ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:30
 

Αυτός που θα πει η ιστορία ότι υπέγραψε

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Σε ένα πρώτο επίπεδο θεωρώ πως ό,τι και να γίνει στο Κυπριακό ο Πρόεδρος ο οποίος θα συνδέσει το όνομά του με την υπογραφή της λύσης, θα ακούσει τα περισσότερα στο μέλλον. Μιλάμε για μια λύση που δεν θα αρέσει σε όλους, το τέλος μιας διαδικασίας 44 χρόνων δεν μπορεί να είναι αρεστό 100%, μιλάμε για μια λύση που της λείπουν δομικά συστατικά στη υλοποίησή της, στην πορεία της όλα αυτά τα χρόνια, συστατικά όπως η εμπιστοσύνη.

Είναι δεδομένο για εμένα, πως θα έρθει ένα πλαίσιο λύσης ίσως μέσα στο 2019. Αυτό που καλείται ως απαράδεκτο, ως εκείνο που πρέπει να ξεπεραστεί, το στάτους κβο, θα ξεπεραστεί ή τουλάχιστον θα του δοθεί η ευκαιρία – θα μας δοθεί η ευκαιρία – να το αφήσουμε πίσω. Και ας πούμε, υποθετικά, πως σε αυτή τη λύση λέμε «ναι» και εμείς και οι Τ/κ. Τα μισά να γίνουν από τα όσα προβλέπουν οι Κασσάνδρες, τότε δεν θα έχουμε μια λύση για το μέλλον, αλλά ένα μέσο επιστροφής στο παρελθόν. Δεν έχω κάτι με τις Κασσάνδρες. Τη δουλειά τους κάνουν. Ωστόσο, έχουν δουλειά εφόσον οι πλευρές τους έχουν δώσει το συγκεκριμένο δικαίωμα. Έχουν δουλειά, γιατί εμείς τους δώσαμε δικαίωμα. Όταν κατεβαίνει η κ. Λουτ και φεύγει το ΑΚΕΛ από τη διαπραγματευτική, το μήνυμα είναι απλό. Δεν είμαστε ομάδα. Δεν θέλουμε τα ίδια πράγματα. Υπήρχαν διαφωνίες και πιο πριν. Από το Μον Πελεράν ήδη. Πώς περιγράφεται αυτό το διάστημα ως σήμερα; Περιθώριο για να δείξει ο Αναστασιάδης τις προθέσεις του; Θα μπορούσε να είναι και από την άλλη είναι άδικο να θέλει ο Αναστασιάδης ο ΑΚΕΛ λαμπάδα αναμμένη συνεχώς δίπλα του.

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το περιεχόμενο του μηνύματος, του ότι δεν είμαστε ομάδα, που είναι το λιγότερο κακό αυτό την ώρα. Τι θέλουμε γενικά από έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Να λύσει το Κυπριακό. Όχι να το διαχειριστεί, αλλά να το λύσει. Να βάλει υπογραφή σε μια συμφωνία βασικά, που όσο θεμελιωμένη και να είναι, στο τέλος-τέλος είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο μερών που αν θελήσει ένα από τα δύο να τη σπάσει, θα το κάνει. Έχει συμβεί σε χιλιάδες συμφωνίες, σύμφωνα συμβίωσης, συμφωνητικά κτλ. Η υπογραφή αυτή, θα είναι ιστορική. Ο Πρόεδρος που θα το πράξει θα έχει ιστορικό βάρος στους ώμους, και θετικό και αρνητικό. Εφόσον η συμφωνία θα γίνει εν πρώτοις αποδεκτή, αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι επιτυχημένη και κατά την εφαρμογή της. Και ποιος θα έχει το φταίξιμο τότε; Ο Πρόεδρος που υπέγραψε, ο λαός που ενέκρινε και άρα ο Πρόεδρος που υπέγραψε. Θέλω να πω, πως πέρασαν πολλοί Πρόεδροι, πολλοί γ.γ. των Η.Ε., και απεσταλμένοι, και υπογραφές δεν έπεσαν. Γιατί; Γιατί όχι δηλαδή; Ποια είναι η δυσκολία τελικά του Κυπριακού; Η έλλειψη εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα.

Συγχωρείστε με, αλλά απαντήστε μου και αυτό. Θα είχατε προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία στη ζωή σας, με την υπογραφή σας, με κάποιον που δεν εμπιστεύεστε; Όσα και να ήταν τα εχέγγυα που θα σας έδιναν, και γραπτώς, θα το κάνατε; Γιατί η κατηγορία πως ο τάδε Πρόεδρος δεν θέλει λύση, δεν είναι απλή. Είναι ανθρώπινη, είναι ζωντανή κατηγορία, εφόσον δεν σημαίνει πως η λύση που θα φέρει ο τάδε Πρόεδρος ότι θα περάσει και από τον λαό. Έτσι δεν είναι; Εκτός κι αν όταν λέμε ΔΔΟ, εφόσον αυτό θέλουμε, εννοούμε τελειότητα. Τότε γιατί δεν την έχουμε ήδη; Πόσοι Πρόεδροι την επιδίωξαν; Που και αυτό που κάνω τώρα, είναι ακόμη ένα πρόβλημα στο Κυπριακό. Μπορεί και της λύσης. Ότι δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις, άρα δεν είναι εύκολο να καταφεύγουμε σε μαγικές λύσεις, κι όσο κι αν μου πείτε ότι οι τελευταίες λέξεις που χρησιμοποιώ κάνουν ρήμα, δεν μπορείτε ν’ αρνηθείτε πως κάνουν και νόημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X