ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Εξω δεν πάμε καλά», καθόλου καλά…

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε πει το αλησμόνητο «έξω πάμε καλά», υπό το φως της στήριξης που του παρείχε ο Γάλλος ηγέτης Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο οποίος «είχε βάλει πλάτη» στην προσπάθεια της Ελλάδας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1981. Η φράση του Καραμανλή, «έξω πάμε καλά», έμεινε στην ιστορία αντανακλώντας τη θετική εικόνα που η Ελλάδα άρχισε να σχηματίζει στα χρόνια της μεταπολίτευσης, στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τη δύσκολη εικόνα στο εσωτερικό της χώρας, που αναζητούσε ακόμη τα πατήματά της.

Στην Κύπρο του 2023, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. «Μέσα», στο εσωτερικό δηλαδή, τείνει να επικρατήσει η εικόνα ότι πάμε καλά, συνεπεία της επικοινωνιακής διαχείρισης της κυβέρνησης. Και δημιουργείται η εντύπωση ότι η πρωτοβουλία του προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε., με διορισμό «ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και για διασύνδεση «συγκεκριμένων» ευρωτουρκικών ντοσιέ με την επίλυση του εθνικού προβλήματος, αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, τα πρόσφατα Συμπεράσματα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν προσεγγίζουν κανένα από τους δύο αυτούς στόχους που έθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αν μάλιστα κάποιος μπει στον κόπο να διαβάσει τα Συμπεράσματα και τα αντιπαραβάλει με τους εξαγγελθέντες στόχους του προέδρου της Δημοκρατίας, θα διαπιστώσει ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που επικοινωνεί με δηλώσεις και διαρροές η Λευκωσία.

Τα Συμπεράσματα, λοιπόν, υπενθυμίζουν τις πάγιες θέσεις της Ε.Ε. για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., τις αρχές της Ε.Ε. και το κεκτημένο. Στο κείμενο που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους «27», η Ε.Ε. καλεί για ταχεία επανέναρξη διαπραγματεύσεων και δηλώνει έτοιμη να διαδραματίσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει, ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, ο Γιοσέπ Μπορέλ θα υποβάλει έκθεση για τον στρατηγικό προσανατολισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων, κάτι που παραπέμπεται πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κάποιος ειδήμων του Κυπριακού για να διαπιστώσει ότι ούτε διορισμό ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας έχει δρομολογήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε υπάρχει κάποια διασύνδεση των ευρωτουρκικών ντοσιέ και δη της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την επίλυση του προβλήματος, στην Κύπρο.

Κι όμως, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από τα Συμπεράσματα. Αν και δεν πήρε τίποτα από όσα δήλωσε ότι διεκδικεί. Είτε λοιπόν ο πρόεδρος δεν διεκδίκησε ποτέ αυτά που έλεγε, κάτι που δεν μπορώ καν να διανοηθώ. Είτε προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά, το εμφανές πέρασμά του κάτω από τον πήχη τον οποίο για μια ακόμη φορά τοποθέτησε σε ύψος μεγαλύτερο των δυνατοτήτων του.

Αυτό όμως που ξεπερνά ακόμη κι αυτή την επικοινωνιακή μπανανόφλουδα είναι η γραπτή δήλωση της Λευκωσίας για την τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη – Όλαφ Σολτς. Στην κυβερνητική λοιπόν δήλωση, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης «ευχαρίστησε τον καγκελάριο της Γερμανίας για τη στήριξη που παρέχει στην πρωτοβουλία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για το ρόλο που η Γερμανία διαδραματίζει προς αυτή την κατεύθυνση»! Αυτό που «ξέχασε» να επισημάνει η κυβέρνησή μας και το οποίο καθιστά άστοχη και παραπλανητική –αν μη τι άλλο– τη γραπτή της δήλωση, είναι ότι η Γερμανία και ο ηγέτης της Όλαφ Σολτς ήταν αυτοί που μπλόκαραν κάθε σκέψη για περίληψη αναφοράς στα Συμπεράσματα, για διορισμό ευρωπαϊκής πολιτικής προσωπικότητας στο Κυπριακό και για διασύνδεση του προβλήματος με ευρωτουρκικά ντοσιέ. Το Βερολίνο δηλαδή ήταν αυτό που έσβησε τα όνειρα της Λευκωσίας εδώ και δέκα μέρες, στην COREPER, υποδεικνύοντας ότι μια τέτοια αναφορά θα ήταν αντιπαραγωγική, διότι ενδέχεται να προκαλούσε την αντίδραση του Ερντογάν.

Άρα, στην πραγματικότητα, στη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη όχι μόνο κατάπιε τα Συμπεράσματα που μαγείρεψαν οι Γερμανοί, χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, αλλά εξέφρασε και «ικανοποίηση» διά του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ, ευχαρίστησε με γραπτή, δημόσια δήλωση και αυτόν που μπλόκαρε τις κυπριακές επιδιώξεις, τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς,!

Και ο λόγος για τον οποίο συμπεριφέρθηκε με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση είναι προφανής. «Παίζει μπάλα» μόνο «μέσα». Ενδιαφέρεται δηλαδή μόνο για την εσωτερική κατανάλωση. Αντί να επιδιώκει να πηγαίνει καλά στο εξωτερικό. Και ως αποτέλεσμα, η κυβερνητική μηχανή δημιουργεί «μέσα» την πλασματική εντύπωση ότι «σκίζουμε». Αλλά, στην πραγματικότητα «έξω δεν πάμε καλά». Καθόλου καλά!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση