ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάνοντας Ταμείο

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Το 2013 η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα κουρέψει τους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων και τα Ταμεία Προνοίας για να σώσει τράπεζες και την οικονομία. Πήρε όλα τα λεφτά τους πάνω από 100.000 και τους έδωσε χαρτάκια-μετοχές απόδειξη ότι τους χρωστά. Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 21/3/13 πήγε νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) όχι για άμβλυνση των ζημιών του κόσμου αλλά, σύμφωνα με τα πρακτικά, «για να χρηματοδοτεί ή και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα» και με πρόσθεση του ΥΠΟΙΚ και για «ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή». Από τότε το ΕΤΑ έμεινε στα συρτάρια, ενώ οι αναξιοπαθούντες ζημιωμένοι (ΑΖ) συγκροτήθηκαν σε συνδέσμους (ΣΥΚΑΛΑ και ΣΥΚΑΤΑ) που αριθμούν περί τις 25.000 ανθρώπους, αριθμός κρίσιμος σε μια προεδρική εκλογική αναμέτρηση.

Ήγγικεν η ώρα της κάλπης και ενώ η αντιπολίτευση με υποσχέσεις την έβγαζε ανέξοδα η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κωφεύει στην ισχυρή κραυγή των ΑΖ, «εν τη παλάμη και ούτω ψηφίσωμεν»! Προεδρικό και Πινδάρου υποσχέθηκαν ότι «θα τα κανονίσουν» και ακούστηκαν ποσά μέχρι και μισού δισ. καθώς και προίκα ακινήτων. Μόνο που τα χρωστούμενα κινούνται, για τους Κύπριους, γύρω στα 4 δισ. Ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, ως επιμελής που είναι, έκανε τις πράξεις του, μίλησε και με τους Ευρωπαίους συνεργάτες του και αποφάσισε να διατεθούν €25 εκατ. ως αποθεματικό μέσω του προϋπολογισμού και κρατική περιουσία στο ΕΤΑ οι εισφορές να επαναλαμβάνονται κατ’ έτος, βάσει δυνατοτήτων της οικονομίας. Κανονικά οι πρώτοι που έπρεπε να απορρίψουν την πρόταση Χάρη θα ήταν οι ΑΖ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «επί της αρχής δεν διαφωνούμε. Είναι ένα πρώτο βήμα και το χαιρετίζουμε. Πρέπει να γίνουν πολλά, μάλιστα πριν κλείσει η Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου». Η αντιπολίτευση, όμως, που φοβόταν μια κίνηση ματ Αναστασιάδη με πολλά εκατομμύρια στο ΕΤΑ, δεν έλαβε καθόλου υπόψη τον Άδωνη… και βγήκε στην πίστα με κεκτημένη προεκλογική ταχύτητα, κάνοντας δηλώσεις περί 360 και 200 χρόνων μέχρι να ικανοποιηθούν οι ΑΖ, πυροτεχνημάτων και «ξαναδεσμευμένου» πινακίου. Γιατί τόση βιασύνη; Διότι ως ανάλγητοι που είναι ποτέ δεν γνοιάστηκαν ειλικρινά ούτε για τους ΑΖ ούτε και για τους ΑΩ (βλ. κόσμος που έχασε δουλειές, μισθούς και πραγματικό εισόδημα). Διαφορετικά θα σκέφτονταν ότι ένα ταμείο με προίκα ακίνητα μπορεί να δουλέψει αναπτυξιακά και να αποφέρει εντός μερικών ετών, χωρίς να επιβαρύνεται μάλιστα το κράτος.

Ανάλγητοι, λοιπόν, με βούλα και πρακτικά της Βουλής: Πρακτικά Επιτροπής Οικονομικών 19 Μαρτίου 2013, παρουσία Υπουργείου Οικονομικών και 30 βουλευτών από όλα τα κόμματα, όταν προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να αποφευχθεί το κούρεμα (νομοσχέδιο περί τέλους επί των καταθέσεων). Διοικητής ΚΤΚ, Π. Δημητριάδης: «Είναι σημαντικό, για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Όμως η ΚΤΚ της Κύπρου σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχει ένα σχόλιο για τους συντελεστές.

Η δική μας άποψη είναι ότι το τέλος μέχρι τις 100.000 πρέπει να είναι μηδέν» […] «Χθες υπήρξε ένα teleconference του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπου εκφράστηκε η άποψη, αν είναι δυνατόν να προστατευθούν οι καταθέτες μέχρι 100.000, θα ήταν πολύ επιθυμητό, διότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα βασίζεται στην προστασία αυτών των καταθετών. Υπάρχει και ανάλογη ευρωπαϊκή οδηγία. Για να γίνει αυτό, αντιλαμβάνομαι ότι ο συντελεστής για τις πάνω από 100.000 καταθέσεις πρέπει να είναι υψηλότερος. Αντιλαμβανόμαστε ότι με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει χθες, αυτός ο συντελεστής θα έπρεπε να ήταν 15,6%». Δηλαδή η πρόταση που μετέφερε ο Δημητριάδης από την ΕΚΤ ήταν να κουρευτούν εφάπαξ με 15,6% όλες οι καταθέσεις πάνω από 100.000, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Και μετά ούτε κούρεμα ούτε ξύρισμα. Πέταξαν την ευκαιρία που τους έδωσε ο Ντράγκι, και τώρα φωνάζουν στον γάμο του Καραγκιόζη! Ε, δεν είναι ανάλγητοι;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X