ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:38
 

Η δύναμη του κινηματογράφου

Παρά τους βομβαρδισμούς από τα αντίπαλα μέσα προβολής ταινιών, ο κλασικός κινηματογράφος αρνείται να καταθέσει τα όπλα, ελκύοντας στο κατώφλι του τις μάζες.

Πολλοί ισχυρίζονται πως η κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται σε περίοδο παρακμής. Λίγο η σεναριακή ένδεια, λίγο η τεράστια άνοδος της τηλεόρασης, υπάρχει γενικώς η εντύπωση πως το σινεμά έχει χάσει τα τελευταία χρόνια την αίγλη του παρελθόντος.

Σε όλα αυτά υπάρχει αναμφισβήτητα δόση αλήθειας, ωστόσο οι «ψυχροί» αριθμοί έχουν διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, το 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες, ήταν έτος-ρεκόρ με τις παγκόσμιες κινηματογραφικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 38 δισ. δολάρια και 5 ταινίες (επίσης για πρώτη φορά) να ξεπερνούν το «φράγμα» του 1 δισ.

Η καλοκαιρινή επανεκκίνηση του «Τζουράσικ Παρκ», το σίκουελ των κομίστικων «Αvengers», τα δαιμόνια «Μinions», η έβδομη συνέχεια των «Μαχητών των δρόμων» και φυσικά ο πιο πρόσφατος «Πόλεμος των άστρων», προσείλκυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια θεατών στις αίθουσες και γέμισαν τα ταμεία των μεγάλων στούντιο.

Τα τελευταία παραμένουν πιστά στην πρακτική του σχεδόν μηδενικού ρίσκου. Συνεχή σίκουελ, ήρωες κόμικς, αναβιώσεις σπουδαίων franchise του παρελθόντος• καθόλου τυχαία η πρώτη πεντάδα των γιγάντων του box office αποτελείται αποκλειστικά από τέτοιες ταινίες.

Σπουδαιότερο ρόλο και από τα είδη, ωστόσο, παίζουν οι νέες αγορές. Ιδιαίτερα η αγορά της Κίνας, η οποία κατέγραψε άνοδο 48,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας συνολικά τα 6,8 δισ. εισπράξεων και «απειλώντας» πια ευθέως εκείνη της Βορείου Αμερικής – τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως το προσπέρασμα θα γίνει πιθανότατα μέσα στην επόμενη διετία. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, τα αμερικανικά στούντιο εντάσσουν πια απαραιτήτως στα μεγάλα μπλοκμπάστερ τους και έναν-δυο χαρακτήρες με στυλ... ασιατικό.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως τα στοιχεία από τη χαώδη κινεζική αγορά δεν είναι πάντα απολύτως αξιόπιστα: πρόσφατα, μάλιστα, το εγχώριο φιλμ «Monster Hunt», το οποίο υποτίθεται πως είχε κάνει ρεκόρ εισπράξεων, αποδείχτηκε πως είχε «μαγειρέψει» ελαφρώς τα νούμερα για να φτάσει σε αυτό το επίτευγμα.
Ανεξαρτήτως, πάντως, των αριθμών, το ποιοτικό ζήτημα του Χόλιγουντ παραμένει.

Σαφώς το 2015 είδαμε και αρκετά καλά φιλμ, ωστόσο αυτά μοιάζουν με εξαιρέσεις σε μια βιομηχανία που «τρέχει» περίπου στον αυτόματο πιλότο. Στοχεύοντας πια ξεκάθαρα στις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες, αυτές που αποτελούν το βασικό κοινό των πολυκινηματογράφων, τα μεγάλα στούντιο αρχίζουν να λειτουργούν περισσότερο ως κατασκευαστές θεάματος και λιγότερο ως μαικήνες του καλού μαζικού σινεμά.

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Η αστική ανάπλαση, εξαιτίας του νέου χώρου της Google, είναι ένας λόγος που ανησυχεί τους κατοίκους.

«Αντίσταση» στην Google

O νέος χώρος της εταιρείας στο Βερολίνο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το φετινό φθινόπωρο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
Η Google έχει ως στρατηγικό στόχο να παρέχει στους χρήστες μια ενιαία πλατφόρμα σε όλες τις συσκευές της καθημερινής ζωής

Λογισμικό Android και στα ψυγεία

Η Google δεν σκοπεύει να χρεώνει τους κατασκευαστές των οικιακών και άλλων συσκευών για την ενσωμάτωση του Android
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΝΕΑ