ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει η ορθοδοντική θεραπεία

Και σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη

Kathimerini.gr

Απαραίτητη σε περιπτώσεις με οδοντικές, σκελετικές και λειτουργικές ανωμαλίες του στόματος, θεωρείται η ορθοδοντική θεραπεία. Όπως εξηγεί ο δρ .Γιώργος Δαμανάκης, αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας δεν είναι μόνο «ένα όμορφο χαμόγελο που ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ατόμου, αλλά και η σωστή λειτουργία του στόματος (μάσηση, ομιλία), καθώς και η «διευκόλυνση» της στοματικής υγιεινής, με συνέπεια λιγότερα μελλοντικά προβλήματα σε δόντια και ούλα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον δρ Δαμανάκη, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα εμφάνισης καταγμάτων δοντιών ιδίως όταν αυτά προβάλλουν έξω από τα χείλη, κυρίως σε νεαρά άτομα, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική άρθρωση, δηλαδή την περιοχή σύνδεσης της κάτω γνάθου με το κρανίο.

Ποια άτομα πρέπει να απευθύνονται σε ορθοδοντικό

Σύμφωνα με τον δρ. Δαμανάκη, όταν τα δόντια για διάφορες αιτίες δεν έχουν σωστές θέσεις και εμφανίζονται συνωστισμένα, με διαστήματα ή στροφές ή όταν υπάρχουν σκελετικά προβλήματα, όπου οι γνάθοι δεν έχουν αυξηθεί αρμονικά μεταξύ τους, με επίπτωση στη λειτουργία του στόματος και στην αισθητική του προσώπου, η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη.

Τι προκαλεί τα ορθοδοντικά προβλήματα

Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι δυνατόν να οφείλονται σε κληρονομικούς ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σε συνδυασμό των παραπάνω. Το μέγεθος δοντιών και γνάθων, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι χαρακτηριστικά, που κληρονομούνται από τους γονείς προς τα παιδιά.

Επίσης, ορθοδοντικά προβλήματα προκαλεί και η πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών από τερηδόνα. Αυτό συμβαίνει, διότι, λόγω της μετακίνησης των παρακείμενων δοντιών χάνεται ο χώρος, που τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρήσουν μέχρι την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Έτσι όταν έρθει ο καιρός να ανατείλουν τα μόνιμα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνωστισμός ή άλλα συναφή προβλήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 6-7 ετών. Μόνον έτσι θα προσδιορίσει ο ορθοδοντικός, εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα, τη σοβαρότητά του καθώς και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας.

Οπως σημειώνει ο δρ. Δαμανάκης, αν ξεκινήσει έγκαιρα η ορθοδοντική θεραπεία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποφυγής εξαγωγής μόνιμων δοντιών, καλύτερη ανταπόκριση των ιστών στη θεραπεία και καλύτερος έλεγχος των σκελετικών προβλημάτων δεδομένου ότι πριν από την εφηβεία ο ορθοδοντικός μπορεί να ελέγξει και να επηρεάσει τη σκελετική αύξηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
Πόση προσοχή δίνουμε στην εσωτερική μας φωνή; Αυτή τη φωνή που μας προειδοποιεί για κάποιο πρόσωπο ή μας παροτρύνει να αρπάξουμε ...
 |  ΥΓΕΙΑ