ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:13
 

Η Ρώμη δεν χάθηκε σε μια μέρα ούτε και η ΣΚΤ

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Θυμίζει μπακαλίστικη λογική ή όπως έλεγε ο Ζήκος «εγώ κρατάω τα βιβλία στο κατάστημα, και δυο και τρία μαζί, τα πάω από εδώ τα πάω από εκεί». Είναι παραδεκτό το πως όσα γράφονται μέσα στο πόρισμα για τη ΣΚΤ θα συνεχίσουν ν’ αποτελούν αιτία συζήτησης κυρίως ως προς τις ευθύνες όπως καταγράφονται. Οι οποίες δεν μπορούν να περάσουν άνευ βασάνου και ειδικά εφόσον από το 2013 και πίσω δεν αναφέρονται και πολλά. Εφόσον παραδεχτούμε πως η υπέρλαμπρη Ρώμη δεν χάθηκε από τη μια μέρα στην άλλη και πως για τον χαμό της δεν φταίει μόνο ένας, παραδεχόμαστε επίσης πως η ΣΚΤ υπήρξε η μεγαλύτερη των τραπεζικών ασθενειών, διαχρονική παθογένεια ενός κουμπαρά που φαίνεται ότι είχε πολλά να δώσει σε πολλούς, οπότε δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνον εκείνον που έκλεισε την πόρτα.

Ελέγχεται για το κλείσιμο της πόρτας, πιθανώς για επιλογές που είχαν και κόστος ώστε να θεραπευτεί η παθογένεια, αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στα όσα προηγήθηκαν. Οι ευθύνες για τη ΣΚΤ είναι πολύ μεγαλύτερες και από τις 800 σελίδες του πορίσματος. Μια σελίδα τη φορά που γινόταν κάτι στραβό να μπορούσε να γράψει κάποιος, θα είχαμε τόμους και τόμους γραμμένους ως ακτινογραφία κακοδιαχείρισης από όλους. Ειδικά από ένα πολιτικό σύστημα που δεν σεβάστηκε τον ίδιο τον χαρακτήρα της ΣΚΤ, αλλά θυμήθηκε να κλάψει στα ερείπιά του. Επήλθαν από το 2013 και μετά κινήσεις για να διασωθεί ο Συνεργατισμός.

Για την τιμή των όπλων; Ναι δεν αντιλέγω, είχε και αυτό τη σημασία του εφόσον είχε συνταυτιστεί με την πορεία του τόπου, αλλά και με συγκεκριμένη τιμή διάσωσης. Θα μπορούσαν να μας αναγκάσουν να ξυπνήσουμε ένα πρωί εκείνοι που επέβλεπαν το μνημόνιο με μια κίνηση, να κλαίμε άπαντες επί της τιμής των όπλων, όπως έγινε και με τη Λαϊκή. Έγιναν όσα έγιναν για να καταστεί μια τράπεζα υγιής για πώληση. Κοιτάμε το αποτέλεσμα καταρχήν και όχι την αιτία, για την οποία πολλά ακούστηκαν λίγα γράφτηκαν και είναι τουλάχιστον άτοπο να προτείνεται μέσα από ένα πόρισμα η δημιουργία ενός άλλου Συνεργατισμού λες και πρόκειται για σουβλατζίδικο που θα ανοίξεις το ένα κλείνοντας το άλλο. Θυμίζει μπακαλίστικη λογική ή όπως έλεγε ο Ζήκος «εγώ κρατάω τα βιβλία στο κατάστημα, και δυο και τρία μαζί, τα πάω από εδώ τα πάω από εκεί».

Δεν αποτελεί δουλειά των δικαστών να πουν τι πρέπει να γίνει με την οικονομία, μη έχοντας ουσιαστικά καμία επαφή. Ας μείνει ο καθένας στο πόστο του και ας προσπαθήσει από εκεί να κάνει το καλύτερο που του ανατίθεται να κάνει κι όχι να προβαίνουμε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Πάμε και στη «μάγισσα» τώρα. Η επιτυχία του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη και ίσως ως έναν βαθμό εκείνο που τον κάνει να προβαίνει σε δηλώσεις με κάποια αμετροέπεια δεν προέρχεται από αλλού παρά από τις εξετάσεις που έδωσε και πέτυχε. Το «κοπελούι» αν θυμάστε, κατάφερε να σταθεί εκεί που άλλων τρέμανε τα γόνατα και στην πορεία παίρνοντας τα καλά στοιχεία που φέρει, της συνέπειας και ότι ξέρει για τι πράγμα μιλάει, οδήγησε το καράβι παρακεί. Θέλετε να τον κακίσουμε για την υπεροψία του; Ας το κάνουμε.

Λίγη σημασία έχει όμως όταν πια έχει βγει το πλοίο στα ανοιχτά, όταν έχει επισκευάσει τις ζημιές του και δείχνει πως θα τη βγάλει την πορεία το αν κάποιος νιώθει ή όχι υπεροπτικά για τη δουλειά που έκανε ώστε να ξαναβγεί το πλοίο ανοιχτά. Το να κάθεσαι όμως κύριε δικαστή και να κουνάς το δάχτυλο εσύ που θεωρείς πως είναι τόσο μακρύ που φτάνει ως και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν πάει πιο πίσω από το 2013 για τη ΣΚΤ, είναι τουλάχιστον και εκ μέρους σου αμετροέπεια. Την οποία βρίσκω πολύ βαρύτερη από έναν ΥΠΟΙΚ που αύριο παίζει να μην είναι και στη θέση του. Εσύ όμως θα είσαι και ταυτόχρονα εκπροσωπείς και έναν θεσμό που όπως και να το κάνεις, θα ήθελε πολύ να μην του κουνάνε άλλοι το δάχτυλο, αλλά δεν τα καταφέρνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Αλιμονο στους φορολογουμενους που πληρωνουν τον νεποτισμο των κυβερνωντων!!!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:16

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X