ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:08
 

Η εποικοδομητική ασάφεια του Κυπριακού

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ήρθε, έφυγε η κ. Λουτ, θα επανέλθει με το νέο έτος καλά να είμαστε. Θα είμαστε; Δεν ξέρω, εφόσον σωρεία παραμέτρων, δεδομένων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ματιών που λένε περισσότερα από το στόμα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει στην ανάλυσή του για να βγει προς τα έξω ένα ολοκληρωμένο μήνυμα. Στην παρούσα φάση, το αν είμαστε καλά ή όχι στο Κυπριακό, παραμένει ερώτημα που «απαντάται» μέσω εποικοδομητικής ασάφειας των επαϊόντων και άρα κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Κι αν το πεις έτσι, κάτι, οτιδήποτε, θα σου πουν δεν είναι αυτό που εννοούμε. Κι αν το πεις αλλιώς, πάλι θα σου πουν πως δεν το εννοούσαν έτσι.

Λογοτεχνοποιήθηκε το Κυπριακό. Θα πεταχτεί από καμία γωνία η παλιά μου φιλόλογος, να με ρωτήσει και πάλι τι θέλει να πει ο ποιητής, βλακωδώς, και εγώ αναιδώς θα της απαντήσω και πάλι να πάει να τον ρωτήσει τον ίδιο. Αυτό θυμίζει το Κυπριακό τώρα και μέσα σε όλο αυτό το θολό σκηνικό, βγήκε η συνέντευξη του Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Μία προς μία οι γραμμές, απάντηση, τοποθέτηση, μαχαίρι στο μαχαίρι. Ούτε διπλές αναγνώσεις και καμία εποικοδομητική ασάφεια. Έχουμε να κάνουμε πλέον με μια άλλη σχολή σκέψης και πολιτικής επικοινωνίας, που δεν κοιτά να θολώσει τα νερά αλλά να βάλει τα πράγματα στη θέση που θέλει με τρόπο κάθετο. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της διακυβέρνησης Τραμπ.

Πως έθεσε τον δημόσιο πολιτικό λόγο, πολλές φορές επί της διαδικασίας χάνοντας και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ το μέτρο –δεν αντιλέγω, σε άλλο επίπεδο. Του ρεαλισμού. Εμείς εντός χώρας, προσπαθούμε να διαβλέψουμε τι έχει ειπωθεί ανάμεσα στον Αναστασιάδη και τη Λουτ. Λέγονται λίγα υπονοούνται πολλά αλλά την ίδια ώρα ό,τι και να ειπωθεί μπορεί να διαψευστεί άμεσα. Πού πάει το πράγμα λοιπόν; Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Η ρητορική της Αμερικής διά του βοηθού ΥΠΕΞ δεν είναι μόνο λόγια. Η Αμερική φαίνεται να αλλάζει ρότα στην περιοχή, δίνοντας βάρος στην ΑΟΖ και προτάσσοντας το συμφέρον της όπως στοιχειοθετείται την τρέχουσα και την επόμενη περίοδο. Εξού και δεν γινόταν εύκολα πιστευτή η συνέντευξη αυτή στη Λευκωσία εφόσον είναι δύσκολο να κοιτάξει κανείς στο παρελθόν και να δει κάτι ανάλογο. Πλέον το σκηνικό γύρω από την ΑΟΖ δεν σηκώνει ερωτηματικά, και το ξέρει και η Τουρκία αυτό. Το μήνυμα έφτασε και στην κυπριακή κοινωνία, για την παρουσία και το ρόλο των ΗΠΑ, και το κατάλαβαν όλοι. Δεν νομίζω όμως ότι μπορούμε να βρούμε έστω και τους μισούς που να έχουν καταλάβει που πάει το Κυπριακό. Στην ουσία μιλάμε για ένα θέμα που αναλίσκεται στην επικαιρότητά του, και προκαλεί φόβο ως προς το να εξωτερικευθεί, στους ίδιους τους πολιτικούς που το διαχειρίζονται. Έτσι, ακόμη και μετά τα δεύτερα πήγαινε έλα της κ. Λουτ, στην ουσία λίγα είναι αυτά που γνωρίζουμε ότι ειπώθηκαν. Ο πολιτικός έχει το δικαίωμα να είναι ασαφής, ίσως και ο λογοτέχνης, αλλά κι αυτός πρέπει να δίνει απαντήσεις στο τέλος, η κοινωνία όμως θα πρέπει να ξέρει για να δώσει μια σαφή απάντηση όταν κληθεί να το κάνει. Και στην παρούσα φάση έχω την αίσθηση πως δεν ξέρει. Υιοθετεί νέες φράσεις, όπως είναι οι όροι αναφοράς, και προχωρά μαζί με την επικαιρότητα. Για την ώρα δεν έχει σχηματιστεί άποψη, κανείς δεν είναι βέβαιος για τη συνέχεια και το ότι έρχονται γιορτές και η κ. Λουτ είναι εκτός χώρας, βολεύει για να περάσει χρόνος. Βολεύονται και τα Η.Ε.; Θα δείξει. Να ευχηθούμε σύντομα και μια ανάλογη για το Κυπριακό συνέντευξη όπως εκείνη του Αμερικανού βοηθού ΥΠΕΞ, για το Κυπριακό αυτή τη φορά. Μπας και καταλάβει και μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που είμαστε, που πάμε και ποιο είναι το σχέδιό μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X