ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γρίπη μακράς διαρκείας, όπως long COVID

Οι άνθρωποι που νοσηλεύθηκαν λόγω γρίπης έχουν αυξημένο ρίσκο να εμφανίσουν αργότερα συμπτώματα, παρόμοια με εκείνα της «COVID μακράς διαρκείας»

Kathimerini.gr

Οι άνθρωποι που νοσηλεύθηκαν προσφάτως λόγω γρίπης έχουν αυξημένο ρίσκο να εμφανίσουν αργότερα συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της COVID μακράς διαρκείας, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία, το 14% των Αμερικανών έχει βιώσει κάποια στιγμή την τελευταία τριετία συμπτώματα της long COVID, όπως αυξημένη κούραση, σύγχυση και μυϊκός πόνος. Oμως, σπανίως σκεφτόμαστε πως άλλοι ιοί, ακόμη και πολλοί πιο κοινοί, είναι ικανοί να μας προκαλέσουν συμπτώματα καιρό αφότου σταματήσουν να ανιχνεύονται στα τεστ.

Παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη γρίπη μακράς διαρκείας (long flu) επικεντρώνονται συχνότερα στους πνεύμονες από ό,τι τα συμπτώματα της long COVID, και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος για σοβαρές βλάβες ακόμη και για απώλεια της ζωής ήταν μεγαλύτερος τους μήνες μετά την αρχική μόλυνση σε σχέση με τις πρώτες τριάντα ημέρες.

«Είναι εντελώς σαφές πως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γρίπης είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις άμεσες, όπως η COVID μακράς διαρκείας είναι πιο επικίνδυνη από την ίδια την COVID», δήλωσε ο δρ Ζιγιάντ αλ Αλί, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και επικεφαλής της μελέτης. Αυτό που τον παρακίνησε να διεξαγάγει την έρευνα ήταν η παρατήρηση ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν νοσήσει από κορωνοϊό και στη συνέχεια αναρρώσει, εμφάνιζαν ένα φάσμα συμπτωμάτων για αρκετό καιρό μετά την ανάρρωσή τους.

Επανεμφάνιση
Τα συμπτώματα των πρώτων ημερών φαίνεται πως μπορεί να αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ξεμπέρδεψαν με τη γρίπη αφότου πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο», εξηγεί ο δρ Αλ Αλί. «Για κάποιους αυτό μπορεί να ισχύει, ωστόσο, τα στοιχεία μας δείχνουν πως οι πιθανότητες να εμφανίσουν κάτι καινούργιο τους επόμενους μήνες είναι υψηλές και ανάλογες με τη βαρύτητα της ασθένειας στα αρχικά στάδια».

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο που να προσδιορίζει τι ποσοστό νοσηλευμένων θα εμφανίσει συμπτώματα αυτού του είδους ή εάν συγκεκριμένες ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Η ομάδα φιλοδοξεί να ερευνήσει αυτά τα ζητήματα στο μέλλον. Εκείνο, όμως, που συμβουλεύουν όλους και όλες μας οι συντάκτες της έρευνας είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη νοσηλεία μέσω εμβολιασμών και λήψης αντιιικών φαρμάκων στην αρχική φάση της ασθένειας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση