ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:44
 

Οι δράκοι του 2019 και 2021

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Συνήθως στεκόμαστε ως άνθρωποι σε επετείους και ημερομηνίες ορόσημα για να μνημονεύσουμε γεγονότα που επηρέασαν ή καθόρισαν τη ζωή μας. Σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο, εξού και διαφόρων ειδών εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα. Είτε θα κλείσουν δρόμοι για μια παρέλαση είτε μια αίθουσα για μια δεξίωση. Έχω δύο ημερομηνίες εμπρός μου και κάμποσους δράκους. Μία το 2019 και μία το 2021. Ας ξεκινήσω από την τελευταία για να έρθω στην πρώτη. Σε δύο χρόνια η Ελλάδα θα «κλείσει» 200 χρόνια σύγχρονης ιστορίας. Δεν ξέρω αν θα τα γιορτάσει και με ποιον τρόπο, εξού και το θα κλείσει που είναι δεδομένο, ωστόσο, είναι επίσης δεδομένο πως υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέματα που θα μπορούν να μπουν κάτω από τη ματιά του αναλυτή. Από τα πρώτα στα ύστερα χρόνια, η χώρα δοκιμάστηκε σε πολλά επίπεδα με τα αποτελέσματα να είναι δισυπόστατα, αμφιλεγόμενα αλλά και θριαμβευτικά σε άλλες περιπτώσεις.

Σε αυτή την ανάλυση, η οποία θα γίνει κάποια στιγμή, θα τεθούν αναπόφευκτα και κάποιο στόχοι για το μέλλον. Για το μακρινό ή το κοντινό; Ίσως για το τι θα γίνει μέσα στο 2019, εφόσον αυτή η χρονιά στην Ελλάδα θα είναι μια χρονιά εκλογών. Δεν μπορούμε από την άλλη να μπούμε στη διαδικασία να θέσουμε στόχους για τα επόμενα 200 χρόνια. Δεν το επιτρέπει και το case study μας αυτό καθαυτό, εφόσον μπορεί η χώρα να ωρίμασε, αλλά δείχνει από καιρό σε καιρό σημάδια εφηβικής αμέλειας. Το 2021, ποια Κύπρο θα έχουμε από την άλλη πλευρά; Δύσκολο και αυτό ν’ απαντηθεί. Το 2019 θα μπουν κάποιες βάσεις λόγω Κυπριακού. Ήδη φορτώνουμε προσδοκίες, σαν τα στολίδια πάνω στα κλαδιά στο δέντρο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ποιες θα είναι αυτές και πού θα οδηγήσουν τη χώρα; Ποια κατάσταση πραγμάτων θα έχουμε το 2021; Αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν ν’ απαντηθούν, αλλά μπορούν να προετοιμαστούν σφαιρικά ως προθάλαμος των όσων έπονται. Δεν είναι η τύχη που καθορίζει τη μοίρα μας, αλλά εμείς οι ίδιοι. Εμείς που στεκόμαστε και θα στεκόμαστε σε διορισμούς και βγάζουμε δράκους από τα στήθη μας, επειδή δεν μας ωφέλησαν ή δεν μας άρεσαν.

Εμείς, που θα έρθει μια λύση και πάλι θα ψάχνουμε για τον δράκο σε αυτή ή θα κατηγορήσουμε τον δράκο που μας την έφερε πως θέλει το κακό του βασιλείου μας. Στο ενδιάμεσο, φαντάζομαι, θα περιμένουμε ακόμη την κατάληξη των άλλων παραμυθιών και των άλλων δράκων που αυτά είχαν ως πρωταγωνιστές. Δεν θα το κουράσω, θα πω μόνο ένα, έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας. Πάμε παρακάτω, εφόσον και να θέλω να σταθώ εδώ δεν έχει κάτι να πω παραπάνω. Τα δομικά στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως χώρα, εφόσον εκπηγάζουν από την κοινωνία δεν πρόκειται να αλλάξουν. Θα παραμείνουμε αυτοί που είμαστε και το 2021, εφόσον αυτό επιτάσσουμε εμείς για εμάς, για τα παιδιά μας και πάει λέγοντας. Αν με ρωτάτε τι θα ήθελα για το 2021 πια, είναι να ξεκινήσουμε από το 2019 να αφήνει πίσω ο καθένας τον εαυτό του. Μια κοινωνία στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, με παραδείγματα τέτοια από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, που να κάνουν το twitter να αναρωτιέται τι πράγματι έχει γίνει… Δεν θα γίνει. Θα αναλωθούμε στα μεγάλα, όπως είναι η λύση του Κυπριακού, αλλά είπαμε περιμένουμε τον επόμενο δράκο, την επόμενη μάχη. Έστω κι αν τα εφόδιά μας, τα όπλα μας, εμείς οι ίδιοι, δεν πρόκειται να αλλάξουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X