ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με απλά λόγια

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

H 24ωρη παρακολούθηση του κατάδικου Παναγιώτη Νεοκλέους μέσω καμερών ακόμα και στο δωμάτιο που κοιμάται, εκρίθη από την Επίτροπο Διοικήσεως ως παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής και ταπεινωτική - εξευτελιστική μεταχείρισή του. Σύμφωνα μάλιστα με προηγούμενη απόφαση του Αρείου Πάγου, τέτοια πρακτική είναι παράνομη. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο νομπελίστας επιστήμονας - διανοητής, είχε πει ότι, «αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά». Θα επιχειρήσω να το εξηγήσω στο πλαίσιο της διαπλοκής που προκάλεσε την οικονομική κατάρρευση και της περίτεχνης θολούρα που σαν μελάνι σουπιάς δημιούργησαν εκείνοι που όντας ανέγγιχτοι, κεφαλοκλειδώνουν κοινωνία και δικαιοσύνη.

Είχα ασχοληθεί ενδελεχώς στο πρόσφατο παρελθόν με το ζήτημα Βγενόπουλου και είναι πλέον βαθιά μου πεποίθηση ότι η απαγκίστρωσή του από το δίχτυ της κυπριακής δικαιοσύνης δεν υπήρξε τυχαία. Από τη στιγμή που η τότε διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας Άντρη Αντωνιάδου, μέσω του δικηγόρου της Παναγιώτη Νεοκλέους κατόρθωσε να παγώσει κεφάλαια του Α. Βγενόπουλου τριών και πλέον δισεκατομμυρίων, εκτιμώ ότι είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση αποδόμησης της όλης προσπάθειας, εις βάρος -όπως γίνεται αντιληπτό- των πελατών της τράπεζας και του καλώς νοούμενου δημοσίου συμφέροντος.

Η Α. Αντωνιάδη παραιτήθηκε στις 2/3/15 με επιστολή της προς την Αρχή Εξυγίανσης (βλ. ΔΣ της ΚΤΚ), με την οποία κατάγγελλε δημοσίως ότι η Αρχή αποφάσισε στις 26/2/15 να θέσει επικεφαλής της υπόθεσης κατά Βγενόπουλου άλλους δικηγόρους, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία «δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής της υπόθεσης εναντίον Βγενόπουλου, διότι «έχει, εξασφαλίσει δάνειο από τη Λαϊκή ενόσω η Τράπεζα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο Βγενόπουλου, με πολύ ευνοϊκούς όρους (πολύ χαμηλό επιτόκιο, με περίοδο αποπληρωμής 30 χρόνια)».

Στην επιστολή της η Διαχειρίστρια επανέφερε στην επιφάνεια θέμα ασυμβίβαστου για τη διοικήτρια της ΚΤΚ και αποκάλυπτε ότι η θυγατέρα Χρυστάλλας Γιωρκάτζη «εξακολουθεί και σήμερα να εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία του συζύγου της διοικήτριας Ανδρέα Γιωρκάτζη, που είχαν πελάτη τον Βγενόπουλο) παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου». Τέλος η Διαχειρίστρια προέβλεπε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την υπόθεση και κατέληγε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το φταίξιμο θα βαραίνει εξ ολοκλήρου εσάς τους ίδιους». Τώρα η πλευρά Βγενόπουλου εκτός του ότι της έχουν «ξεπαγώσει» τα περιουσιακά της στοιχεία από τότε, διεκδικεί από την ΚΔ, δηλαδή από εμάς τους φορολογούμενους, ένα ποσόν δύο περίπου δισεκατομμυρίων σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο! Από την άλλη η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, από 900 εκατ. που ήταν έχει μειωθεί στα 300 εκατ.

Παράλληλα, παρά τις επίσημες διακηρύξεις, ουδείς των αυτουργών της οικονομικής κατάρρευσης οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη ακόμα κι αυτοί που ήταν διά γυμνού οφθαλμού υπεύθυνοι, όπως π.χ. κάποιοι μεγάλοι ελεγκτικοί Οίκοι που υπέγραφαν τους λογαριασμούς των τραπεζών ή δικηγορικοί Οίκοι τραπεζών που συναινούσαν με βούλα και υπογραφή σε ακριβές-αδιαφανείς, εξαγορές τραπεζών αμφιβόλου αξίας (βλ. Uniastrum) ή και μέλη Δ.Σ. τραπεζών που έβαζαν βαθιά το χέρι στο ταμείο και ανέπτυσσαν γη… Γι’ αυτό απέσυραν από τη δημόσια θέα τους τότε επικεφαλής τραπεζών αντικαθιστώντας τους με καινούργιους που θα διαχειρίζονταν τις συνέπειες του κουρέματος, χωρίς να εισπράττουν τη μήνιν του κόσμου.

Ούτε όμως και πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε από τους κυβερνώντες και τους βουλευτές που απέρριψαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο του 2013 για να κουρευτούν εφάπαξ με 15,6% όλες οι καταθέσεις πάνω από 100.000, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να μην καταρρεύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί κάποιοι ήταν αδιάβαστοι, άλλοι είχαν βγάλει έξω τα λεφτά τους κι αυτά των πελατών τους και κάποιοι τρίτοι δεν ήθελαν να κουρευτούν όλες οι τράπεζες… Με απλά λόγια, ο εξευτελισμός ανθρώπων είναι γι’ αυτούς το ελάχιστο καθώς όπως λέει ο Αϊνστάιν, «η δύναμη ελκύει πάντα ανθρώπους με χαμηλή ηθική»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X