ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:00
 

Το τέλος ενός τρομερού ρεκόρ

Του Μιχάλη Στρούθου

Η Apple, εδώ και 13 συνεχόμενα χρόνια, απολάμβανε συνεχή αύξηση των πωλήσεών της. Ένα τρομερό ρεκόρ, που καμία άλλη εταιρεία στον κόσμο δεν κατάφερε ποτέ. Αυτό, όμως, έπρεπε κάποτε να σταματήσει. Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2016 ήταν αυτά που έφεραν το τέλος στην πολύχρονη ανοδική πορεία της Apple. Από τη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η μετοχή της έπεσε κατά 8%. Για να κατανοήσουμε γιατί αυτή η μείωση, όμως, είναι σημαντική, ας κάνουμε μία απλή σύγκριση. Η συνολική μείωση της αξίας της εταιρείας αντιστοιχεί σε παραπάνω χρήματα από το ΑΕΠ της Ιρλανδίας!

Πώς, όμως, μία υπερδύναμη όπως η Apple κατάφερε να έχει τέτοια μείωση πωλήσεων; Ο κύριος λόγος είναι γιατί οι πωλήσεις του iPhone, του μεγαλύτερου σε πωλήσεις προϊόντος της εταιρείας, μειώθηκαν δραματικά παγκοσμίως. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πού οφείλονται, όμως, οι μειωμένες πωλήσεις, αφού η τιμή του δεν άλλαξε και βγαίνει ένα νέο μοντέλο κάθε χρόνο.

Όταν ξεκίνησε πωλήσεις το iPhone το 2006, ο κόσμος είχε φρενίτιδα γύρω από τα προϊόντα της Apple. Επίσης, για πολλά χρόνια η Apple κέρδιζε σε χρηστικότητα, λειτουργικότητα και ποιότητα τα τηλέφωνα Android. Σιγά σιγά, όμως, το Android γινόταν όλο και καλύτερο, και έφτασε στα επίπεδα του iPhone σε σχεδιασμό του λειτουργικού συστήματος, αλλά και των ιδίων των Android συσκευών.

Με άλλα λόγια, πλέον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Apple στην ποιότητα του λειτουργικού συστήματος, αλλά και των συσκευών, χάθηκε. Έχουμε μία ίση μάχη για το ποιος θα πουλήσει περισσότερες συσκευές. Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και επίσης με το γεγονός ότι υπάρχουν συσκευές αντάξιες του iPhone, ο κόσμος πλέον έχει πολλές επιλογές, με αντίστοιχη ποιότητα, αλλά χαμηλότερη τιμή.

Αν και είμαι φανατικός Apple fanboy, δυστυχώς βλέπω μία στασιμότητα από τη μεριά της Apple στα νέα της προϊόντα, αλλά και τις καινοτομίες που προσθέτουν σε αυτά. Λείπει αυτό το wow factor, που υπήρχε παλιά, όταν παρουσίαζε ο Steve Jobs στη σκηνή το νέο iPod, iPhone, iPad κ.λπ. Και δεν μιλώ μόνο για την παρουσίαση της συσκευής, διότι αυτό μπορείς να το δεις παντού. Παλιά το iPhone ξεχώριζε από τις άλλες συσκευές, στην ποιότητα κατασκευής, στα υλικά που χρησιμοποιούσαν, αλλά και στο πόσο εύκολα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις σε σύγκριση με το Android. Πλέον, μπορεί να βλέπεις ένα iPhone και ένα Android μαζί και να δυσκολεύεσαι να τα ξεχωρίσεις πριν να ανάψει η οθόνη τους.

Η Apple θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και με χαμηλότερες πωλήσεις και θα συνεχίσει να καινοτομεί. Αν δεν βγάλει, όμως, πολύ σύντομα καινούριες συσκευές που θα καινοτομούν σε διαφορετικούς τομείς από αυτούς που έχει συνηθίσει η αγορά και αν δεν βγάλει προϊόντα που θα καταπλήξουν τον κόσμο, τότε δυστυχώς θα χάσει την πρωτιά της πολύ σύντομα.

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GEEK

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι εμετοί, τα ξερατά και πιθανές θεραπείες

«η τάση προς εμετό μπορεί να προκλήθηκε απο το βούρκο στον οποίο κυλιέται ο Γενικός Εισαγγελέας »
leoegotora  |  12:54

Λιλλήκας προς Χαμπιαούρη: Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του υπ. Παιδείας

«Για να καταψηφίσει το νόμο δε πρέπει να έχει και βουλευτές; »
LEOEGOTORA  |  12:51

Προμήνυμα διεξόδου η επαναφορά του συνδικαλιστικού χρόνου

«Εφόσον είναι αναμεμιγμένο το ΑΚΕΛ, λύση δεν θα υπάρξει!!! »
knak  |  09:06

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«....και εσυ ζοπποβορτε κυπριακε λαε πληρωνε φορους!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:43

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Η αστική ανάπλαση, εξαιτίας του νέου χώρου της Google, είναι ένας λόγος που ανησυχεί τους κατοίκους.

«Αντίσταση» στην Google

O νέος χώρος της εταιρείας στο Βερολίνο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το φετινό φθινόπωρο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
Η Google έχει ως στρατηγικό στόχο να παρέχει στους χρήστες μια ενιαία πλατφόρμα σε όλες τις συσκευές της καθημερινής ζωής

Λογισμικό Android και στα ψυγεία

Η Google δεν σκοπεύει να χρεώνει τους κατασκευαστές των οικιακών και άλλων συσκευών για την ενσωμάτωση του Android
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΝΕΑ