ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Η αντίστροφη μέτρηση της τελικής προσπάθειας για λύση ΔΔΟ έχει ήδη αρχίσει. Η πρώτη δοκιμή είναι η συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς τους οποίους το Σ.Α., μέσω του τελευταίου ψηφίσματος ζήτησε από τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν και ομού μετά των Η.Ε. να βάλουν στο χαρτί, πράγμα που ήδη συμβαίνει. Μάλιστα, σε μερικές μέρες που θα είναι εδώ η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, θα το δούμε να αποκαλύπτεται.

Επειδή, όμως, δεν είμαστε μόνοι μας έξυπνοι οι Κύπριοι και διότι τα Η.Ε. έχουν πολλάκις καεί στο χυλό εξαιτίας μας, τώρα φυσάνε και το γιαούρτι. Έτσι Γκουτιέρες και Σ.Α. έχουν ήδη φυτέψει τις γραμμές του τρένου που οδηγεί στην τελική Διάσκεψη για το Κυπριακό, που είναι η συνέχεια εκείνης του Κραν Μοντάνα κι έχουν προνοήσει και για τους σταθμούς της αμαξοστοιχίας. Αυτό που χθες ξέραμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να γίνει, δηλαδή Αναστασιάδης και Ακιντζί να συμφωνήσουν στους Όρους Αναφοράς και βγήκε η πίστη της καημένης της Λουτ στο πήγαινε-έλα , όλως αιφνιδίως έγινε πανεύκολο και μάλιστα χωρίς τη «βλοσυρή κυρία». Το ψήφισμα ήταν σαφές: Κύριοι, συμφωνήστε στους Όρους Αναφοράς και να μας γράψετε και έκθεση πώς το κάνατε που θα επισυνάψει στη δική του ο γ.γ. στις 15/11/2019. Και για να μην έχετε αμφιβολία για τα υλικά των Όρων, σας δίνουμε τη συνταγή: Το Κοινό Ανακοινωθέν του 2014, τις μέχρι το Κραν Μοντάνα συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτιέρες. Αυτός είναι ο πρώτος σταθμός του τρένου μας. Κι ο δεύτερος σταθμός έχει καθοριστεί. Είναι η Νέα Υόρκη, όπου οι ηγέτες μας θα συναντήσουν χωριστά τον γ.γ. του ΟΗΕ στο περιθώριο της Γ.Σ. τον Σεπτέμβρη και μετά θα τον συναντήσουν στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης.

Αν πριν από τρεις μήνες έλεγε κάποιος ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει για να βγει από το τέλμα η διαδικασία του Κυπριακού, θα τον έπιαναν από τα μούτρα οι περισπούδαστοι ειδήμονες των κομματικών ταϊστρών και θα μιλούσαν για υποχωρήσεις άχρι εξευτελισμού. Τώρα, που το είπε το Σ.Α., δεν άκουσα κανένα από τους τσάμπα μάγκες, αρχηγούς, υπαρχηγούς και τομεάρχες κομμάτων να διακηρύξουν ότι ενόσω οι Τούρκοι βρίσκονται στις θάλασσες μας ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει ούτε να συνομιλεί, ούτε να συνυπογράφει, ούτε και να συναντάται με τον Ακιντζί κατά μόνας ή με πολλούς. Ούτε και να λένε ότι το Σ.Α. μας πουλάει στην Τουρκία, διότι και το Σ.Α. και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι μας έφεραν μέχρι σημείου εξευτελισμού. Γι’ αυτό και όλοι έχουν αφήσει τον πατριωτικό τσαμπουκά για μετά το δροσιστικό μαχαλεπί και τα παπουτσόσυκα της θερινής ανάπαυλας.

Μετά την τριμερή του Σεπτεμβρίου, μάλλον θα γίνει το Σάββατο 28 του μήνα, τα Η.Ε., παρακούοντας τα κόμματα του κυπριακού Κέντρου, θα ετοιμάσουν την άτυπη διάσκεψη. Τι χρεία υπάρχει για άτυπη διάσκεψη, θα ρωτήσει κάποιος, αφού οι δύο πλευρές συμφώνησαν στους Όρους Αναφοράς; Είπαμε, τα Η.Ε. δεν θα αφήσουν ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια στην τύχη αυτή τη φορά. Έτσι θα μαζέψουν όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό σε μια πρόβα τζενεράλε, για να δεσμευτούν άπαντες ότι την ώρα που όλοι θα πρέπει να πουν αλήθειες και να τις υπογράψουν θα είναι εκεί και θα το πράξουν. Έτσι μέχρι την έκθεση που θα υποβάλει ο Αντόνιο Γκουτιέρες στο Σ.Α. στις 15/11/2019, όλο το σενάριο της άτυπης θα έχει τσεκαριστεί και στο ραντεβού του γ.γ. με το Σώμα στις 10/01/2020 θα ξέρουμε όλοι πότε θα γίνει η τελική Διάσκεψη, αφού προηγηθεί η προετοιμασία του κόσμου. Πόσο χρόνο θέλετε, κύριοι; Δύο μήνες; Τρεις; Πείτε στους πολίτες σας τα πλεονεκτήματα της λύσης και πείτε τους ακόμα ότι δεν δεχόμαστε το όχι ως απάντηση. Σε περίπτωση απόρριψης της προτεινόμενης λύσης η άλλη πλευρά θα έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα από τα Ηνωμένα Εθνη…

ΣΧΟΛΙΑ

Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους Τουρκοκύπριους

Άσχετος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση