ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι να κάνουν οι Βαρωσιώτες

Είναι απίστευτο. Η πολιτική ηγεσία του τόπου αποδεικνύεται πια τόσο ακατάλληλη που όχι μόνο δεν μπορεί να εκπονήσει πολιτικές που να απελευθερώνουν δυνάμεις αλλά θυσιάζει στον βωμό του λαϊκισμού την όποια δυνατότητα μπορεί να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα. Το προδιαγραφόμενο άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τ/κ διοίκηση, αντί να ενεργοποιήσει τα κόμματα στην αποτροπή του εποικισμού σε συμπαράταξη με τους Βαρωσιώτες, οι οποίοι αυτονόητα επιζητούν απαντήσεις από την ηγεσία στο κορυφαίο ερώτημα, «Τι κάνουμε;», βρίσκονται ενώπιον τραγικών προγραφών, όπως αυτή της «Αλληλεγγύης» (21/08/20) της Ελένη Θεοχάρους που λέει για τους Βαρωσιώτες: «ας κάνουν ό,τι νομίζουν, αλλά εκτιμούμε ότι σε περίπτωση που λάβουν εθελουσίως, τη λεγομένη υπηκοότητα της ‘ΤΔΒΚ’ (κίνηση άκρως επικίνδυνη για την εθνική μας υπόθεση), θα πρέπει πάραυτα να τους αποστερηθεί η υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας»!

Το εξωφρενικό είναι ότι ακολουθώντας τη δήλωση του ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη της περασμένης Κυριακής στην «Κ», ότι, «Οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο θα κρίνουν το πλαίσιο λύσης», η Αλληλεγγύη συμπληρώνει ότι «ενδεχόμενη επιστροφή Βαρωσιωτών υπό κατοχική διοίκηση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Κυπριακού». Την ίδια μέρα από το Προεδρικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι τυχόν εφαρμογή των σχεδίων για άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου θα είναι ουσιώδης ανασταλτικός παράγοντας στην επίλυση του Κυπριακού και ταυτόχρονα θα είναι ένα πρόβλημα ουσίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Αλήθεια; Ενδιαφέρεται σήμερα κανείς για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας; Εξάλλου το πόσο ενδιαφέρει την Ε.Ε. το Βαρώσι, το είδαμε όταν η εκπρόσωπος της Κομισιόν με κόπο κατάφερε να διαβάσει αντιλαμβανόμενη την ανακοίνωση που είχε στα χέρια, λέγοντας ότι «η Κομισιόν γνωρίζει τις ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδια για άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, θα συνεχίσει να καθοδηγείται από την απόφαση 550 (1984) του ΣΑ»… Κυρά, μου την ώρα που διαβάζατε την ανακοίνωσή σας, ο Ερσίν Τατάρ, επί της περίκλειστης δήλωνε στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ότι «τα Βαρώσια, είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και σίγουρα θ’ ανοίξουν», ενώ η Χουριέτ «αποκάλυπτε» ότι η περίκλειστη θα ανοίξει τον Οκτώβρη και πως 281 Ελληνοκύπριοι προσέφυγαν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, ζητώντας αποζημιώσεις για τις ιδιοκτησίες τους.

Τι να τους κάνουμε αυτούς τους 281; Να τους κατάσχουμε τα διαβατήρια; Μήπως έχουν άδικο; Ποιος θα απαντήσει από πλευράς κυβέρνησης στους Βαρωσιώτες. Δύναται κανείς; Πάντως την Πέμπτη είδα στην εκπομπή «Μεσημέρι στον Alpha» τον τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος απάντησε, λέγοντας ότι το πρόβλημα της Αμμοχώστου είναι απόδειξη του γεγονότος ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό και πως αυτό δεν το αντιληφθήκαμε και ότι με το Κυπριακό να εκκρεμεί είμαστε όμηροι της Τουρκίας: «Τρανό παράδειγμα η Αμμόχωστος. Εγώ πιστεύω ότι θα προχωρήσουν στον εποικισμό της.

Θα καταδικαστούν από τη διεθνή κοινότητα και το ΣΑ. Και τι μ’ αυτό;»! Υπάρχει διέξοδος; Ναι. Τα ψηφίσματα των ΗΕ, το 550 και 789 ορίζουν όπως η πόλη παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της. Κατά τον κ. Κασουλίδη υπάρχει δεδικασμένο και για το επιχείρημα ότι έχει δικαιώματα στο Βαρώσι το ΕΒΚΑΦ. Στην υπόθεση Αρέστη του ΕΔΑΔ το Δεκέμβριο του 2006, το θέμα της επιστροφής και αποκατάστασης της περιουσίας δεν είναι πλέον θέμα πολιτικής θέσης αλλά αντικείμενο δικαστικής απόφασης, την εκτέλεση της οποίας η Τουρκία δεν μπορεί να αποφύγει, καθώς αυτή συνεπάγεται ότι απορρίφθηκε η προσπάθειά της να διεκδικήσει μέσω του ΕΦΚΑΒ την περιφραγμένη πόλη. Συνεπώς σύμφωνα με αυτά που είπε ο κ. Κασουλίδης, αυτό είναι το όπλο της ΚΔ έναντι της διαλαλούμενης τουρκικής θέσης περί των Βακουφίων ενώ το δεύτερο μέγα όπλο είναι η κυβέρνηση να προωθήσει τους Βαρωσιώτες σε μια διεθνή εκστρατεία να παραδώσει η Τουρκία την περίκλειστη πόλη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της! Άμ’ έπος άμ’ έργον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Συνελήφθη ο άνδρας με κορωνοϊό που απέδρασε - Επεισοδιακή καταδίωξη

«Δεν χρειάζεται φυλακή ολόισια πέμψε τε τον εις την Συρία»
Leon  |  23:28

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση