ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστροφή στους δρόμους με ασφάλεια

Η έβδομη εβδομάδα από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κύπρο φτάνει προς το τέλος της. Όπως όλα δείχνουν σύντομα θα ανακοινωθεί το πρώτο κύμα χαλάρωσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την καταστολή της εξάπλωσης του ιού, με σταδιακή αύξηση των επιτρεπόμενων μετακινήσεων ανά ημέρα και επαναλειτουργία συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που πέρασαν ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε ως συνέπεια την κατακόρυφη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων και οι εικόνες των άδειων δρόμων που πέρασαν από τις οθόνες μας ήταν πρωτόγνωρες. Η τήρηση, από την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών, των περιοριστικών μέτρων απέδωσε και τις τελευταίες ημέρες η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται στην επόμενη φάση διαχείρισης των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης και την έξοδο από αυτήν με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία του κράτους, είναι η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας και ασφάλειας κατά την επιστροφή στην καθημερινότητα. Ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας θα είναι ξανά οι μετακινήσεις με αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της ημέρας για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και προσωπικών αναγκών και υποχρεώσεων και κατά τη διάρκεια της νύχτας για την επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων που μπήκαν σε απότομη παύση τόσο ξαφνικά και για μεγάλο διάστημα.

Η κίνηση στους δρόμους θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση, ειδικά τις πρώτες ημέρες της χαλάρωσης, κατά τις οποίες οι πολίτες θα εκμεταλλευτούν κάθε δυνατότητα που θα τους δοθεί για έξοδο και διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων τους. Η χαλαρότητα στην οδήγηση που αναπόφευκτα προκλήθηκε από το μεγάλο διάστημα περιορισμού και την επικέντρωση των ελέγχων στην τήρηση των διαταγμάτων θα έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά των οδηγών. Για πολλούς πολίτες η αποχή από την οδήγηση είναι σχεδόν καθολική τις τελευταίες 50 ημέρες και η επάνοδος πίσω στο τιμόνι με συγκέντρωση και την απαιτούμενη προσοχή θα χρειαστεί σχετική προσπάθεια και ίσως κάποιες ημέρες.

Η μειωμένη κίνηση στους δρόμους προκάλεσε ένα αίσθημα άνεσης με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους χιλιάδες βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από πολίτες κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Επικίνδυνη πρακτική που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της. Επιπλέον η μειωμένη κίνηση ευνόησε την αύξηση της ταχύτητας ειδικά στον αυτοκινητόδρομο. Η επαναφορά στην οδηγική κανονικότητα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ελπίδα δίνει όμως η γρήγορη αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και οι συντονισμένοι έλεγχοι που πραγματοποιούσε για την εφαρμογή των διαταγμάτων. Το σύστημα μαζικών ελέγχων που εφαρμόστηκε ειδικά κατά τις βραδινές ώρες μπορεί να αποτελέσει βάση για τους μελλοντικούς ελέγχους για τροχαίες παραβάσεις.

Ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των οδηγών και την ασφάλεια στους δρόμους, είναι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του περιορισμού στο σπίτι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωση προτείνοντας την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στην πώληση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού η κατανάλωση προκαλεί πολλαπλά προβλήματα θέτοντας σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και αυξάνει τις βίαιες και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και την κατάθλιψη. Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και η συν τω χρόνω έναρξη των κοινωνικών συναθροίσεων σε σπίτια αναμένεται να συνοδεύεται από την εθιμοτυπική υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε κάθε ευκαιρία. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού οδηγών υπό την επήρεια αλκοόλ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο κίνδυνος είναι ορατός και τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται εθνικό σχέδιο και στρατηγική για την αντιμετώπιση του πριν προλάβει να κοστίσει ζωές.

Ακόμα ένα σημαντικό σημείο είναι ο προσεκτικός έλεγχος των οχημάτων πριν την οδήγηση. Σε πρόσφατο άρθρο της ιστοσελίδας which.co.uk, ειδικοί αυτοκινήτων σε συνεργασία με εγκεκριμένο Βρετανικό συνεργείο ελέγχου και επιδιόρθωσης οχημάτων δίνουν συμβουλές για τους κατόχους οχημάτων που βρίσκονται σε ακινησία για μεγάλο διάστημα. Συστήνουν την λειτουργία της μηχανής για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την οδήγηση για την επαναφορά της απόδοσης της μπαταρίας και την κυκλοφορία καυσίμου και λαδιού στον κινητήρα. Παράλληλα συστήνεται η λειτουργία του κλιματιστικού με ανοικτά τα παράθυρα για μικρό χρονικό διάστημα για την βελτίωση της ποιότητας αέρα από τυχόν σκόνη και σωματίδια που συσσωρεύτηκαν. Επιπλέον στο άρθρο της ιστοσελίδας αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει εξωτερικός έλεγχος του οχήματος για τυχόν προβλήματα στα ελαστικά, τα φώτα πορείας και τους λαμπτήρες και φυσικά έλεγχος του λαδιού, του ψυκτικού υγρού, του υγρού των φρένων και των καθαριστήρων πριν την οδήγηση.

Η πρώτη φάση αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος της. Αν η διαχείριση των επόμενων σταδίων σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο γίνει σωστά, ίσως να μην υπάρξει πισωγύρισμα και εφαρμογή τόσο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε εμείς ως πολίτες να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα σε όλους τους τομείς ακόμα και αν αρθούν οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τα διατάγματα. Η κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα θα αφήσει πέραν από τα κακά και αρκετά καλά ως παρακαταθήκη για όλους. Όσον αφορά την οδική ασφάλεια στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ίσως τα κακά να είναι περισσότερα από τα καλά, αλλά με συντονισμένη προσπάθεια πολιτών και αρμοδίων η δύσκολη περίοδος θα ξεπεραστεί και θα επιτραπεί ξανά η συνέχιση της μάχης για μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων συγκρούσεων.

Ιάσονας Σενέκκης: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία Φίλιππος Χρίστου.

Η χαμένη ευκαιρία

Εννιά ώρες απόλυτης ελευθερίας για εργασίες βελτίωσης, επιδιόρθωσης ή δημιουργίας νέων υποδομών σε κεντρικούς δρόμους
Του Ιάσονα Σενέκκη