ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σφραγίζει τη συνεργασία στα ενεργειακά η τριμερής

Αναστασιάδης, Σαμαράς και αλ-Σίσι αναμένεται να υιοθετήσουν ισχυρή κοινή διακήρυξη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πολύ σημαντική για τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, χαρακτηρίζεται η σημερινή τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, στο Κάϊρο, στην οποία οι τρείς χώρες θα σφραγίσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ενέργειας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αναμένεται να υιοθετήσουν ισχυρή κοινή διακήρυξη, στην οποία θα καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας των τριών χωρών και θα γίνεται σαφής αναφορά για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Οπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΡΙΚ στο Κάϊρο, Στεφανία Σάββα, η διακήρυξη θα περιλαμβάνει ξεκάθαρες αναφορές στο Κυπριακό και θα καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
 Αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, μεταδίδουν ότι πέραν του ενεργειακού θα συζητηθούν θέματα οικονομίας, εμπορίου και τουρισμού, καθώς και το μεσανατολικό, οι περιφερειακές διενέξεις και ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας.

Επαφές Αναστασιάδη
Η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 και θα ακολουθήσει κοινή διάσκεψη Τύπου.
 
Θα προηγηθούν κατ ιδίαν συναντήσεις του Αιγυπτίου Προέδρου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και κατ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου.
 
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σαμαράς: Πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Ευρώπης η Κύπρος
Ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή συνάντηση κορυφής του Καϊρου, έκαμαν τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, κατά τις συνομιλίες που είχαν στη Λευκωσία.
 
Ο κύριος Σαμαράς υπέδειξε ότι οι ξένοι προσβλέπουν πλέον, όλο και περισσότερο στο σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου.
 
Η ευρωπαϊκή Κύπρος, τόνισε, μετατρέπεται σε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Ευρώπης κι θα πρέπει να στηριχθεί.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας.
 
Αντιθέτως, πρόσθεσε, προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ κρατών μιας συγκεκριμένης περιοχής, η οποία συγκλονίζεται από συγκρούσεις.

Αίγυπτος: Μηνύματα για τη σταθερότητα από τη συνάντηση
Μεγάλη σημασία αποδίδει η Αίγυπτος στην τριμερή συνάντηση του Καϊρου.

Η πρέσβειρα της Αιγύπτου στη Λευκωσία, Ελντιν Ελ Μαρασσί, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ τόνισε ότι το Κάιρο θεωρεί πως στην συνάντηση, στέλλονται μηνύματα για την σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η  Πρέσβειρα της Αιγύπτου παρέπεμψε στις δηλώσεις των τριών Υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, οι οποίοι είχαν καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας.

Αναφορά στις τουρκικές παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλήφθηκε στο κείμενο Συμπερασμάτων της Πέμπτης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Στο κείμενο Συμπερασμάτων καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Επισημαίνεται επίσης ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί ευνοϊκό κλίμα, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση