ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Netflix στη ζωή μας

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GEEK

Το ακούσατε, το διαβάσατε, το συζητήσατε και ακόμη έχετε απορίες. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι και τόσο περίπλοκα όσο νομίζατε. Trust me, I’m a Netflixer…

Του Νικόλα Φωτίου

Αναζήτησα το Netflix πριν από κάποιους μήνες, όταν κατάλαβα πως πρόκειται για κάτι που αξίζει σίγουρα τα χρήματά του. Και δεν είναι και λίγα. 7,99, 9,99 ή 11,99 ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή 95,88 ευρώ το χρόνο, αν πάρουμε το οικονομικότερο πακέτο. Για ταινίες και σειρές, με καταλαβαίνεις; Και για να το χοντρύνουμε, 7.574 ευρώ και 52 σεντ for a lifetime, αν αναλογιστούμε πως ο μέσος όρος ζωής στην Κύπρο είναι τα 79. Εντάξει, αμελητέο πόσο αν σκεφτείς το περιεχόμενο που σου προσφέρει.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει το Netflix διάσημο; Αυτό είναι σίγουρα η μοναδικότητα στο είδος του. Είναι μια συνδρομητική υπηρεσία όπου μπορείς να παρακολουθήσεις δεκάδες σειρές και ταινίες χωρίς τα γνωστά πειρατικά και επίπονα downloading. Κάτι σαν YouTube, με μόνη διαφορά πως αντί για βίντεο με γατιά και σκύλους σε ακροβατικά, μπορείς να απολαύσεις τις αγαπημένες σου σειρές, όπως για παράδειγμα το «Orange is The New Black» ή το «Narcos», εύκολα και γρήγορα χωρίς ταλαιπωρία.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να έχεις ίντερνετ, να μπεις στο netflix.com, να δημιουργήσεις λογαριασμό, να προσθέσεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας, να επιλέξεις σειρά ή ταινία, να ετοιμάσεις τα ποπ κορν, να ανοίξεις το κρασί, να γεμίσεις το ποτήρι και τέλος. Το Neflix γίνεται πραγματικότητα.

Κι αφού εδώ μιλάμε για μια online streaming υπηρεσία, είναι αυτονόητο ότι μπορεί να υποστηριχθεί από smart TVs, streaming media players, κονσόλες παιχνιδιών, set-top boxes, blu-ray players, smartphones, tablets και, φυσικά, από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και laptops. Κατά γενική ομολογία, το Netflix έγινε ευρέως γνωστό χάρη στη σειρά «House of Cards». Η πετυχημένη αυτή σειρά, με διθυραμβικές κριτικές και δεκάδες βραβεία, ήταν η πρώτη σειρά που δημιούργησε η υπηρεσία με αποτέλεσμα οι συνδρομητές να πολλαπλασιαστούν και το Netflix να γίνει η παγκόσμια μόδα.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν κι άλλες παραγωγές, με αποτέλεσμα στις φετινές Χρυσές Σφαίρες οι περισσότερες υποψηφιότητες να ανήκουν στο Netflix, παρά στις τηλεοπτικές, κλασικές παραγωγές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως εδώ και λίγες εβδομάδες ολόκληρος ο πλανήτης -με εξαίρεση την Κίνα, τη Συρία, τη Βόρειο Κορέα και την περιοχή της Κριμαίας- μπορεί να γίνει συνδρομητής του Netflix, αποδεικνύοντας έτσι την πετυχημένη και ανοδική του πορεία.

The bad news is…

Η μεγάλη απογοήτευση για τους Έλληνες και Κύπριους συνδρομητές είναι φυσικά η απουσία της ελληνικής γλώσσας στους υποτίτλους. Ναι, στο Netflix μπορείς να δεις τα πάντα (χμ…), ωστόσο χωρίς τη δυνατότητα των υποτίτλων της μητρικής μας γλώσσας. Αυτό ήταν κάτι που συνειδητοποίησε γρήγορα το φιλοθεάμον κοινό, με αποτέλεσμα να πουν στην υπηρεσία ένα ηχηρό, βροντερό και αποφασιστικό «όχι».

Δεκτό. Για όλους όσοι ξεπέρασαν γρήγορα τον ανασταλτικό αυτό παράγοντα και δέχτηκαν να γίνουν συνδρομητές του Netflix, κατάλαβαν, επίσης, γρήγορα πως η ποιότητα πληρώνεται ακριβά. Δηλαδή, στο οικονομικότερο πακέτο (7,99 ευρώ μηνιαίως), αν και μπορείς να δεις αυτά που μπορείς να δεις και στα υπόλοιπα δύο πακέτα, δυστυχώς η ποιότητα είναι, ομολογουμένως, κακή. Κι αυτόματα τα «όχι» πολλαπλασιάζονται, αφού αναγκαστικά το budget αυξάνεται, καθώς για high definition θέαση πρέπει απαραίτητα να επιλέξεις τα πακέτα 9,99 και 11,99 ευρώ.

Ο Μεταξάς βγαίνει ξανά από μέσα σου, όταν συνειδητοποιείς πως η αμερικάνικη με την κυπριακή εκδοχή του Netflix διαφέρει. Πού στα κομμάτια βρίσκεται το «House of Cards»; Ε; Κι όμως, η ναυαρχίδα της δημοφιλούς συνδρομητικής υπηρεσίας δεν είναι διαθέσιμη για το κυπριακό κοινό. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Η εξήγηση που δίνουν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας είναι ότι σε κάθε χώρα ισχύουν διαφορετικές συμφωνίες και ότι στο μέλλον, στους επόμενους κύκλους δηλαδή, η σειρά θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, διαθέσιμη.

Σε γενικές γραμμές, αν εξαιρέσουμε παραπάνω ψεγάδια, το Netflix είναι μια πολύ καλή, γρήγορη, οικονομική και πολυδιάστατη επιλογή, που αξίζει την προσοχή σας και τον οβολό σας. Μια λύση υπάρχει, φίλες και φίλοι αναγνώστες: Μπείτε, δείτε, κρίνετε, αποφασίστε. Εξάλλου, ο πρώτος μήνας είναι δωρεάν.

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση