ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απερήμωση και χαμηλές πτήσεις

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Τον προηγούμενο μήνα και ενόψει γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και με την ευκαιρία της Ειδικής Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, είχαμε βομβαρδισθεί από τις καλές προθέσεις κυβερνώντων όλου του πλανήτη για το κλίμα. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μάλιστα εκτός από το ότι συνυπέγραψε τη διακήρυξη 32 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπέβαλε προς τον γ.γ. του ΟΗΕ πρόταση της Κ.Δ. για πρωτοβουλία συνεργασίας και συντονισμού των χωρών της Αν. Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Προσωπικά εκτιμώ ότι κι αυτή η κίνηση ήταν για το θεαθήναι. Για να δείξουμε ότι είμαστε χώρα που μπορεί να καταστεί καταλύτης για τις χώρες της περιοχής. Κι όμως τι δείχνει η ζωή και τι αποδεικνύει η πολιτική αυτού του κράτους, δεξιών, αριστερών και βένετων μια κομματικής συνοπαρτζιάς (συν απαρτίας) που λυμαίνεται τον τόπο; Σε μια χώρα που έχει όλες τις δυνατότητες να ζει με καθαρή ενέργεια κάθε άλλο παρά αυτό είναι το πρωτεύον.

Εδώ που λόγω υψηλής ηλιοφάνειας θα μπορούσαμε να σκεπαζόμασταν κυριολεκτικά με ηλιακά πλαίσια, σε μια χώρα-νησί που δέρνεται από ανέμους και θα μπορούσαμε να είχαμε αρκετά αιολικά πάρκα, καταντήσαμε, τον 21ο αιώνα, σιδηροδέσμιοι του μαζούτ και αιχμάλωτοι των συντεχνιακών συμφερόντων της υδροκέφαλης Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και των πετρελαϊκών εταιρειών που τα έχουν πλακάκια με το κατεστημένο. Δεν είναι τυχαίο που όσοι ιδιώτες ασχολήθηκαν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαλίρισαν.

Τώρα αναλαμβάνουμε τάχα πρωτοβουλία συντονισμού των χωρών της περιοχής μας ενώ ως Κύπρος είμαστε στην κόκκινη ζώνη της απερήμωσης εδώ και χρόνια χωρίς να καίγεται καρφί κανενός. Το έχω γράψει και παλαιότερα ότι το πρώτο εθνικό θέμα είναι πλέον η απερήμωση της Κύπρου και όχι η κατοχή! Η κυβέρνηση θα έπρεπε, λοιπόν, να αναλάβει πρωτοβουλία διάσωσης του τόπου και των παιδιών μας από τον ενώπιόν μας κίνδυνο και δευτερευόντως να απελευθερώσει τον ανώνυμου πολίτη από το χαράτσι και το δηλητήριο της ΑΗΚ.
Κι αν θέλετε, αγαπητέ πρόεδρε Αναστασιάδη, να αναδειχθείτε υπερασπιστής του κλίματος στην περιοχή, γιατί παίζετε τότε σε ένα παιχνίδι άκρως επικίνδυνο κλιματικά, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες;

Δεν είδατε την περασμένη εβδομάδα που η φωτογραφία του CEO της Exxon ήταν το κυρίαρχο πανό στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των «φονιάδων» του πλανήτη; Ένα παιχνίδι που είναι άκρως επικίνδυνο και πολιτικά για μας, όπως βλέπετε από την αντίδραση της Τουρκίας. Κι αυτό γιατί δεν έχουμε το εκτόπισμα για να ξιφουλκούμε με την Άγκυρα.

Όμως πριν από 10-12 χρόνια επί Χριστόφια που είδαμε τη φλόγα στην «Αφροδίτη», άρχισαν τα σάλια όλων υμών των πολιτικών να στάζουν, διότι η μυρωδιά του γκαζιού ισοδυναμούσε με χρήμα κι όποιος κυβερνά και βάζει υπογραφή, είναι γνωστό ότι εισπράττει και ως δημόσιο και ιδιωτικώς. Φουριόζοι εφόρμησαν στα θαλασσοτεμάχια κι έφεραν Ιταλούς, Γάλλους κι Αμερικάνους. Η Άγκυρα αφού είδε ότι αφήσαμε στην απ’ έξω Τ/κ και εμμέσως και την ίδια έφτιαξε σχετικό στολίσκο και μας δοκίμασε με άσφαιρα στο «οικόπεδο 3». Όταν είδε ότι είμαστε ανυπεράσπιστοι προχώρησε στο σχέδιο.

Όπως είδατε από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι νοικάρηδες των θαλασσοτεμαχίων μας πάγωσαν τις εργασίες τους και τα τουρκικά σκάφη όργωσαν τις θάλασσες μας μέχρι λίγο πριν αρχίσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τώρα ήλθαν βόλτα από το οικόπεδο 7 και θα μας πιλαλάνε μέχρι τον Νοέμβριο, εκτός αν νωρίτερα συναινέσουμε σε άτυπη πενταμερή. Αντί, λοιπόν, το μέλλον του τόπου, δείχνετε προτίμηση σε πτήσεις ιδιωτικών τζετ από και προς Νέα Υόρκη, χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν. Διότι δεν θα υπήρχε ψόγος αν η Προεδρία έβγαζε μια ανακοίνωση που να εξηγεί απλά ότι η Κ.Δ. βγήκε σε προσφορές και επέλεξε την καταλληλότερη για τις μετακινήσεις του προέδρου βάσει μάλιστα σχετικού πρωτοκόλλου. Αλλά από ό,τι αντιλαμβανόμαστε ούτε προσφορές υπάρχουν ούτε και κανείς να ελέγξει πόσα πάνε και πόσα έρχονται. Απερήμωση στην κυριολεξία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X