ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτισμός και υπόκοσμος

Στις αρχές του 2000, οι Βρετανικές Αερογραμμές (ΒΑ), με την ευκαιρία της νέα χιλιετίας επιχείρησαν μια ουσιαστική αλλαγή πορείας προς το μέλλον και προσκάλεσαν στο Λονδίνο και στελέχη κυπριακών ΜΜΕ. Μας ξενάγησαν στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της βρετανικής πρωτεύουσας και στο αρχηγείο των ΒΑ, που βρισκόταν σε ένα σκουπιδότοπο 100 τετραγωνικών μιλίων που μεταμορφώθηκε σε πάρκο μέσα στο οποίο, σε 10 τετραγωνικά χτίστηκε το αρχηγείο τους. Είδαμε ένα μαγικό οικοδόμημα σαν προέκταση της φύσης.

Πέντε κτίρια όσες και οι ήπειροι του πλανήτη, οικολογικά, που αξιοποιούσαν το βρόχινο νερό, τον ήλιο, τον άνεμο, την ανακύκληση. Χωρίς γραφεία αλλά με εσωτερικές αλέες, παγκάκια και τραπεζάκια, όπου ο κάθε υπάλληλος και οι φιλοξενούμενοι συνδέονταν ταχύτατα με το διαδίκτυο. Εντυπωσιακό ήταν ότι όλα όσα είδαμε κι ακούσαμε για τη νέα εποχή των ΒΑ, ήταν από τα χείλη νέων ανθρώπων, τριαντάρηδων, από όλη την Ευρώπη. Η ωραία κοπελιά, η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων ήταν Σκανδιναβή 33 ετών και μας εξήγησε ότι ιθύνων νους, που επέφερε τις τεράστιες αλλαγές στις ΒΑ, ήταν το μέχρι πρότινος Δ.Σ., ένα συντηρητικό και εν πολλοίς γερασμένο Σώμα, που αποφάσισε όμως ότι η Εταιρεία χρειαζόταν μια εκ βάθρων αλλαγή.

Μετά από πολυήμερη συζήτηση κατέληξε ότι το ίδιο δεν μπορούσε να είναι ο φορέας της αλλαγής, διότι δεν μπορούσε να την οραματιστεί. Εκείνοι, εξηντάρηδες κι εβδομηντάρηδες εν τη σοφία τους, αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να δουν στα επόμενα 50 χρόνια πως θα ήταν ο κόσμος διότι απλά δεν θα υπήρχαν. Επίσης τους ενδιάφερε πολύ πως οι νέοι άνθρωποι (βλ. πελάτες), θα ήθελαν να είναι ο δικός τους κόσμος σε 30, 50 και 70 χρόνια. Βγήκαν, λοιπόν, σε αναζήτηση των καλυτέρων 12 νέων επαγγελματιών στην Ευρώπη, τους έδωσαν τα κλειδιά των ΒΑ κι εκείνοι αποσύρθηκαν στις βαθιές τους πολυθρόνες, πίνοντας τσάι και παίζοντας μπριτζ. Η ομάδα των 12 θριάμβευσε, γιατί κάθισαν και σκέφτηκαν πώς οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα ήθελαν τον κόσμο και συνεπώς και την Εταιρεία τον επόμενο αιώνα. Σχεδίασαν το όραμα και δούλεψαν γι’ αυτό, αξιοποιώντας μια σπάνια ευκαιρία που τους έδωσαν – μαζί με τα κλειδιά των ΒΑ, οι σοφοί παππούδες της Εταιρείας. Στην Κύπρο της αγάπης και του ονείρου ούτε λόγος για οράματα καθώς οι εφιάλτες μας καταδιώκουν ακατάπαυστα. Δείτε τι έγινε με την ανακοίνωση για τα 16 μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού και την Πολιτική για τον Πολιτισμό, από τον αρμόδιο υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου. Ανακοίνωσε δεκαπέντε άντρες και μία γυναίκα. Έγινε χαμός για την περιφρόνηση της γυναικείας συμβολής στον πολιτισμό και ο κατά τ’ άλλα «πετυχημένος», τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, κομματάρχης και βουλευτής προσέθεσε στους 16 άλλες 9 γυναίκες. Κάτι σαν σατιρική επιθεώρηση μοιάζει αυτή η κυβέρνηση. Περάστε κόσμε! Το ζήτημα δεν είναι πόσες γυναίκες θα τοποθετήσεις σε μία Επιτροπή για τον πολιτισμό, αλλά αν έχεις όραμα για τον πολιτισμό.

Μπορεί, όμως, μια κυβέρνηση, την ώρα που τη φτύνει η Κομισιόν για το Επενδυτικό Πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων και της στέλνει κατηγορητήριο από 10 σελίδες, να βλέπει τον πρόεδρό της να βγαίνει στην τηλεόραση και να διακηρύττει ότι ο ίδιος είναι: «Άμωμος και αμόλυντος, ναι, και θέλω να είμαι απόλυτος. Το τι ο καθένας μπορεί να λέει, υποσκάπτοντας την ουσία ή προσπαθώντας να δημιουργήσει μια άλλη εικόνα είναι εντελώς διαφορετικό από το αν και κατά πόσο επειδή είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης, φέρω ευθύνη».

Ανερυθρίαστα τα είπε αυτά τη μέρα που η Κομισιόν κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της χώρας μας για τα χρυσά διαβατήρια και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντίντιερ Ρέιντερς ενημέρωνε το Ευρωκοινοβουλίου ότι, «η Κύπρος, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήξη του τρέχοντος καθεστώτος στο εγγύς μέλλον, συζητείται ήδη η θέσπιση ενός νέου προγράμματος». Τι γίνεται; Έχουμε καταλήξει ο υπόκοσμος της Ε.Ε.;.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση