ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πίσω από τις ανατιμήσεις

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Για την ενεργειακή κατάσταση στην Κύπρο πολλοί έχουν ευθύνη. Αυτό άκουσα πρόσφατα από ένα πρόσωπο το οποίο γνωρίζει καλά τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και του ηλεκτρισμού στην Κύπρο.

Και όντως, το ότι σήμερα, εν έτει 2024 δημιουργείται πανικός στο άκουσμα της είδησης ότι η ΑΗΚ υπέβαλε αίτημα προς την ΡΑΕΚ για έγκριση αύξησης 6% στη συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για το 2024, είναι θλιβερό. Και είναι θλιβερό γιατί οι ανατιμήσεις ενός οργανισμού έχουν άμεση επίπτωση στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας, είναι θλιβερό διότι βασιζόμαστε ακόμα σε κόστος συμβατικού καυσίμου, ενώ δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να εφαρμόσουμε ένα πιο έξυπνο μοντέλο παραγωγής ενέργειας στην χώρα μας. Είναι επίσης λυπηρό το γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι σε αναβρασμό για τον επικείμενο τερματισμό της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται τέλος Φεβρουαρίου και η Κυβέρνηση τρέχει να επαναξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν σηκώνει ο προϋπολογισμός για παράταση τους.

Η ευθύνη αυτής της κατάστασης σίγουρα δεν βαραίνει τον καταναλωτή.

Αυτοί που είχαν την οικονομική δυνατότητα και με τη βοήθεια κάποιων σχεδίων, προχώρησαν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στα σπίτια τους. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν αλλά βρήκαν προσκόμματα γραφειοκρατικά και τελικά έκαναν πίσω, ενώ αναμένεται και η υποβολή ενδιαφέροντος για τα νέα σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Σχέδια τα οποία δεν ξέρω σε ποιο βαθμό μπορούν να κάνουν και την διαφορά και ο λόγος είναι απλός. Η ενέργεια που δεν καταναλώνεται την στιγμή που παράγεται, δεν μπορεί να αποθηκευτεί, έτσι στην ουσία δεν αξιοποιείται. Κάπως έτσι, μεγάλες ποσότητες παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ χάνονται και δεν αξιοποιείται. Έτσι, δεν πρέπει να κάνει εντύπωση ότι τον Απρίλιο συγκεκριμένα, το 79% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, αναμένεται να χαθεί.

Είναι δυνατό να μην έχουν προχωρήσει εδώ και τόσα χρόνια, έργα αποθήκευσης της ενέργειας ΑΠΕ, ενίσχυσης του δικτύου μεταφοράς και τοποθέτησης μπαταρίας στους οικιακούς καταναλωτές και να ψαχνόμαστε σήμερα για το τί θα κάνουμε με την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ;

Να το αποδώσουμε σε αφέλεια, ή σε έλλειψη προνοητικότητας;

Είμαστε μια χώρα η οποία έχει σχεδόν ολόχρονα ηλιοφάνεια, και όμως, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα -να το αξιοποιήσουμε πρωτίστως για ιδίαν κατανάλωση αντί να μιλάμε ήδη για εξαγωγή της ενέργειας αυτής. Αντί αυτού, τα τελευταία στοιχεία για την διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου δείχνουν ότι το ποσοστό παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων επί της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο 11,9%. Το ποσοστό παραγωγής αιολικών πάρκων στο σύστημα διανομής είναι στο 1% και επί της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο 3,4%. Συνολικά, πρόκειται για ποσοστό 17,2% στην τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Στο μεταξύ, πληρώνουμε εκατομμύρια για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που δεν είδαμε και άλλα τόσα για δικαιώματα ρύπων.

Σε άλλα νέα, η τιμή καυσίμου ηλεκτρισμού αναμένεται μειωμένη για τον Φεβρουάριο, γύρω στο 1-2%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μαρία Ηρακλέους: Τελευταία Ενημέρωση

Εντυπωσιακές είναι για παράδειγμα οι αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών από αγορές που μέχρι πρότινος δεν ήταν στον χάρτη, ...
Της Μαρίας Ηρακλέους