ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αντίσταση στην αντίδραση

Του Ιάσονα Σενέκκη

Του Ιάσονα Σενέκκη

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία διαβάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα τις λεπτομέρειες των θανατηφόρων τροχαίων που συμβαίνουν στους δρόμους της Κύπρου. Είναι φορές που ξυπνάει, στιγμιαία μόνο, ένας απέραντος θυμός. Θυμωμένα πληκτρολόγια ρίχνουν ευθύνες δεξιά και αριστερά και ζητάνε άμεση δράση και ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για μείωση των τροχαίων. Ο κύριος αποδέκτης των κατηγοριών και των αιτημάτων των πολιτών είναι η αστυνομία.

Βλέποντας την συνεχή κατακραυγή αλλά και την απαίτηση των πολιτών για λήψη μέτρων, η αστυνομία φαίνεται να αντιδρά συντονισμένα. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης στάθμευσης μετά το τροχαίο με θύμα ένα ανάπηρο συνάνθρωπο μας, ενώ σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες προβαίνει σε ελέγχους και στοχευμένες εκστρατείες για θέματα που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Οι πολίτες από την άλλη πλευρά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αστυνομίας για βοήθεια και συνεργασία και έχουν αυξήσει τις αναφορές όσων σταθμεύουν παράνομα ή οδηγούν επικίνδυνα θέτοντας τη ζωή των υπολοίπων σε κίνδυνο.

Δεν θα μπορούσε όμως να μην υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Η οργισμένη και μαζική αντίδραση όσων καταγγέλλονται από την αστυνομία. Παράπονα από πολίτες για αυστηρές καταγγελίες και εισπρακτική πολιτική της αστυνομίας που, άκουσον άκουσον, εκδίδει εξώδικα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση σε γειτονιές ή πραγματοποιεί μηχανικούς και τεχνικούς ελέγχους σε οχήματα στον αυτοκινητόδρομο.

Απέναντι σε αυτή ακριβώς την αναμενόμενη αντίδραση, πρέπει να ορθωθεί μια σπουδαία αντίσταση. Η αστυνομία πρέπει να κλείσει αυτιά και ματιά και να μην δείξει καμία επιείκεια. Να συνεχίσει να κάνει το έργο της στους δρόμους και τις γειτονιές, χωρίς οποιαδήποτε χαλάρωση, αλλά αντιθέτως να γίνει ακόμα πιο αυστηρή. Το μήνυμα άρχισε να φτάνει στους παραλήπτες και η αποστολή του πρέπει να επαναληφθεί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιοδήποτε πολίτη αποφασίζει να σταθμεύσει το αυτοκίνητο του με τρόπο που στερεί από τους συμπολίτες του την ασφαλή μετακίνηση. Δεν υπάρχει επίσης κανένας λόγος για διάλογο ανάμεσα στην αστυνομία και τους παρανομούντες και για διευκρινήσεις όσον αφορά τον αριθμό και την αυστηρότητα των καταγγελιών.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας αυτής είναι γνωστό και η αντίσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη και απαιτητική. Ακολουθώντας την αντίδραση των πολιτών για την αύξηση των καταγγελιών, θα προκύψει η εμπλοκή των πολιτικών, που προς άγρα ψήφων θα ζητήσουν δημόσια τη χαλάρωση των μέτρων. Η αντίσταση της αστυνομίας στην εμπλοκή των πολιτικών στο έργο της για προστασία και ασφάλεια των πολιτών, είναι ένα εγχείρημα που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Πέραν από τις παρεμβάσεις που μπορεί να προκύψουν για συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι πολιτικοί σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία έχουν τη δύναμη να καθυστερούν και να επηρεάζουν τις εξελίξεις και σε αυτό τον τομέα. Πρώτο παράδειγμα είναι ο νόμος για τα παιδικά καθίσματα στα λεωφορεία, που πέρασε για δυόμισι χρόνια από χίλια μύρια κύματα με αλλαγές, διαφωνίες, αλληλοκατηγορίες των εμπλεκομένων και εξάμηνη αναστολή εφαρμογής μέχρι να βρεθεί μια σχετικά λειτουργική λύση. Δεύτερο παράδειγμα η πολυδιαφημισμένη αύξηση των ποινών στα σοβαρά τροχαία αδικήματα. Είναι αξιοσημείωτο και ταυτόχρονα λυπηρό ότι ένα εργαλείο που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας στα θέματα της τροχαίας και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σοβαρών τροχαίων αδικημάτων, αλλάζει γραφεία και συρτάρια από τον Μάιο του 2017 χωρίς να έχει φτάσει στην ολομέλεια για ψήφιση μέχρι σήμερα.

Το πλήγμα φέτος από τα τροχαία ατυχήματα είναι ξανά τεράστιο. Χάθηκαν και πάλι πολλές ζωές σε θανατηφόρες συγκρούσεις. Διαλύθηκαν ακόμα περισσότερες, από σοβαρούς τραυματισμούς και το ισόβιο ψυχολογικό βάρος που έχουν να σηκώσουν συγγενείς και φίλοι των θυμάτων. Όσο σκληρό και αν ακούγεται, πρέπει να υπάρξει εκμετάλλευση όσων τραγικών έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στους δρόμους της Κύπρου. Στοχεύοντας στην περαιτέρω ενεργοποίηση των πολιτών στα θέματα οδικής ασφάλειας και τη συμμετοχή τους στην όλη προσπάθεια των αρμοδίων αρχών, αλλά και στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων από την αστυνομία για πάταξη της οδηγικής εγκληματικότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ιάσονα Σενέκκη

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ιάσονας Σενέκκης: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία Φίλιππος Χρίστου.

Η χαμένη ευκαιρία

Εννιά ώρες απόλυτης ελευθερίας για εργασίες βελτίωσης, επιδιόρθωσης ή δημιουργίας νέων υποδομών σε κεντρικούς δρόμους
Του Ιάσονα Σενέκκη
X