ΑΜΠΕ
Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe». Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.
Ακτινοθεραπεία τριών αντί πέντε εβδομάδων για όλες τις ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού: μελέτη που παρουσιάσθηκε χθες κατά την διάρκεια συνεδρίου Ογκολογίας ανοίγει τον δρόμο για την «αποκλιμάκωση του θεραπευτικού άχθους». Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Esmo, του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, του ετήσιου ραντεβού για την έρευνα που φέτος πραγματοποιείται στην Βαρκελώνη, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να αλλάξουν σύντομα τα δεδομένα στην περίθαλψη των ασθενών.