραμένουν άγνωστα γι’ αυτόν το ιό που ανήκει στην ίδια κατηγορία ιών με αυτή του Δάγκειου πυρετού, του Τσικουνγκούνια και του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως παραδείγματος χάρη αν, αλλά και γιατί προκαλεί μικροκεφαλία στα νεογνά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση