ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:55
 

Η κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα αυγό τη μέρα, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιμίνγκ Λι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "Heart", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 416.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι δεν είχαν καρδιοπάθεια στην αρχή της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί περίπου εννέα χρόνια και η κατάσταση της υγείας τους συσχετίσθηκε με τη διατροφή τους. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 84.000 άτομα εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ σχεδόν 10.000 πέθαναν από αυτές τις καρδιαγγειακές αιτίες.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο ένα αυγό (το 13% των συμμετεχόντων), είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό, 12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους έτρωγαν αυγά σπανιότατα ή ποτέ (το 9% του συνόλου).

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αυγών, έως ένα τη μέρα, και στη μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακών περιστατικών», ανέφεραν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν δίνει στοιχεία για το πώς η μεγάλη κατανάλωση αυγών (πάνω από ένα τη μέρα) σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντίθετα με τα ισχαιμικά επεισόδια (κυρίως εμφράγματα και εγκεφαλικά) που αποτελούν την κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στις περισσότερες δυτικές χώρες, στην Κίνα οι θάνατοι από εγκεφαλικά είναι περισσότεροι σε σχέση με τα εμφράγματα. Επίσης τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι αναλογικά περισσότερα στην Κίνα από ό,τι στη Δύση.

Τα αυγά αποτελούν βασική πηγή χοληστερόλης, αλλά επίσης περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως φωσφολιπίδια και καροτενοειδή. Προηγούμενες μελέτες πάνω στην επίπτωση της κατανάλωσης των αυγών στην υγεία είχαν καταλήξει σε μάλλον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Παρόλο που κάθε αυγό περιέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερίνης, γι' αυτό αρκετοί ειδικοί δεν το συνιστούν σε καρδιοπαθείς και διαβητικούς, νεότερες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι τα αυγά μπορεί να «φρενάρουν» την παραγωγή «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο ήπαρ και αντίθετα να ευνοούν την παραγωγή «καλής» χοληστερίνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η δισχιδής ράχη είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενδομήτρια επέμβαση

Σύμφωνα με έρευνες, οι επεμβάσεις αυτές έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ