ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς αυτοκίνητα. Έστω μια μέρα κάθε μήνα.

Του Ιάσονα Σενέκκη

Του Ιάσονα Σενέκκη

Η απογοήτευση της επιστροφής στις γνώριμες προβληματικές εικόνες της καθημερινότητας στους δρόμους και τα πεζοδρόμια(όπου υπάρχουν) των πόλεων της Κύπρου, μετά από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, είναι μεγάλη. Όλες οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, συνεχίζουν να υφίστανται και σε αυτές προστέθηκε και το άγχος της μετάδοσης του ιού και των μέτρων προστασίας.

Κάθε μάχη είναι δύσκολη.

Την ίδια στιγμή σε όλα τα μέρη του πλανήτη οι τοπικές αρχές και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών τους. Η ζήλια και η απογοήτευση για την τραγική κατάσταση και την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι στην Κύπρο γέννησε μια καινούργια εθελοντική προσπάθεια για να αλλάξει σε πρώτη φάση ένα μέρος της Λευκωσίας έστω και για μια μέρα τον μήνα. Μια διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών με τις οποίες καλείται ο Δήμαρχος Λευκωσίας να θεσμοθετήσει μια Κυριακή κάθε μήνα χωρίς αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.

Έχοντας ως παράδειγμα δεκάδες άλλες πόλεις του εξωτερικού όπου εθελοντές και τοπικές αρχές συνεργάζονται αποτελεσματικά για να προσφέρουν στους κατοίκους την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν χώρους που δεν έχουν στη διάθεσή τους την καθημερινότητα, η ενέργεια αυτή σκοπεύει με τη συλλογή υπογραφών να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής πίεσης που να αναγκάσουν τον Δήμο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του κόσμου. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους να βρεθούν στο κέντρο της πόλης μακρυά από αυτοκίνητα και μηχανάκια που πέρα από τον κίνδυνο ατυχήματος επιβαρύνουν και τις ήδη δύσκολες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να μετατραπούν οι δημόσιοι χώροι σε τόπους για άσκηση, παιχνίδια, καλλιτεχνικές παραστάσεις, ψυχαγωγία και ανεμπόδιστη μετακίνηση, έστω και για λίγες ώρες κάθε μήνα για αρχή.

Κάθε μάχη είναι δύσκολη. Αυτή είναι μια μικρή μάχη που αν κερδηθεί θα αποτελέσει τη βάση για να δοθούν και οι επόμενες. Στις άλλες πόλεις της Κύπρου, για περισσότερες ημέρες κάθε μήνα, για μεγαλύτερες εκτάσεις και περισσότερους δρόμους χωρίς αυτοκίνητα. Για τα παιδιά, τους ανθρώπους με αναπηρίες, τους νέους και τους ηλικιωμένους.

Η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών βρίσκεται στο LINK.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ιάσονα Σενέκκη

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ιάσονας Σενέκκης: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία Φίλιππος Χρίστου.

Η χαμένη ευκαιρία

Εννιά ώρες απόλυτης ελευθερίας για εργασίες βελτίωσης, επιδιόρθωσης ή δημιουργίας νέων υποδομών σε κεντρικούς δρόμους
Του Ιάσονα Σενέκκη
X