ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από βόρεια θα φτάσει και ανατολικά η πίεση

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η «γεωγραφική μετατόπιση» της συζήτησης στο Κυπριακό, δεν έχει σχέση με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ως προς το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας. Στη δεύτερη περίπτωση βασίζεται πλέον ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για να μετατοπίσει την προεκλογική ατζέντα. Να φύγει η συζήτηση δηλαδή από τις επιδόσεις της κυβέρνησής του στην οικονομία, από τα όσα δεν έγιναν ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της αλλά και τα όσα έπονται (αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση, ψήφιση μέτρων με αντίχτυπο σε βάθος δεκαετιών κτλ) και να οδηγηθεί στη συμφωνία που επετεύχθη με τα Σκόπια ως προς το ονοματολογικό. Με αυτό τον τρόπο, είτε το ήθελε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είτε όχι, η ατζέντα αλλάζει.

Το σημαντικό μπορεί να είναι πλέον τι θα γίνει με την εν λόγω συμφωνία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια, που και πάλι δεν είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα, αλλά ο τελευταίος θα έχει βάλει μπροστά από το κάρο και το άλογο, ένα θέμα που θα μονοπωλεί την επικαιρότητα για καιρό. Ωστόσο, αν ο ίδιος ως Πρωθυπουργός, καρπώνεται μια επιτυχία, «έκλεισε» ένα θέμα 25 χρόνων, την επιτυχία αυτή την ήθελαν και εκτός Ελλάδας όσο την ήθελε και ο κ. Τσίπρας για τον πολιτικό του ατομικισμό. Τόσο τα διεθνή ΜΜΕ όσο και κυρίως αρμόδια θεσμικά όργανα, ανάγνωσαν στην επιτυχία αυτή και τις δικές τους πιέσεις. Τις οποίες άσκησαν και προς τις δυο πλευρές ώστε να βρεθεί μια λύση. Αυτή η πίεση, έρχεται και εδώ στην Κύπρο. Το Κυπριακό είναι μεγαλύτερο ηλικιακά πρόβλημα από το Σκοπιανό, αν και το δεύτερο πάει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στην πραγματικότητα. Οι πιέσεις που θα δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για εξεύρεση λύσης, όχι μόνο δεν θα είναι μικρότερες, αλλά θα είναι τέτοιες που θα μας φέρουν στο δίλημμα είτε του να βρεθεί μια λύση με την άλλη πλευρά ή να πάμε παρακάτω. Στέκω, συν τοις άλλοις που έγιναν στο Κρανς Μοντάνα, στην ατάκα του ΓΓ των ΗΕ όταν ευχήθηκε καλή επιτυχία «στο Βορρά και στο Νότο».

Δεν θα βγάλω ζουμί εκεί που δεν υπάρχει, παράλληλα όμως δεν θα πω ότι δεν υπάρχει και τίποτα. Κάτι υπάρχει εκεί. Τουναντίον, αν και δεν κινείται κάτι ουσιαστικά αυτή την περίοδο, ωστόσο έρχονται εξελίξεις που κατ’ εμέ θα κινηθούν στον άξονα και του ότι η ΕΕ θέλει ακόμη μια επιτυχία που θα τονώσει τις διπλωματικές της δυνάμεις. Αυτή την επιτυχία, την αναζητά προσπαθώντας να στήσει γέφυρες και ν’ αναλάβει για παράδειγμα πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή. Είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα. Όπως κανείς δεν ξέρει πώς θα διαχειριστεί η Ευρώπη εφεξής την κατάρρευση μιας μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας, όπως ήταν η συμφωνία με το Ιράν. Στην εξίσωση και αυτό. Αυτή την επιτυχία, «βιάστηκε», αν κρίνουμε και από τα όσα έπραξαν και είπαν αξιωματούχοι στο Κρανς Μοντάνα, να την έχει στο Κυπριακό. Δεν πήρε το αποτέλεσμα που αναζητούσε τότε.

Ωστόσο το αναζητούσε και αυτό προκύπτει από το ότι και η ε/κ αποστολή και η ελλαδική πέρασαν τις δικές τους δύσκολες στιγμές, όχι μόνο με τα μέλη της τουρκικής αποστολής αλλά και της ΕΕ. Το σκηνικό, όπως προδιαγράφεται στο Κυπριακό, θα επαναληφθεί, και η ΕΕ αλλά και σύσσωμη η διεθνής διπλωματία, θα σηκώσει μανίκια. Οι πιέσεις προς την Ελλάδα και τα Σκόπια ήταν πολλές. Το αποτέλεσμα χαιρετίστηκε, και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς είπε για το Κυπριακό στις πρώτες προτάσεις του μετά που έγινε γνωστή η συμφωνία. Η ΕΕ θέλει να της πιστωθεί η λύση του Κυπριακού με ένταση ανάλογη του ρητού που θέλει την επιτυχία να έχει πολλούς πατεράδες και την αποτυχία κανέναν. Ας μην περιμένουμε λοιπόν πως οι μέρες ραστώνης θα συνεχιστούν, κι ας μην ξεχνάμε πως πάνω από το κεφάλι μας, δεν είναι τα Σκόπια αλλά η Τουρκία. Κι αν το ξεχνάνε εκτός Κύπρου στην αναζήτηση ακόμη μιας επιτυχίας, καλά θα κάνουμε να τους το υπενθυμίσουμε και πάλι, ώστε να μην έχουν και εκείνοι την Τουρκία πάνω από το κεφάλι τους ή ακόμη χειρότερα στο κατώφλι της ΕΕ, στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X