ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν υπάρχει πάτος

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Όσοι γνωρίζουν λίγο από σύγχρονη ιστορία, αντιλαμβάνονται γιατί είναι ανατριχιαστικό το γεγονός ότι η μικρή Κύπρος έδωσε «χρυσά διαβατήρια» σε μέλη της οικογένειας του δικτάτορα της Καμπότζης Hun Sen. Φανερώνει ότι το Σχέδιο της κυβέρνησης ήταν πολύ πιο σκοτεινό από ό,τι άφηνε να διαφανεί το «καλλιτεχνικό» όνομα που του δόθηκε το 2013, όταν ουσιαστικά άρχισε να «τρέχει», ως «πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών».

Κι αυτό γιατί όπως φάνηκε τελικά δεν ενοχλούσε τους αυτουργούς αν τα λεφτά που λαμβάναμε ήταν ματωμένα δολάρια ή μαύρα. Ήταν κόλπο γκρόσο χωρίς αναστολές. Η Κυπριακή Δημοκρατία όμως που πουλούσε στην ουσία τα ευρωπαϊκά της διαβατήρια όφειλε να γνωρίζει αν τα δολάρια ήταν μαύρα ή ματωμένα και κυρίως όφειλε να γνωρίζει ποιος ήταν ο HunSen. Πρόκειται για τον δικτάτορα της Καμπότζης σήμερα, που το 1978 είχε προσχωρήσει στους Ερυθρούς Χμερ του σφαγέα Πολ Ποτ, οι οποίοι κατά τη διακυβέρνησή τους (75-79), εκτέλεσαν και έθαψαν σε ομαδικούς τάφους τουλάχιστον 1.400.000 ανθρώπους, ενώ τα θύματα του λιμού και των λοιμών έφτασαν τα 2,5 εκατομμύρια σε σύνολο πληθυσμού 8 εκατομμυρίων.

Ο Hun Sen, που βρέθηκε στα πράγματα το 1985, και αφού τον Πολ Ποτ ανέτρεψαν, το 1979, τα στρατεύματα του Βιετνάμ, δήλωσε εσχάτως ότι θα παραιτηθεί το 2022! Καθώς όμως φαίνεται ότι η εξουσία του κλυδωνίζεται, ο περίγυρός του άρχισε να εγκαταλείπει τη χώρα αδειάζοντας τα ταμεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Reuters, την Τετάρτη, μέρος του κύκλου του δικτάτορα Hun Sen, πρόσωπα στα οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ, έχουν γίνει «Κύπριοι», αφού έχουν επενδύσει εδώ και τους δόθηκε το κυπριακό διαβατήριο. Ο λόγος για την ανιψιά του πρωθυπουργού, Hun Kimleng, τον σύζυγό της και αρχηγό αστυνομίας Neth Savoeun και τον υπουργό Οικονομικών, AunPornmoniroth. Όλοι συν γυναιξί και τέκνοις, πήραν διαβατήρια και περιοδεύουν σε θέρετρα της Ευρώπης. Για όλα τα παραπάνω, οι Reuters αναφέρουν πως έχουν στοιχεία, προσθέτοντας ωστόσο ότι ούτε η κυβέρνηση της Κύπρου ούτε οι εκ Καμπότζης «Κύπριοι», δέχθηκαν να προβούν σε σχολιασμό.

Οι πληροφορίες των Reuters, σύμφωνα με δικές μας πηγές, ελέγχονται ως ορθές και μάλιστα δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις αυτές των συγγενών του δικτάτορα της Καμπότζης. Υπάρχουν άλλες δέκα τουλάχιστον εξίσου κραυγαλέες. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη, διά της οποίας γίνεται κατανοητό ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί στο Σχέδιο αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να σταματήσει η Κύπρος να είναι εμπάτε σκύλοι αλέστε, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι ο σημερινός υπουργός ήταν αυτός που άρχισε να κλείνει πόρτες. Μόνο που στην κατάληξη της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών σημειώνεται ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι να μη σχολιάζει δημοσίως μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αυτό είναι από κουτοπόνηρο έως και γελοίο για την περίπτωση με τα «χρυσά διαβατήρια» των εκ Καμπότζης «Κυπρίων», αφού σύμφωνα με τους Reuters, οι διαδικασίες έγιναν μέσω συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου που κατονομάζεται, όπως κατονομάζεται και μεγάλος Ελεγκτικός Οίκος καθώς και εταιρεία ανάπτυξης γης στην οποία επένδυσαν οι Καμποτιανοί. Τώρα όμως, που μας έβαλαν χέρι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, η κυβέρνηση έσπευσε να προσθέσει ασφαλιστικές δικλείδες στο Πρόγραμμα Επενδύσεων. Αυτό εξόργισε μερικούς των εμπλεκομένων κυρίως ντιβέλοπερς με γερές πλάτες, οι οποίοι επινόησαν ένα δούρειο ίππο «προώθησης ξένων επενδύσεων» και πιέζουν και παρεμβαίνουν για να ξεδοντιάσουν το σχετικό νομοσχέδιο!

Όπως, όμως, και αν έχουν τα πράγματα, αφού άνευ αιδούς στην Κύπρο δεχόμαστε να επενδύονται τόσο ματωμένα όσο και μαύρα λεφτά και αφού η κυβέρνηση δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις, ας σχολιάσει όλες μαζί τις άλλες δέκα-δώδεκα. Ως επίσης το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή να μην αφεθεί να περάσει τις πύλες της Νομοθετικής Εξουσίας χωρίς να περιβάλλεται από δεσμεύσεις διαφάνειας. Ανοίξτε επιτέλους τα παραθύρια να μπει οξυγόνο. Αυτός ο τόπος και ειδικά η Πολιτείας το έχει απόλυτη ανάγκη. Η Βουλή τι λέει; Ανέχεται την μπόχα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X