ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοροϊδία εξ ονόματος Γκουτιέρες

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

« Όταν διοικούν ανίκανοι φταίνε οι ικανοί», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή της στην «Κ» η σπουδαία ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Ο τεράστιος Οργανισμός που ονομάζεται ΟΗΕ ιδρύθηκε το 1945, αριθμεί 193 κράτη-μέλη, έχει χιλιάδες υπαλλήλους και δεκάδες αποστολές στον πλανήτη. Στόχος του η προστασία της ειρήνης, της ασφάλειας και η αρωγή σε αναξιοπαθούντες λαούς. Νοείται ότι ο ΟΗΕ έχει και ένα τεράστιο προϋπολογισμό από τις εισφορές κρατών μελών. Διοικείται πολιτικά από τον γ.γ., ο οποίος εκπονεί εκθέσεις προς το Σ.Α., με βοήθεια των ειδικών του απεσταλμένων. Στην Κύπρο έχουμε μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που δημιουργήθηκε στις 04/03/1964 με το ψήφισμα 186. Η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων στο νησί γεννήθηκαν με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θεωρούν ως νόμο απαράβατο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όμως, στα 56 χρόνια της εδώ ύπαρξης του ΟΗΕ, μπορούμε πια να εντοπίσουμε αξιωματούχους του, που κατά την ισχυρή μας πεποίθηση διαστρέφουν την αποστολή τους και εκθέτουν τον γ.γ.

Κι εξηγούμαι: Πέρυσι στις 10/02/19, σε σχετικό ρεπορτάζ ρωτούσαμε, «κατά πόσον η Λευκωσία συμφωνεί με τις δύο παραγράφους για τους αγνοούμενους της έκθεσης του γ.γ. (30/01/2019); Αυτές που κατά την εκτίμησή μας απαλλάσσουν την Τουρκία από τις ευθύνες της και εξισώνουν θύματα και θύτες». Όπως υπογραμμίζαμε, «η Τουρκία όχι μόνο δεν αναφέρεται ονοματικά στην έκθεση του γ.γ., αλλά απεναντίας, οι ευθύνες της για μη παροχή στοιχείων στην έρευνα εξισώνονται με τυχόν ευθύνες των άλλων άμεσα εμπλεκομένων μερών», δηλαδή Ε/κ, Τ/κ και Ελλάδας. Σημειώναμε ότι οι δύο παράγραφοι για τους αγνοούμενους λογικά συντάχθηκαν από το μέλος στη ΔΕΑ, εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού και των Η.Ε., Πολ Ανρί Αρνί με τη σύμφωνο γνώμη του Ε/κ μέλους Νέστορα Νέστορος και της Τ/κ μέλους Γκιουλντέν Κιουτσιούκ. Είναι γνωστό ότι το προκαταρκτικό κείμενο κάθε έκθεσης περνά από το κόσκινο των Υπουργείων Εξωτερικών όλων εμπλεκομένων χωρών πριν εγκριθεί από το Σ.Α. Στα ερωτήματά μας απάντηση ποτέ δεν λάβαμε. Πέρασε ένας χρόνος κι εμφανίστηκε στις 09/01/2020 η νέα έκθεση.

Οι δύο παράγραφοι για τους αγνοούμενους αποτελούν μνημείο αριστοτεχνικής συγκάλυψης διαδραματιζομένων: Ο γ.γ. ενημερώνει το Σ.Α. ότι έχουν εκταφεί 1.230 άτομα και επιστράφηκαν στις οικογένειές τους τα οστά 968, από σύνολο 2.002 αγνοουμένων άρα υπολείπονται 1034. Δεν μας λέει όμως τι γίνεται με τους 262 από τους εκταφέντες που εκκρεμούν. Ούτε γιατί έφτασαν να επιστρέφουν οστά μέχρι και 10 χρόνια μετά την εκταφή. Ούτε γιατί λείψανα που βρέθηκαν σε μαζικό τάφο επιστράφηκαν μισά τον ένα χρόνο και μισά τον άλλο. Ούτε πως για να θριαμβεύουν οι αριθμοί, επιστρέφουν στις οικογένειες για ταφή 3-4 κοκαλάκια. Η έκθεση του γ.γ. βρίθει ταχυδακτυλουργικών κόλπων συγκάλυψης των πραγματικοτήτων και παραλείπει την ουσία: τις μετακινήσεις ομαδικών τάφων από τον τουρκικό στρατό, εδώ με αβρότητα σημειώνεται: «η συνεργασία με τον τουρκικό στρατό για στρατιωτικά του αρχεία παρέμεινε προτεραιότητα για εντοπισμό πρόσθετων χώρων ταφής». Δεν αναφέρεται στην ανάγκη να υποδείξει ο κατοχικός στρατός τάφους περισυλλογής. Απεναντίας υπογραμμίζεται ξανά ότι, «ελάχιστες αρχειακές πληροφορίες, σχετικά με πιθανούς χώρους ταφής, δόθηκαν στην Επιτροπή, από τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη». Δηλαδή Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία εξισώνονται, όπως και η Κυπριακή Αστυνομία με τον κατοχικό στρατό. Ακόμα θωπεύεται η Τουρκία διότι έδωσε στην Επιτροπή «πρόσβαση σε 30 επιπλέον στρατιωτικές περιοχές στο βορρά για εκταφές». Πρόκειται για μέθοδο παρεμπόδισης εκταφών που καταγράφεται μάλιστα από την έκθεση στα υπέρ της Τουρκίας. Τέλος, κατά τον γ.γ., η ΔΕΑ «έκανε εκτεταμένη έρευνα στα αρχεία των Η.Ε. σε Νέα Υόρκη και Γενεύη». Δεν εντόπισαν οποιαδήποτε στοιχεία διότι απλά ήταν ταξιδάκια αναψυχής -που συνεχίζονται και- που ανερυθρίαστα καταγράφονται στην έκθεση. Όμως, να ρωτήσω κάτι τον κ. Γκουτιέρες, ίσως και κάποιος του το μεταφέρει: Ως πότε εξοχότατε θα συνεχίζεται αυτή η κοροϊδία εξ ονόματός σας και εις βάρος των αγνοουμένων μας;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση