ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγνοούμενα εκατομμύρια

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Τον Δημήτρη τον γνώρισα πρόσφατα στο γραφείο του φίλου μου του Αβραάμ. Με αφορμή το προηγούμενο άρθρο μου, ο Αβραάμ ρωτούσε, «πώς γίνεται να υπάρχουν ανάμεσά μας εγκληματίες πολέμου, να τους γνωρίζουν οι αρχές και να μην έχει γίνει τίποτα, τόσα χρόνια;». Απάντησα πως ούτε κράτος είμαι ούτε Νομική Υπηρεσία». «Τα έγραψες, γιατί δεν επέμεινες;», επέμεινε ο Αβράμης. Και για τους αγνοούμενους γράφω εδώ και δεκαετίες αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω, απάντησα.

Ο Δημήτρης αντέδρασε αμέσως: «Έχουμε ένα οικογενειακό κτήμα δίπλα από το αλιευτικό καταφύγιο της Λαπήθου, όπου, όπως μάθαμε, είναι θαμμένοι αγνοούμενοι», είπε. Για εκείνο τον ομαδικό τάφο, δίπλα από το ξενοδοχείο Celebrity, έγραψα πολλές φορές. Η τελευταία ήταν στις 17/6/ 2018. Περί τα τέλη του 2003, ένας Λαρνακέας Τ/κ, που από το 1974 ζει στην Κερύνεια, με πήγε σε εκείνο τον τάφο: «Από εδώ οι φοιτητές ιατρικής βγάζουν κρανία για να μελετούν», είπε. Μίλησα και με άλλους Τ/κ που επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές. Ήταν τάφος περισυλλογής, όπου ετάφησαν από τον κατοχικό στρατό Ε/κ νεκροί μαχών της περιοχής.

Πήγα πολλές φορές εκεί, έχω δεκάδες φωτογραφίες, έγραψα πολλά ρεπορτάζ και είχα πάντα την απορία γιατί καθυστερούσε η εκταφή από τη ΔΕΑ. Στις 21/8/2017, συνάντησα την Γκιουλτέν Κιουτσούκ, Τ/κ μέλος της ΔΕΑ και τη ρώτησα για την καθυστέρηση. Απάντησε ότι πήρε χρόνο διότι ο στρατός δεν έδινε άδεια και πρόσθεσε: «Στο Celebrity κάναμε εκταφή, νομίζω πριν από δύο χρόνια. Είχα απογοητευτεί διότι ανέμενα να βρούμε πολλούς εκεί. Δεν ξέρω τι να πω. Ίσως είναι θαμμένοι αλλού. Ο κόσμος δεν μιλάει, φοβάται». Σημειώστε ότι στο ερώτημά μου για τη μετακίνηση των οστών των 80 Ασσιωτών, η κ. Κιουτσούκ απάντησε: «Σύμφωνα με πληροφορίες από έρευνες του Γραφείου μου, αυτά τα οστά είτε ρίχτηκαν στη θάλασσα είτε καταστράφηκαν»! Ωστόσο, στις 17/11/2017, η ίδια εκ μέρους της ΔΕΑ ανακοίνωσε ότι «τα οστά των Ασσιωτών είχαν, από το 1995, μεταφερθεί στον χώρο σκυβάλων Δικώμου, σύμφωνα με μαρτυρίες που συνελέγησαν τα δύο τελευταία χρόνια». Ακόμα, στις 21/8/2017 η κ. Κιουτσούκ μου είχε πει: «αναζητούμε περί τους 850 από τους 2003 αγνοούμενους.

Είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε άλλους 300, ίσως και περισσότερους αλλά δεν θα τους βρούμε όλους». Όμως στις 11/06/2018 με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) η ίδια είχε δηλώσει: «1096 αγνοούμενοι ακόμα δεν βρέθηκαν». Η ΔΕΑ είχε 216 ζωές διαφορά μέσα σε 15 μήνες; Τι δουλειές είναι αυτές; Ποιος ελέγχει αυτούς που διαχειρίζονται κάποια εκατομμύρια τον χρόνο; Οι δικές μας πληροφορίες, λένε ότι Τ/κ ψαράς στο αλιευτικό καταφύγιο Λαπήθου είπε ότι και τα οστά των αγνοούμενων του Celebrity ρίχτηκαν στη θάλασσα. Αυτονόητα, τέτοιας έκτασης επιχείρηση, σε έναν χώρο στρατιωτικό, περίκλειστο με συρματόπλεγμα, με ενδείξεις «προσοχή νάρκες», την αναλαμβάνει μόνο ο στρατός.

Σύμφωνα με την κ. Κιουτσούκ οι ανασκαφές εκεί έγιναν το 2015, αν και η ΔΕΑ ξεκίνησε εκταφές το 2004, ενώ η ίδια απέφυγε να μας πει ότι βρέθηκαν υπολείμματα λειψάνων. Δεν φτάνει λοιπόν να γράφουμε για εγκλήματα πολέμου και εγκληματίες, για ομαδικούς τάφους και πληροφορίες. Χρειάζεται κράτος δικαίου σοβαρό. Που να μην ανέχεται να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας οι εγκληματίες που εκτέλεσαν εν ψυχρώ 126 Τ/κ γυναικόπαιδα στη Μαράθα (14/8/74) ώστε να μπορεί να απαιτεί να οδηγηθούν σε διεθνές δικαστήριο, οι δολοφόνοι των 80 Ε/κ Ασσιωτών αιχμαλώτων, για να δώσω μόνο δύο παραδείγματα. Αντί αυτού, όμως, στο κράτος της διαχρονικής κουμπαροκρατίας οι αγνοούμενοι έγιναν κυριολεκτικά εμπόρευμα. Κυβερνήσεις έστησαν απίστευτα κόλπα με άκοπο χρήμα, καριέρες καλοπληρωμένων αξιωματούχων, βόλεμα ημετέρων και διάφορες κομπίνες ενός κλειστού κυκλώματος λακέδων, που λειτουργεί μέχρι σήμερα! Και γι’ αυτά γράψαμε. Ποιος όμως θα απαιτήσει να υπάρξει λογοδοσία; Αν όχι για τις ζωές που έμειναν στα αζήτητα, τουλάχιστον για τα δεκάδες αγνοούμενα εκατομμύρια; Δύο ψευδοκράτη σε περιτύλιγμα ενός;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X