ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το printer της μακροζωίας

Του Δημήτρη Γιόκκα

Η τεχνολογία έχει πάντοτε τα καλά και τα κακά της και παρόλο που, ως άνθρωποι, δύσκολα αποδεχόμαστε κάτι καινούργιο ή τις μεγάλες αλλαγές που αυτό το κάτι φέρνει στη ζωή μας, στην εποχή μας δεν έχουμε συνήθως άλλη επιλογή από το να ανέβουμε αμέσως στο «τρένο» και να ακολουθήσουμε το ρεύμα.

Αρκετή από τη νέα τεχνολογία επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μας και πολλές από τις ανακαλύψεις της επιστήμης έχουν να κάνουν τώρα τελευταία με θέματα «ζωής και θανάτου».

Τα άλματα που κάνει σήμερα η ιατρική είναι τόσο μεγάλα και τόσο συναρπαστικά, σε σημείο που σε καθηλώνουν. Οι τρισδιάστατες καρδιές, για παράδειγμα, που παράγει στις μέρες μας ένας υπερσύγχρονος εκτυπωτής (βλέπε σχετικό άρθρο στη σελίδα 30) μπορούν να δώσουν ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας και να αλλάξουν την αντίληψή μας αναφορικά με τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή μετρά 116 χρόνια ζωής και με τους ρυθμούς που προχωρά η επιστήμη στον τομέα των τεχνιτών οργάνων το να φτάσει κανείς στην ηλικία αυτή θα είναι, στο εγγύς μέλλον, πολύ συνηθισμένο.

Σχεδόν όλα τα φθαρμένα μας όργανα θα μπορούν να αντικατασταθούν από τεχνητά και με αυτό τον τρόπο πολλοί από τους ασθενείς που δεν είχαν ελπίδα να ζήσουν θα μπορούν να κερδίσουν πίσω τη φυσιολογική τους ζωή.

Για την ώρα μπορεί όλα να ακούγονται βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, οι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στην συγκεκριμένη τεχνολογία πιστεύουν πως σε δέκα χρόνια από τώρα τα μάτια μας θα δουν πολύ εντυπωσιακά πράγματα. Τόπο στην «τέταρτη» ηλικία…

 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση