ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τοξική γη

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Βρισκόμαστε εν μέσω της πρώτης, μετά το κούρεμα, προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές. Οδεύοντας προς ολοκλήρωση της πενταετίας του κουρέματος, η τεράστια πλειοψηφία των ψηφοφόρων βλέπει εαυτόν κεφαλοκλειδωμένο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, διότι έχασε περισσότερο από το μισό του πραγματικού της εισοδήματος – αν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πολλοί, μαζί με τις δουλειές τους, το έχασαν όλο.

Οι τράπεζες, που είναι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αν και φέρουν τεράστιο βάρος ευθύνης για την κατάρρευσή τους και ενώ διασώθηκαν από λεφτά που αυθαίρετα κουρεύτηκαν από τους καταθέτες τους, ασκούν αφόρητες πιέσεις στον εμπερίστατο κοσμάκη, ενώ τα golden boys τους συνεχίζουν να απολαμβάνουν golden salaries and bonuses. Ταυτόχρονα, η δικαιοσύνη, στη μακαριότητά της, τέσσερα και πλέον έτη μετά και προφανώς αδιαφορώντας για την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του πολίτη, δεν έχει εντοπίσει τους αυτουργούς της οικονομικής τραγωδίας ως εάν να είναι φαντομάδες.

Τι άλλο βλέπει όμως ο πολύς κόσμος, την ώρα που ακούει τους υποψηφίους, αντί να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, να καυγαδίζουν για απόρρητα έγραφα του ναυαγίου του Κυπριακού που εστάλησαν επιλεκτικά σε κάποιους είτε που αποκαλύπτουν, λέει, ότι ο Τ/κ ηγέτης θα διορίζει τους Ε/κ βουλευτές; Να σας πω τι βλέπει. Βλέπει δικηγόρους, λογιστές και ντιβέλοπερ (βλ. αυτουργοί της οικονομικής κατάρρευσης), από το 2013 και εντεύθεν να έχουν επινοήσει άλλη κότα με χρυσά αβγά και μέσω του «προγράμματος πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών» (sic), δηλαδή με συνέργεια των πολιτικών, έκαναν περί τα 5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, πουλώντας «χρυσά» διαβατήρια και ακίνητα. Άμα ληφθεί δε υπόψη, ότι η Τράπεζα Κύπρου στα χρόνια αυτά αποπλήρωσε και τα 10 δισ. του ELA, αντιλαμβάνεται ο πολίτης-ψηφοφόρος, ότι την ώρα που αυτός ολοένα και περισσότερο φτωχοποιείται, λεφτά υπάρχουν (όπως είχε πει κάποτε και ο Γιώργος Παπανδρέου)! Όχι όμως για όλους. Μόνο για τους συνήθεις ύποπτους του λευκού κολάρου –που δυσκολεύεται να τους εντοπίσει η δικαιοσύνη – και αφού έχουν μια τέτοια ιδιότυπη ασυλία στήνουν εκ νέου άλλη φούσκα που θα την πληρώσουν τα συνήθη κορόιδα.

Στην προκειμένη περίπτωση, για να βάλουμε και το σαθρό πολιτικό μας σύστημα στην εξίσωση, ενώ στα τέσσερα χρόνια το σύστημα της διαπλοκής του λευκού κολάρου ανασυντάχτηκε, το κράτος δεν προνόησε καθόλου για τους υπόλοιπους. Εκείνους που τους πήρε τα λεφτά τους από τις τράπεζες για να τις διασώσει και τους έδωσε αντί αυτού χαρτάκια. Τα χαρτάκια αυτά όμως, λένε ότι το κράτος του κουρέματος πήρε από τον κουρεμένο «τόσα» χρήματα και άρα οφείλει να του τα επιστρέψει.

Μόνο που του είπε ότι θα του τα επιστρέψει όταν η κατάσταση της οικονομίας το επιτρέπει, λες και θα πάρει ο κακόμοιρος παράταση ζωής άλλα 50 χρόνια! Η απορία μου – ενδεχομένως αφελής – είναι, από τα 5 δισ. των διαβατηρίων ήταν πολύ δύσκολο να έβαζαν στο καλάθι των κουρεμένων και των κατόχων αξιογράφων ένα μικρό τέλος; Η δεύτερη απορία – ενδεχομένως εξίσου αφελής – ήταν δύσκολο από το 2,5% που μάζευε το κράτος από τα 10 δισ. του ELA, να ρίξει στο ίδιο καλάθι το 0,5 %;

Αντί αυτού, δηλαδή μιας συνετής πολιτικής έναντι αυτών που σήκωσαν το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης, σπεύδουν τώρα να βρουν λύσεις-express, επειδή φοβούνται ότι όλοι αυτοί οι πληγέντες, συντασσόμενοι μπορούν κάλλιστα να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Για τους υποψήφιους πλην του κ. Αναστασιάδη είναι εύκολο να δώσουν υποσχέσεις. Ο Πρόεδρος όμως κάτι πρέπει να δώσει έστω και την υστάτη.

Κρατικά φιλέτα; Λεφτά από το κρατικό μαξιλάρι του 1,2 δισ.; Ποιος ξέρει; Οι υπόλοιποι όμως τι θα βάλουν στο φτωχό πορτοφολάκι του πραγματικού τους εισοδήματος; Παράταση ζωής; Πραγματική απάντηση δεν έχω να σας δώσω, διότι είναι σαν να θέλετε να φυτέψω σπόρο σε τοξική γη και να περιμένετε σοδειά βιολογικών προϊόντων… 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X