ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και τι θα γίνουμε χωρίς το γνωστό Κυπριακό;

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Αν δει κάποιος απέξω το πώς αντιδρούν τα κόμματα στις κινήσεις Αναστασιάδη στο Κυπριακό, τουλάχιστον θα χαμογελάσει σαρδόνια. Για να ξεκαθαρίσω κάτι από την αρχή, θα πω ότι δεν αναγνωρίζω μεγάλες στρατηγικές αρετές, όχι μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ούτε και στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρώτος δεν μπορώ να πειστώ ότι έβαλε κάτω τα σχέδια για το Κυπριακό και ότι είπε βάσει σχεδίου, πως θα ανακατέψει την τράπουλα και μετά θα γίνει αυτό και μετά το άλλο. Δεν νομίζω ότι ξέρει τι θα γίνει ακριβώς, ακριβώς γιατί κανείς δεν ξέρει. Έκανε εκείνο που ήθελε όμως, ανακάτεψε δηλαδή την τράπουλα. Ξαναμοίρασε τα χαρτιά για να φτάσει (δεν το αποκλείω) πάλι στη ΔΔΟ μέσα από άλλο δρόμο. Είναι μια εξήγηση. Ότι δηλαδή άρχισε να μιλάει ή να μεταφέρεται το ότι σκέφτεται, για άλλες λύσεις του Κυπριακού, για να ανακατέψει το σύστημα, αλλά επί της ουσίας να φτάσει πίσω στη ΔΔΟ με μια μορφή πιο λειτουργική.

Για να δείξει μια και καλή στους έξω πως το σύστημα δεν θα δουλέψει σε περίπτωση λύσης, που δεν το λέει μόνο ο ίδιος ή ο Αβέρωφ, αλλά προκύπτει από σοβαρούς νομικούς, οι οποίοι είναι εκτός συστήματος. Εκείνους ακούω να λένε πως δεν θα το έχει σε τίποτα η Τουρκία να προχωρήσει σε κατάρρευση με την πρώτη ευκαιρία. Και μετά τι; Γυρίζουμε στο ότι κανείς δεν ξέρει. Δεν μπορώ έτσι να πειστώ πως το εννοεί για συνομοσπονδία ο Πρόεδρος όταν λέει στον περίγυρό του για το θέμα. Είχα γράψει για τη μανούβρα με το να πάρει οφέλη μέσω της αποκέντρωσης στην Ομοσπονδία, ωστόσο τα οφέλη αυτά μένει να φανούν ποια είναι. Πρακτικά, όμως, αυτό το ανακάτεμα της τράπουλας από τον Αναστασιάδη έχει φέρει τα πάνω κάτω στο πώς χειρίζονται τις αλλαγές και την ατζέντα τα κόμματα. Κατηγορείται ο Αναστασιάδης ότι φεύγει από τον δρόμο της λύσης όπως ήταν δεδομένος ως σήμερα. Πού είχε οδηγήσει ως σήμερα αυτός ο δρόμος; Ποια ήταν τα αποτελέσματα που έφερε σε μια διαδικασία που διαρκώς επαναρχίζει, ακυρώνοντας εν πολλοίς δουλειά που έχει γίνει στο παρελθόν ως προς τη διαδικασία αυτή καθαυτή, όχι προς τα χαρτιά που έχουν πέσει. Πώς να διαχειριστεί ένα κόμμα την ιδέα για Συνομοσπονδία ή την κάθε άλλη ιδέα όταν δεν είναι γραμμένο κάπου ως τώρα, εφόσον δεν υπήρχε ως σενάριο, ως ιδέα, ως τίποτα μέχρι σήμερα; Θυμίζει έντονα την εποχή που τα κομουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν λεκτικά την επόμενη μέρα της κατάρρευσης στην ΕΣΣΔ και άρα την ίδια τους την ύπαρξη. Είχε ακουστεί έντονα το ότι δεν υπήρχε κάτι γραμμένο για μια τέτοια περίπτωση, άρα έπρεπε να αυτοσχεδιάσουν ως ένα σημείο. Εκεί για να επιστρέψω στο Κυπριακό, αρχίζει η μουρμούρα: για τον γκρεμό που είναι μπροστά μας, για μια λύση που δεν συμφέρει τους Ε/κ αλλά ικανοποιεί την Τουρκία, για σενάρια επί κακών και συμφορών που έρχονται δηλαδή.

Ο πανικός των κομμάτων είναι άνευ προηγουμένου, η δε συνταύτιση ή όχι με την ιδέα της Ομοσπονδίας είναι λόγος τουλάχιστον για συνέδριο και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ενώ το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν το απλό. Να αφήσουν τον ίδιο τον Αναστασιάδη εφόσον εκείνος έτσι κι αλλιώς έχει την ευθύνη, να δείξει πράγματι ποιος είναι ο δρόμος του. Απλό αλλά δύσκολο πολιτικά από την πλευρά των κομμάτων, που έχουν να δώσουν λόγο και στις βάσεις και στις επιτροπές για το αν θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν ή όχι. Και δεν μπορούν να περιμένουν να δουν ούτε καν τι λέει η ίδια η Ε.Ε. για το θέμα. Εγώ δεν θα μπω στο κεφάλι του Αναστασιάδη για να σας πείσω πως θέλει ή δεν θέλει ομοσπονδία. Πιστεύω ότι είναι ακόμη μια μανούβρα. Αυτό βλέπω. Τον πανικό όμως των κομμάτων, τα ίδια τα κόμματα τον βλέπουν; Γιατί αυτόν είμαι σίγουρος πως τον βλέπει ο Αναστασιάδης, βγαίνοντας και από πάνω και στο ότι αυτός δεν θέλει λύση, όταν ο ίδιος ανακάτεψε την τράπουλα της λύσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X