ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όργουελ, ΗΠΑ και Ε.Ε.

«Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου για πάντα…», απόφθεγμα του Τζορτζ Όργουελ, (1903-1950) από το «1984», που εγείρει σήμερα την εύλογη απορία, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που πέθανε πριν από 70 χρόνια να ήταν τόσο διορατικός ώστε να περιγράψει με τόση ακρίβεια την Αμερική του Τραμπ και φωτογραφικά σχεδόν τη δολοφονία του George Floyd. Ο Όργουελ ήταν Βρετανός δημοσιογράφος που εξελίχθηκε σε συγγραφέα και λογοτέχνη, καθώς ήταν άνθρωπος ανήσυχος που αναζητούσε διαρκώς και δεν απέφυγε μέχρι και τη φτώχια και την αλητεία για να βρει απαντήσεις.

Ο λόγος του ήταν χωρίς περιστροφές, τοποθετούνταν κατά της κοινωνικής ανισότητας, μαστίγωνε αλύπητα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και στήριζε φανατικά την άδολη δημοκρατία και τις σοσιαλιστικές ιδέες. Ο Όργουελ πέρασε από το μέτωπο του ισπανικού Εμφυλίου, πολεμώντας με την ταξιαρχία «Λένιν», ενώ αργότερα συγκρούστηκε με το σταλινικό ΚΚ Ισπανίας και από τύχη γλύτωσε από τις εκκαθαρίσεις. Εξού και στη «Φάρμα των Ζώων» περιγράφει απαράμιλλα αν και αλληγορικά την σταλινική περίοδο στη Σοβιετική Ένωση, ενώ στο «1984», προβάλλει ένα αστυνομικό κράτος ολοκληρωτισμού όπου τα πάντα βρίσκονται κάτω από το άγρυπνο μάτι του Μεγάλου Αδελφού. Η ανάλυση και η ακτινογραφία του Μεγάλου Αδελφού είναι που βοήθησε τον Όργουελ να δει στο μέλλον τόσο καθαρά.

Ο Μεγάλος Αδελφός, λοιπόν, ενώ μέχρι πρότινος φρόντιζε να μας παρακολουθεί ευρισκόμενος στις σκιές, με την εκλογή Τραμπ αναθάρρησε και βγήκε στους δρόμους (στην Κύπρο με Van), επιδεικνύοντας όλη την αμορφωσιά και τα κατώτερα ένστικτα μιας μάζας λευκών που πιστεύουν ακόμα ότι λανθασμένα καταργήθηκε η δουλεία, ο Θεός είναι λευκός (και πως ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα πιάσει πίσω την Πόλη). Με ηγέτη τον αλαζόνα Τραμπ που κηρύσσει τη μισαλλοδοξία και την περιφρόνηση ήταν φυσικό επακόλουθο να προκληθεί διαίρεση, πόλωση και συγκρουσιακό κλίμα, αφού στοχεύει ο προεδρικός λαϊκισμός ώστε να κατορθώσει επανεκλογή. Ο άλλος στόχος ήταν η απτή για τη μεσαία τάξη οικονομική βελτίωση, πράγμα που κατόρθωσε ο Τραμπ. Ωστόσο, την ίδια ώρα ξήλωνε το ObamaCareέτσι ώστε πέραν του 70% των Αμερικανών να μην έχουν στοιχειώδη πρόσβαση στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ που είναι ιδιωτικό. Όταν ενέσκηψε η επιδημία του COVID-19, ο υπερφίαλος και εγωκεντρικός Τραμπ θεώρησε ότι ο ιός δεν θα έπληττε την «άτρωτη» Αμερική.

Μέχρις ότου οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν κατά χιλιάδες, καθώς οι πολλοί δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας ως επίσης και επειδή πολιτείες και ομοσπονδιακό κράτος άργησαν πολύ να κινητοποιηθούν. Οι εικόνες των δεκάδων πρόχειρων φέρετρων που μεταφέρονταν καθημερινά σ’ ένα ερημονήσι προς ταφή, δεν άρμοζαν στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, αυτή με τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια, τους διασημότερους καλλιτέχνες και ηγέτιδα στη βιομηχανία και την πληροφορική. Ήταν όμως εικόνες πέρα για πέρα συμβατές με τις συνθήκες διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού που από το 2008, με τη μεγάλη οικονομική κρίση, ζει με ψαλλιδισμένα μεροκάματα και ίσα που επιβιώνει. Τώρα με τον κορωνοϊό, που οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 42 εκατομμύρια, τα μεροκάματα θα παραμείνουν κολλημένα στον πάτο για άλλη μία δεκαετία τουλάχιστον, η δολοφονία του George Floyd ήταν μόνο το σπίρτο που άναψε τη φωτιά και η οποία εξελίσσεται σε πυρκαγιά.

Το οξύμωρο είναι ότι αντί ο πρόεδρος της χώρας να επιδιώξει την καταλλαγή και την ειρήνευση, οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα με διακηρύξεις εμπρηστικές, δείχνοντας ότι περιφρονεί την κοινωνική αγανάκτηση, που προς το παρόν εκδηλώνεται με ειρηνικές διαδηλώσεις, δηλώνοντας ότι έχει μεγάλες και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τους αντιδρώντες και να ξανακάμει την Αμερική μεγάλη ξανά, λησμονώντας ότι οι σφαίρες δεν δημιουργούν αλλά καταστρέφουν. Η θλιβερή εικόνα των ΗΠΑ ας γίνει για μας αφορμή να εκτιμήσουμε την Ενωμένη Ευρώπη και να την προστατεύσουμε από την όχεντρα του ρατσισμού που εσχάτως σηκώνει προκλητικά κεφάλι. 

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση