ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΙΝΓΚ ως ακρογωνιαίος λίθος

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) είναι ένας δικοινοτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ειδικεύεται στη νευρολογία, τη μοριακή βιολογία και όλες τις πτυχές της ανθρώπινης γενετικής. Συνεργάζεται στενά με την κυπριακή κυβέρνηση, τους ιδιωτικούς γιατρούς και επιστήμονες, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με οργανισμούς και πανεπιστήμια από το εξωτερικό. Αυτά αναφέρονται σαν βιογραφικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. Το ΙΝΓΚ, το γνωρίζω από της ιδρύσεώς του, όπως ξέρω και πολλούς από τους επιστήμονες του, γιατί είχα μαζί τους μια συνάφεια ειδικού ενδιαφέροντος. Αυτό το σπουδαίο και κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα του τόπου μας εσχάτως έγινε για άλλη μια φορά σημείο αναφοράς για τον ανώνυμο, τον αναξιοπαθούντα άνθρωπο του μαρτυρικού μας τόπου, καθώς ευρισκόμενο στοεπίκεντρο της δραστηριότητας για καταπολέμηση του κορωνοϊού έκανε μέχρι σήμερα πέραν των 4000 αναλύσεων και έδωσε αξιόπιστα αποτελέσματα, συνδράμοντας καθοριστικά στην προσπάθεια κατά της επιδημίας.

Το ΙΝΓΚ, όπως από της ιδρύσεώς του το 1990, έτσι και σήμερα, όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα προβολής που θα μπορούσε να έχει, βγαίνοντας στα κανάλια και σε κάθε λογής προβολέα της δημοσιότητας, αλλά όταν μιλάει, συνήθως διά του χαμηλών τόνων επιστημονικού διευθυντή του Λεωνίδα Φυλακτού ή και άλλων επιστημόνων του, το κάνει σοβαρά και οικονομημένα, λέγοντας τα απολύτως αναγκαία. Πρόκειται για μια παράδοση που οικοδομήθηκε μέσα από την αυτογνωσία των επιστημόνων που το στελεχώνουν. Επιστήμονες που ισορροπούν καθημερινά στο τεντωμένο σχοινί της επίπονης επιστημονικής δουλειάς και έρευνας που χρειάζεται να κάνουν και του ανθρώπινου πόνου και της αγωνίας των ασθενών που καθημερινά αναζητούν από αυτούς την προσοχή και τη φροντίδα. Επιστήμονες με τους οποίους, οι αναξιοπαθούντες συνάνθρωποι μας, μοιράζονται –κάποτε για μια ολόκληρη ζωή– όσα και ό,τι με κανένα άλλο δεν μπορούν.

Κι όμως υπήρξαν στιγμές που οι άνθρωποι του ΙΝΓΚ λοιδορήθηκαν και διασύρθηκαν δημοσίως όσο λίγοι σε αυτό τον τόπο. Πρωταγωνιστές τέτοιων αθλιοτήτων υπήρξαν υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, κομματικοί ταγοί και διάφοροι σφουγγοκωλάριοι τους καθώς επίσης και οργανώσεις, όπως η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων. Να θυμίσω σε όσους το ξεχνούν αλλά για να μάθουν και όσοι το αγνοούν ότι ήταν το ΙΝΓΚ που δημιούργησε την τράπεζα γενετικού υλικού αγνοουμένων, για την οποία εργάζονταν Ε/κ και Τ/κ επιστήμονες. Πριν από μερικά χρόνια επειδή η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) θεωρούσε ότι ήταν υπεράνω όλων, ξεκίνησε μια εκστρατεία υπόσκαψης του ΙΝΓΚ, αμφισβητώντας αποτελέσματα των εξετάσεων DNA, με στόχο να αρπάξει την τράπεζα γενετικού υλικού από το Ινστιτούτο και να δημιουργήσει «δικό» της εργαστήριο αναλύσεων. Στην εκστρατεία, όσοι έχετε μνήμη και θυμάστε, διασύρθηκαν σκαιώς επιστήμονες αλλά και το Δ.Σ. του ΙΝΓΚ. Τα πρακτικά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων είναι αδιάψευστος μάρτυρας, όπως σεμνύνομαι να αναφέρω και τα δικά μου ρεπορτάζ .

Σε εκείνα τα πρακτικά θα βρείτε και δηλώσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών, βουλευτών και των μελών της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων αλλά και δηλώσεις επιστημόνων του ΙΝΓΚ, όπως του δρα Μάριου Καριόλου προς υπεράσπιση της δουλειάς και της αξιοπρέπειας του Ινστιτούτου. Αποτέλεσμα τη λυσσαλέας εκστρατείας κατά του ΙΝΓΚ ήταν η τράπεζα γενετικού υλικού να περάσει στα χέρια της ΔΕΑ, πλείστα των δειγμάτων να στέλνονται σε εργαστήρια του εξωτερικού, όπως και τα ανάλογα κονδύλια για τα έξοδα. Από τότε το πρόγραμμα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων πήρε την κατιούσα κι έφτασε σήμερα να έχει βαλτώσει, καθώς οι μισοί των αγνοουμένων δεν έχουν ακόμα εντοπισθεί, ενώ ο λογαριασμός έφτασε τα 25 εκατ. Όμως, οι αυτουργοί όχι μόνο δεν απολογήθηκαν αλλά απολαμβάνουν ακόμα παχυλούς μισθούς ή και συντάξεις χωρίς να έχουν σταματήσει την υπόσκαψης της πιο τραγικής πτυχής της κυπριακής τραγωδίας. Στον τόπο που αποδεδειγμένα πια δεν ευδοκιμεί η λογοδοσία, μόνο το ΙΝΓΚ, έμεινε να κρατεί ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της αυθεντικής αγάπης στην πατρίδα. Υποκλίνομαι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X