ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ας ξεχάσουμε την παρθενογένεση στο Κυπριακό

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ορισμένα είναι τα πράγματα που δεν υπάρχουν στον κόσμο, παρά τις προσπάθειές μας, και ένα εξ αυτών είναι οι μαγικές λύσεις. Ούτε ραβδιά ούτε καπέλα μπορούν να φανερώσουν μια λύση για το Κυπριακό από το πουθενά, με την οποία θα είμαστε σύμφωνοι 100%, θα μας αρέσει, θα είναι στα μέτρα μας. Δεν υπάρχει επίσης παρθενογένεση, ειδικά όταν μιλάμε για κράτη. Ειδικά όταν σε αυτά δεσπόζουν βίαιες διαιρέσεις, οπότε και τα δεδομένα όχι απλώς περιπλέκονται αλλά κυριαρχούν.

Για πολλούς είναι δεδομένο πως δεν μπορούν να υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο, πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Με ποια λογική; Ένα de jure και ένα defactoκράτος, με αυτή τη λογική. Που δεν θα έχουν καμία επαφή μεταξύ τους. Οπότε το επιχείρημα είναι να πάμε σε παρθενογένεση. Η απορία που δημιουργεί το να μιλάμε ακόμη και σήμερα γι’ αυτό, και αφήνω εκτός της Τουρκία για την ώρα, είναι το αν είμαστε στο 2002, πριν από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και άρα η συζήτηση είναι ανοιχτή. Δεν είμαστε όμως στο μακρινό για σήμερα 2002 και πρέπει να δούμε πώς θα πάμε παρακάτω, χωρίς να κρύβουμε θέματα και ερωτήματα κάτω από το χαλί. Μεταξύ μας καταρχήν να το δούμε αυτό. Για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω, πρέπει δηλαδή να καταθέσουμε δικαιώματα, άρα να κάνουμε υποχωρήσεις.

Ένα εξ αυτών, χωρίς να τα βάζω στη ζυγαριά, είναι της αποκλειστικής εκπροσώπησης, όπως την ξέρουμε ως τώρα, εκτός χώρας. Σύνθετη υπόθεση το τι σημαίνει αυτό αλλά ένα παράδειγμα φέρνω, υπάρχουν πολλά και αφορούν και τις δύο κοινότητες. Νομίζω ότι αυτό που λείπει είναι η κατανόηση της Κύπρου ως κοινό σπίτι, κοινή πατρίδα και άρα κοινή συμπόρευση και άρα, αφήνω δικαιώματα πίσω και το θέλω κιόλας να συμβεί. Έστω όμως κι αν πει κάποιος ότι είναι ρομαντικό αυτό, για εμένα έχει ουσία. Έχω να ρωτήσω έτσι, η μετεξέλιξη δεν θα είναι κοινό απόκτημα; Αν δεν το βιώσουμε ως τέτοιο πώς θα το προστατεύσουμε, πώς θα το διαφυλάξουμε, καταρχάς από τους ίδιους μας τους εαυτούς; Πάμε και στην Τουρκία. Τα δεδομένα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο εδώ. Η απευθείας συνεννόηση είναι ο καλύτερος δρόμος, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, και αυτό είναι διπλωματικά θεμιτό. Δεν είναι αυτό το έγκλημα, αλλά ότι στο πέρασμα του χρόνου και μάλλον αναμένοντας μαγικές λύσεις, χάσαμε και εμείς τον προσανατολισμό μας. Καταδικάζαμε, όταν η μισή Κύπρος αποικίζεται. Καταδικάζαμε όταν η κατεχόμενη Κύπρος αλλάζει χαρακτήρα. Καταδικάζαμε, όταν αφομοιώνονται οι Τ/κ. Τώρα να μπούμε στα πόδια των Τ/κ; Δεν είναι σκοπός, αντιλαμβάνομαι, η μετάλλαξή τους αλλά η ενοποίηση της χώρας. Δεν είναι σκοπός η μετάλλαξη των ανθρώπων, δεν γυρίζουμε ταινία, αλλά η ειρηνική συμβίωση και κατά πόσο μπορεί να σταθεί εφικτή. Οπότε το να μιλάμε με την Τουρκία, δεν είναι έγκλημα για εμένα. Να περνάει ο Ερντογάν και να στέκει μπροστά στην κυπριακή αντιπροσωπεία στα Η.Ε. και να κάνει χειραψία με τον Πρόεδρο δεν προκαλεί έμφραγμα. Όλα αυτά καταλήγουν στο τι θέλουμε να κάνουμε πραγματικά εμείς οι ίδιοι. Να δούμε πώς μπορούμε να πάμε παρακάτω και αν θέλουμε. Να το δούμε προσγειωμένα και όχι σεληνιασμένα, από τη γη και όχι από το φεγγάρι. Έχω την αίσθηση ότι μετά από τόσα χρόνια διαλόγου με την άλλη πλευρά, στην ουσία δεν μιλήσαμε με τον εαυτό μας και από εκεί προέρχεται σωρεία ερωτημάτων καταρχάς από εμάς για εμάς και κατόπιν για τους άλλους. Πότε θα τα απαντήσουμε δεν ξέρω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Επτά φόνους ομολόγησε ο 35χρονος «Ορέστης»

«φέρει και η βουλή τις ευθύνες της και περισσότερο εκείνοι που τώρα φωνάζουν γιατί 2 φορές αρνήθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  21:20

Ιωνάς: Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Τραγελαφικό το μήνυμα του Υπ.Δικαιοσύνης. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:46

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X