ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:18
 

Από εγωισμό καλά πάμε, αλλά με μέτρο…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το γεγονός πως βρέθηκα στο Ισραήλ πριν από λίγες ημέρες για να καλύψω για την «Κ» την τριμερή, ήταν για εμένα προσωπικά (και να με συγχωρείτε που γράφω σε πρώτο πρόσωπο, έβαλα τη λέξη εγωισμό στον τίτλο) μια ευκαιρία να δω κάποια πράγματα και κυρίως να προσπαθήσω να τα καταλάβω από μέσα που λένε. Πώς συμπεριφέρονται οι ηγέτες σε μια σύνοδο που έχει να πάρει πέντε αποφάσεις για το μέλλον της, το οποίο μπορεί να πάρει σάρκα και οστά σε κάποια χρόνια. Σε πόσα; Δεν ξέρω, αλλά όταν μιλάμε για το Φ.Α. να κρατάμε την ατάκα που είπε ένας διπλωμάτης: Κοιτάξτε πρώτα το Κυπριακό. Τα είπε όλα. Οι ηγέτες σε μια τέτοια σύνοδο όπως του Ισραήλ, συμπεριφέρονται όπως και οι χώρες τους. Διατεθειμένοι να αφήσουν στο πλάι τον κρατικό τους εγωισμό για να δημιουργήσουν ένα κοινό πλαίσιο συμφέροντος από το οποίο θα βγουν όλοι ωφελημένοι.

Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση βέβαια εφόσον το τι θέλει ο ένας με το τι θέλει ο άλλος είναι δύσκολο να βρεθεί και να συμφωνηθεί ακόμη και μέσα σε μια πολυκατοικία που λέει ο λόγος, πόσο μάλλον στην πολυκατοικία της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτήν η Κύπρος έχει ένα καλό διαμέρισμα, εξαιρετική θέση, όλη η Αν. Μεσόγειος πλάκα. Προτέρημα. Έχει και παρκινγκ που το σκάψανε και βρήκανε αρχαία αέρια έτοιμα να προσδώσουν αξία στο οικόπεδο. Προτέρημα και αυτό. Αυτά τείνουν να σε κάνουν να νιώθεις μια σιγουριά ή γιατί όχι να σου προσδίδουν έναν εγωισμό. Δεν είναι κακό, αλλά θέλει μέτρο. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε διαρκώς και να λέμε «εγώ μπαμ» «εγώ μπουμ». Αρκεί μια φορά. Ναι, έχουμε φυσικό πλούτο και το διαμέρισμα στην πολυκατοικία μας το θέλουν πολλοί για να βλέπουν όσα βλέπουμε, αλλά την ίδια ώρα δεν είμαστε ο βασικός παίκτης.

Άλλος είναι και πιστέψτε με στο Ισραήλ το έδειξε. Οπότε από τη μια μέμφομαι εκείνους που βλέπουν στο γκάζι όλες τις απαντήσεις, ξεχνώντας ή αγνοώντας την κατ’ εμέ σοφή συμβουλή του προαναφερόμενου διπλωμάτη. Θα αργήσουμε να έχουμε εξελίξεις με το Φ.Α. και όταν θα ξεκινήσουμε να τις έχουμε καλά θα είναι να έχουμε ξεκαθαρισμένα τα πάντα με την Τουρκία. Και το Κυπριακό επίσης. Πώς θα γίνει αυτό; Να πιέσουμε να γίνει η ΑΟΖ θέμα της Ευρώπης, που αν πιστέψουμε στα μελλούμενα και ότι κάποτε θ’ απεξαρτηθεί από το Φ.Α. της Ρωσίας, από κάπου πρέπει να ξεκινήσει. Μπορεί να γίνει η κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ της Ε.Ε.; Μπορεί η Ε.Ε. να έχει μεγαλύτερο ρόλο και στο Κυπριακό; Γιατί δηλαδή την ίδια ώρα, και ίσως είναι απλοϊκό το ερώτημα και πιο γενικό, θέτουμε ως Ε.Ε. κυρώσεις στη Ρωσία για τη συμπεριφορά της στην Ουκρανία και δεν κάνουμε το ίδιο προς την Τουρκία; Κι όχι μόνο αυτό αλλά αντιθέτως «πολεμάμε» να κρατήσουμε έναν δρόμο ανοιχτό μαζί της και πάμε μια με το καρότο, μια με το μαστίγιο; Επειδή η Ρωσία πληγώνει τον εγωισμό μας; Η Τουρκία τι κάνει; Να φύγουμε να πάμε στο αλλού: Μέμφομαι επίσης εκείνους που δεν βλέπουν κανένα όφελος από το Φ.Α. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που για κάποιο λόγο πιστεύουν πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει θετικό για την κοινωνία. Δεν θα μπω στη διαπραγμάτευση να τους πείσω πως είναι άσπρο το γάλα, είναι ένας δρόμος που τελικά μπορεί και πρέπει να το προσπαθήσει και καθένας μόνος του, αλλά πρέπει να πειστούμε όλοι για το εξής. Η προσπάθεια έγινε, δεν μας αγάπησε ξαφνικά κανείς και όλοι έχουν να περιμένουν κάτι από τη συνεργασία μαζί μας όπως και εμείς μαζί τους. Αυτά θέλουν χρόνο κι όχι τραβηγμένες από τη μια ή την άλλη συμπεριφορές, όπως τις προανέφερα που σίγουρα δεν οδηγούν πουθενά κι αν μη τι άλλο σπάνε και το βασικό νόημα σε χίλια κομμάτια. Κι αυτό δεν είναι άλλο παρά το ότι όλα είναι θέμα εγωισμού. Απλά κι εκεί θέλει μέτρο…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Οι σατραπηδες συνδικαλιστες απειλουν τους γονεις και την παιδεια του »
maria  |  10:14

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  01:05

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

« Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου αιτηθείτε τώρα  |  20:38

Δίωρη αποχή από του μαθητές για τα τετράμηνα

«ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ...»
ΜΑΡΙΑ  |  10:58

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X