ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «Μακεδονοποίηση» του Κυπριακού

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Πολύς λόγος έγινε πρόσφατα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων για την ονομασία. Ως εξέλιξη, ως περιεχόμενο, οι επιπτώσεις και τα καλά σημεία. Στο τέλος υπάρχει μια συμφωνία, πέραν του περιεχομένου αυτής αλλά βάσει αυτού, που δεν θα ήταν δυνατόν να αρέσει σε όλους.

Ακόμη και σε εκείνους που ξεπερνάνε τη Μακεδονία ως παράγωγο, και θέλουν να βρουν τα θετικά, πιθανόν να σκοντάψουν και σε άλλα αρνητικά που δεν τα είχαν υπόψη τους. Ένα βασικό στοιχείο είναι πάντως το εξής. Η Ελλάδα δεν απειλείται από τα Σκόπια. Τα Σκόπια δεν εκτοξεύουν απειλές πέριξ της υπάρξεώς της, δεν θέλουν να παραμείνουν ως εγγυητές έχοντας παρεμβατικά δικαιώματα, και εν τέλει τα Σκόπια δεν είναι Τουρκία. Και πάλι επαναλαμβάνω, δεν έχει σχέση αυτή η σκέψη με την ονομασία της χώρας αλλά με το ότι, τόσα χρόνια που το ονοματολογικό των Σκοπίων έμεινε ανοιχτό, υπήρχε μια χλιαρή αντίληψη επί του θέματος εκτός Ελλάδας. Στις βόρειες χώρες, υπήρχαν προ πολλού χάρτες που «έδειχναν» την Μακεδονία, όπως οι ίδιοι οι Σκοπιανοί την αποτύπωναν στα βιβλία τους.

Εν τέλει, η Ελλάδα άφησε να γίνουν πολλά που τα συνάντησε κατόπιν ως τετελεσμένα. Επήλθε η συμφωνία αυτή ωστόσο προσωπικά πιστεύω πως κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το Κυπριακό. Από τον διεθνή παράγοντα. Αναμένω έτσι επαύξηση της πίεσης το επόμενο διάστημα, εκτός κι αν η Τουρκία αλλάξει άρδην προς εμάς, ερχόμενη στις θέσεις που προτάσσουμε, κάτι που φαντάζει απίθανο όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κάλπης. Η όποια επιτυχία για την Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική, επέρχεται από τη διάρκεια. Η οποία καθιστά τη χώρα προβλέψιμη, ωστόσο είναι η ανάγκη της Ε.Ε. προς αυτήν, συν τα άλλα συμφέροντα, που πάντα θα την κρατάνε στη σφαίρα επιρροής.

Μια Τουρκία αποξενωμένη από όλους, είναι το χειρότερο είδος Τουρκίας με το οποίο θα έχουμε να κάνουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπει το Κυπριακό. Ενός θέματος που έχει χρονίσει σε τέτοιο βαθμό, που αναγκάζει και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραδεχτεί πως ξεχάσαμε το «Δεν ξεχνώ» σε πρόσφατη συνέντευξή του. Πικρές παραδοχές που ισχύουν 100% και πρέπει ν’ αρχίσουμε να τις κάνουμε. Πόσο μεγάλη είναι στο άμεσο μέλλον η επιθυμία της Ε.Ε. για μια επιτυχία στο Κυπριακό; Αρκετά. Στον ίδιο παρανομαστή είναι και τα Η.Ε. Θα επέλθει όμως, πάντα μέσα από τα σκαμπανεβάσματα λόγω Τουρκίας, η μία ή η άλλη λύση.

Μια συμφωνία η οποία όπως και για το ονοματολογικό των Σκοπίων, δεν θα είναι εύκολο να τη δεχτούμε. Αν δεν είναι ειδικά μιας λύση μέσα στα γνώριμα πλαίσια αλλά μια άλλη λύση, εφόσον πιστέψουμε πως αυτό θέλει η Άγκυρα. Τι σημαίνει άλλη λύση; Πότε θα το μάθουμε; Και γιατί αφού έχουμε ξεχάσει το «Δεν ξεχνώ» δεν προχωράμε στα πιο βασικά της καθημερινότητας; Για να κατηγορούμε όσους περνάνε στην άλλη πλευρά για να βάλουν βενζίνη και για να έχουμε συναφή θέματα συζήτησης.

Ωστόσο, υπάρχουν πιο βαριά θέματα από τη βενζίνη που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά εκτός Κύπρου. Η δική μας πραγματικότητα δεν γίνεται δική τους όταν μιλάμε για τις περιουσίες για παράδειγμα. «Μα τώρα θα βγάλετε εσείς τόσο κόσμο από τα σπίτια»; Αυτή είναι μια ερώτηση που πλανάται συχνά στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια με ξένους συναδέλφους και φρονώ πως δεν απέχει πολύ ως ερώτημα από τα υψηλά πολιτικά δώματα της διεθνούς διπλωματίας. Άρα καλά θα είναι να ετοιμαζόμαστε, καταρχήν να δεχτούμε ως έχουν τα πράγματα σήμερα, πως η τελική συμφωνία του Κυπριακού δεν θα είναι μια καθόλα αρεστή συμφωνία.

Πως θα έχει και τους μεν και του δε που θα αντιδρούν και θα επικροτούν αντίστοιχα. Και ειδικά, πως ο διεθνής παράγοντας ετοιμάζεται για ακόμη μια, αριθμητικά, προσπάθεια και θα έχει το παράδειγμα Τσίπρα-Ζάεφ μπροστά του για μια διευθέτηση ανοιχτών ζητημάτων που χρονίζουν στην ίδια περιοχή. Και δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X