ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη λόγω άρνησης εμβολιασμού

Στην Ελλάδα το τελευταίο τετράμηνο έχουν δηλωθεί 100 περιστατικά ιλαράς

Newsroom Κ, Αθήνα

Με εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού σε πρόσφυγες, μετανάστες και Ρομά θα επιχειρήσει να αποτρέψει μια σοβαρή επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα το υπουργείο Υγείας. Ηδη στην Ελλάδα το τελευταίο τετράμηνο έχουν δηλωθεί 100 περιστατικά ιλαράς, όταν τα προηγούμενα τρία έτη είχαν δηλωθεί συνολικά μόλις δύο περιστατικά.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων που δηλώθηκαν εφέτος έως τις αρχές Σεπτεμβρίου προέρχονται από την Αττική και την Πελοπόννησο, και αφορά κυρίως κοινότητες Ρομά (74% των κρουσμάτων), καθώς και άτομα 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα κατά την περίοδο 2016-2017. Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία (από την αρχή του 2016 έχουν καταγραφεί περίπου 9.000 κρούσματα) και η Ιταλία (από την αρχή του 2017 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 4.300 κρούσματα). Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποδίδει την επιδημία και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο αγγίζει πλέον και τη χώρα μας, και καλεί το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ορθή ενημέρωση του πληθυσμού για την αξία των εμβολίων.

Στις παθήσεις που έχουν εκριζωθεί με τον εμβολιασμό ωστόσο και υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισής τους αναφέρθηκε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος στο πλαίσιο των εργασιών της 67ης Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Βουδαπέστη.

Μεταξύ αυτών είναι και η πολιομυελίτιδα και, όπως ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς εμβολιαστική κάλυψη από ενδημικές χώρες, αλλά και η ύπαρξη πληθυσμών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως οι Ρομά, θα μπορούσαν να είναι αιτίες επανεμφάνισης κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα.

Εστιάζοντας στην ιλαρά, ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας συντονίζει την εντατικοποίηση της ανοσοποίησης με εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα), με τη μορφή μαζικού εμβολιασμού σε πρόσφυγες, μετανάστες και ομάδες πληθυσμού Ρομά, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με ΜΚΟ και τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, «τρικλοποδιά» στην πετυχημένη έκβαση του εμβολιασμού προκαλεί η εκτόξευση της τιμής των παιδικών εμβολίων, η οποία την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά 2.700%, αλλά και οι συχνές ελλείψεις λόγω ελλιπούς παραγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Αποκήρυξε μέσω Σιζόπουλου τη διζωνική ο Νικόλας;

«• Εάν κάποιοι θέλουν να αυτοκτονήσουν οι άλλοι για να θυματοποιηθούν. • Κυπριακό: Υπάρχει νέα στρατηγική; ...»
Παναγιώτης Ήφαιστος  |  19:52

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση