ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα ευρήματα για την θεραπεία του καρκίνου

Πιο ευεργετικό αποτέλεσμα δίνει χημειοθεραπεία σε μικρότερη δόση, σύμφωνα με τα ευρήματα

ΚΥΠΕ

Τον μηχανισμό με τον οποίο η συχνότερη χημειοθεραπεία σε μικρότερη δόση μπορεί να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στη θεραπεία του καρκίνου κατέδειξαν η ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Τριαντάφυλλου Στυλιανόπουλου, σε συνεργασία με ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Μπάγκλεν των ΗΠΑ.

Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι «συγκεκριμένα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και των Αμερικανικών Πανεπιστημίων ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο με στόχο τη μελέτη της επίδρασης της χορήγησης μετρονομικής χημειοθεραπείας (χορηγούμενη σε συχνότερα χρονικά διαστήματα) στα διάφορα είδη καρκινικών κυττάρων».

Στα κύτταρα, δηλαδή που αποτελούν το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τους καρκινικούς όγκους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα, η χημειοθεραπεία χορηγείται στη μέγιστη δόση, η οποία δεν προκαλεί τοξικά προβλήματα, με ένα διάλειμμα 2-3 εβδομάδων μεταξύ των χορηγήσεων.

Η μετρονομική χημειοθεραπεία είναι μια νέα εναλλακτική μέθοδος, στην οποία το φάρμακο χορηγείται σε μικρότερες και συχνότερες δόσεις με μικρά κενά διαστήματα μεταξύ των δόσεων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου «από τα αποτελέσματα καταδεικνύεται, ότι η χορήγηση της μετρονομικής χημειοθεραπείας αυξάνει την ποσότητα της χημειοθεραπείας που μεταφέρεται στους καρκινικούς όγκους, καθώς και την αποδοτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να σκοτώνονται περισσότερα καρκινικά κύτταρα και να βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας».

Τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά κατέδειξαν ότι εγκεκριμένα αντι-ινωτικά φάρμακα οδηγούν σε αποσυμπίεση των τάσεων που αναπτύσσονται μέσα στον όγκο και διευκόλυνση της δράσης της χημειοθεραπείας σε ζωικά μοντέλα καρκίνου του μαστού και του παγκρέατος.

Επίσης «οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο του Δρα Τριαντάφυλλου Στυλιανόπουλου, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου, έδειξαν με επιτυχία ότι η μεταφορά της χημειοθεραπείας σε όγκους καρκίνου του μαστού σε πειραματόζωα γίνεται πιο αποδοτική όταν χορηγούνται φάρμακα κατά της ίνωσης όπως τα Tranilast και Pirfenidone».

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερης σημασίας διότι δείχνουν πως η χρήση εμπορικών αντι-ινωτικών φαρμάκων διευκολύνει τη δράση της χημειοθεραπείας ή της νανοθεραπείας και οδηγεί σε καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα ανοίγοντας το δρόμο για τη χρησιμοποίησή τους σε κλινικές εφαρμογές», αναφέρει, η ανακοίνωση.

Το Εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου ιδρύθηκε το 2014 από τον Δρα Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο, με χρηματοδότηση που αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν αποκλειστικά από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η εξεύρεση νέων στρατηγικών αντιμετώπισης του καρκίνου και της μετάστασης, συνδυάζοντας γνώσεις και τεχνικές τις μηχανικής και της βιολογίας.

Σε αυτό απασχολούνται πέντε μεταδιδακτορικοί ερευνητές και ανώτεροι επιστήμονες και έξι διδακτορικοί φοιτητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση