ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λανθασμένο ήθος που έγινε έθιμο

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Δικαιολογημένα τα νεύρα και η απογοήτευση. Από κάποιον έγινε η διαρροή. Που σημαίνει πως κάποιου το χέρι, έχει φαγούρα. Δεν αντέχει να κρατήσει μυστικό, είναι να σκάσει. Σαν τον κουρέα που έπρεπε να κρύψει το μυστικό ότι τελικά ο βασιλιάς είναι καραφλός, αλλά δεν μπορούσε. Το είπε σε ένα δέντρο και όταν οι άνθρωποι το έκοψαν, το μυστικό μαθεύτηκε. Μέσα σε αυτό το πνεύμα έγινε η διαρροή. Να γνωρίζεις κάτι και να μην μπορείς να το κρατήσεις μέσα σου. Το σπουδαίο, βέβαια, είναι τι προηγήθηκε μέχρι να φτάσουμε στη διαρροή.

Πόσα νεύρα έβγαλαν μέσα, όλοι σχεδόν, για ότι ήθελαν και θέλουν να παραλαμβάνουν έγγραφα από το Προεδρικό για το Κυπριακό, αλλά ο Αναστασιάδης δεν τους τα δίνει. Και πες ο ένας πες ο άλλος, άντε και δόθηκε ένα μόνο και αυτό περιφερειακό του Κυπριακού. Στην έξοδο δε, στάθηκαν όλοι προσοχή μπροστά στο δέος της σοβαρότητας, το κάλλος της ευθύνης και την υπόσταση της υπευθυνότητας που θα έδειχναν ώστε να μη διαρρεύσει τίποτα. Και αφού ειπώθηκαν μπροστά στα μάτια μας αυτά, δύο ώρες μετά ήρθε και έδεσε το γλυκό και ξεχάστηκε και το δέος και το κάλλος και η υπόσταση. Μάλλον δεν ξεχάστηκαν. Μεταφέρθηκαν σε εμάς παραλλαγμένα ως έκπληξη, απορία, απογοήτευση. Δεν είναι και λίγο να διαπιστώνεις με πάσα βεβαιότητα ότι τουλάχιστον ένας πολιτικός αρχηγός είναι πεντάχρονο που δεν μπορεί να κρατήσει κρυφό κάτι που του είπαν.

Μπορεί κάποιους να τους ενθουσιάζει το φαινόμενο, όλοι θέλουμε να κρατήσουμε «ζωντανό» το παιδί μέσα μας. Αλλά και τα παιδιά, όταν τα δασκαλέψεις και τα νουθετήσεις, τις πλείστες φορές δεν κάνουν το ίδιο λάθος. Με τους μεγάλους δεν φαίνεται να ισχύει αυτό. Στη νιοστή, βέβαια, το φαινόμενο μού δημιούργησε την απορία εξαιτίας του ότι δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Γιατί να μη διαρρεύσει έτσι ένα ωραιότατο έγγραφο από τη γερμανική Βουλή; Και αν τύχει, υπάρχουν συνέπειες.

Στην Αγγλία το ίδιο. Σε κάτι φυλές στα βάθη του Αμαζονίου, πιθανόν να έχουν άλλα ήθη. Διότι, τελικά, πρόκειται περί λανθασμένου ήθους, που το κάναμε έθιμο. Περιμένεις όταν ακούς μεγαλεπήβολες μεγαλοστομίες περί ευθύνης και υπευθυνότητας πως όπου να 'ναι κάτι θα πάει λάθος. Αυτό που είναι ακόμη πιο δυστυχές με τη διαρροή είναι το ότι χαλάμε τζάμπα τη ζαχαρένια μας. Δεν θα σταματήσει ποτέ, όσο και να το στηλιτεύουν εκείνοι που το πράττουν ή που αποτελούν εν μέρει μέρος του σκηνικού. Και μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Αυτό είναι το επίπεδο της πολιτικής μας και προσωπική μου άποψη είναι πως δεν ήθελε να μάθει ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης από ποιον έγινε η διαρροή. Αν ήθελε ή αν θέλει, θα το είχε κάνει και θα το έχει μάθει. Σαν να ψυχανεμίζομαι, όμως, πως στο συγκεκριμένο δεν ήθελε να δώσει συνέχεια, εφόσον δεν μπορούσε να το αλλάξει. Ήθος που έγινε έθιμο, έστω και λανθασμένα, δεν αλλάζει…. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X