ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H μεσογειακή διατροφή στο επίκεντρο επιστημονικής «μάχης»

Πλούσια σε φυτικές ίνες, φτωχή σε λιπαρά, με άφθονους ξηρούς καρπούς, η μεσογειακή δίαιτα έχει επικρατήσει σε όλο τον κόσμο

Newsroom Κ, Αθήνα

Αμφιβολίες για την αξιοπιστία μεγάλης επιστημονικής μελέτης που αφορά τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας, ρίχνει η αποκάλυψη για τις αντιεπιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην ισπανική έρευνα.

Η ισπανική διατροφική μελέτη ήταν η πρώτη η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά δίαιτα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικών. Η δημοσιευμένη το 2013 στο New England Journal of Medicine έρευνα αμφισβητείται τώρα, ενώ οι συντάκτες της υποχρεώθηκαν σε δημοσίευση «επαναληπτικής ανάλυσης» των δεδομένων τους, όπως εξηγεί σε άρθρο της η Gina Kolatta των New York Times.

Η αρχική μελέτη αφορούσε 7.447 συμμετέχοντες, ηλικίας 55 με 80 ετών, που ακολουθούσαν χαμηλή σε λιπαρά, μεσογειακή δίαιτα.

Η ομάδα του δρος Μιγουέλ Μαρτίνες-Γκονζάλες, του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, παρακολούθησε τους συμμετέχοντες σε περίοδο πέντε ετών και διαπίστωσε ότι υπέφεραν από λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν συγγενείς μεταξύ τους, παραβιάζοντας τα ερευνητικά πρωτόκολλα και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα συμπεράσματα της μελέτης και των επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Κάποιοι ερευνητές επέλεγαν τρία και περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας, εμφανίζοντάς τα ως τυχαία μέλη του κοινού. Μέλη της ίδιας οικογένειας μοιράζονται περισσότερα από τη δίαιτά τους, ενώ, εάν ένα ζευγάρι δεν εμφανίσει ποτέ καρδιακή πάθηση, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό δεν οφείλεται σε άλλους παράγοντες. Αυτό οδήγησε στην αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της έρευνας και στη δημοσίευση ταπεινωτικής επαναληπτικής ανάλυσης. Οι διαιτολογικές μελέτες είναι τόσο δύσκολες και επισφαλείς, που αποφεύγονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ο δρ Μπράντλεϊ Εφρον, καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, εκφράζει τον σκεπτικισμό του: «Τα νέα στοιχεία δεν θα με έπειθαν να στραφώ στη μεσογειακή δίαιτα».

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο καρδιολόγος της κλινικής του Κλίβελαντ, Στίβεν Νίεν, ο οποίος λέει ότι θα συνεχίσει να συστήνει σε ασθενείς του τη μετάβαση στη μεσογειακή δίαιτα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η δισχιδής ράχη είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενδομήτρια επέμβαση

Σύμφωνα με έρευνες, οι επεμβάσεις αυτές έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ