ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:08
 

Η αλαζονεία μεγαλώνει γερά παιδιά

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των «ηγετών» των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να πουν κάτι στους παριστάμενους δημοσιογράφους. Ωστόσο, εκείνο που ακούστηκε σε εκείνη τη συνεδρίαση των οργανώσεων στις προτάσεις της κυβέρνησης, ήταν άλλο. Πέρασε ένας από τους «ηγέτες» και απάντησε στην ερώτηση αν θα κάνουν δηλώσεις ως «να μη σας κόφτει». Γιατί; Γιατί καταγράφηκαν σε ρεπορτάζ οι διαφωνίες μεταξύ των συνδικαλιστών για τις προτάσεις της κυβέρνησης; Δεν υπήρχαν; Από την αρχή, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι δεν διαφώνησαν ποτέ; Γιατί αυτή η έστω και μία, που ξέρω εγώ, επίδειξη αλαζονείας; Φάνηκε έστω και προς στιγμήν πως και οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στην εύκολη λύση του να πυροβολούν τον αγγελιαφόρο, εν αρχή αντιμετωπίζοντάς τον με αλαζονεία.

Η οποία έχει μετεξελιχθεί σε θεσμική πάθηση. Άπαντες, από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία μέχρι τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ή τον υπάλληλο πίσω από το ταμείο, καταφεύγουν στην αλαζονεία, στην απαξίωση και συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκουν τα Δουκάτα, τα οποία «κυβερνούν». Δεν είναι έτσι. Κανείς σας δεν κυβερνά, χωρίς εισαγωγικά, και κανείς σας δεν είναι ηγέτης, πάλι χωρίς εισαγωγικά. Δεν ανήκουν ελέω Θεού και ανθρώπων τα αξιώματα σε εσάς, σας παραδόθηκαν, είναι πρόσκαιρα. Για τους εκπαιδευτικούς και τα γραφόμενα των δημοσιογράφων θα επανέλθω. Στο πέρασμα των ημερών, τα κρούσματα αλαζονείας κορυφώθηκαν, με έναν εμετό που κάλυψε τη μικρή Κύπρο από άκρη σε άκρη. Λυπάμαι, γιατί έπρεπε να προκαλεί δέος με το κύρος του ο ανακουφισμένος από τον εμετό κι όχι λύπη εκ μέρους μου. Είναι όμως και αυτό ενδεικτικό, και κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας που πάει μακριά και αφορά πολλούς.

Είναι η γενικότερη κατάπτωση στην αντιμετώπιση του ενός από τον άλλο, απλά και ανθρώπινα, που στον πυρήνα της είναι πτώση αξιακή και θα επιφέρει μεγάλο κόστος στο μέλλον. Στο ρόλερ κόστερ του αξιώματος, καταπίνουμε δύναμη, ξερνάμε αλαζονεία. Αφέθηκαν έτσι πίσω τα απομεινάρια της οικονομικής κρίσης, σε μεγάλο μέρος, και τώρα διαπιστώνεται πως δεν μπορεί να γίνει ένας διάλογος χωρίς επίδειξη αλαζονείας, δεν καταδέχεται κανείς να θέσει την εξουσία του υπό την εξουσία κάποιου άλλου, έστω και αν τα λέει ρητά το Σύνταγμα και πάει λέγοντας. Αυτές οι δυναμικές αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο, από την ώθηση των κοινωνικών δικτύων, που λειτουργούν σαν αυλές και οι αυλοκόλακες ακόλουθοι, πατάνε κουμπάκια «μου αρέσει» κάθε φορά που ένας «ηγέτης» θα βγει να κατηγορήσει τον άλλο, κάθε φορά που η μια εξουσία θα θελήσει να βγάλει το μάτι της άλλης. Από κάτω αλαλαγμοί, και πάμε, και ο σκοπός εκπληρώθηκε. Ο «ηγέτης» θα συνεχίσει να καταγγέλλει τους πάντες, δικαίους και αδίκους, να βρίσκει ανταπόκριση, να ταΐζεται στο ρόλερ κόστερ της εξουσίας και πάει λέγοντας. Θέλω να επιστρέψω στους εκπαιδευτικούς, που η δική τους έστω και μικρή επίδειξη αλαζονείας ήταν μεγαλύτερη από όσο νομίζουν. Όλα όσα αναφέρω, είναι θέμα παιδείας. Από την έλλειψη αυτής προέρχεται η αλαζονεία η οποία έχει εμποτίσει τους πάντες. Δεν το περίμενα από εσάς, γιατί εσείς είστε οι φορείς εκείνοι, να και μια καλή ευκαιρία να γίνετε πραγματικοί ηγέτες, που θα μεταλαμπαδεύσετε το μήνυμα στα νέα παιδιά. Το μήνυμα που δεν μπορεί να είναι παρά του σεβασμού του ενός στον άλλο. Είναι πολύ; Είναι ειδικευμένο; Ίσως επειδή είναι τόσο απλό, και τόσο δύσκολο, να δυσκολεύεστε και εσείς. Ωστόσο, αν δεν αλλάξει άρδην η κατάσταση, η επόμενη χρεωκοπία της χώρας δεν είναι μακριά. Και δεν θα είναι οικονομικής φύσης, αλλά θεσμών. Η αλαζονεία μεγαλώνει γερά παιδιά, εις βάρος άλλων, όπως τα έγραψα παραπάνω. Η αλαζονεία δεν θα ξεπεραστεί με μνημόνια αλλά με τη στάση μας σήμερα για το μέλλον. Γίνετε και μείνετε δάσκαλοι. Είναι βαρύ το φορτίο και η ευθύνη σας. Αναγνωρίστε την.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X