ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:15
 

Περί ηδύποτων

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η εμφάνιση του Προέδρου Αναστασιάδη στη συνέντευξη Τύπου δεν φαίνεται να έπεισε εν πρώτοις τα κόμματα πως η στροφή προς την αποκέντρωση της Ομοσπονδίας είναι εφικτή. Θα περιμένουμε, ωστόσο, δημοσιογραφικά, να δούμε την κατάληξη όταν θα βράσει και θα πρέπει να κολλήσει το σίδερο, ως προς το ποια θα είναι τελικά η θέση μας. Ειδικότερα, το σημαντικότερο όλων για εμένα είναι να υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς. Το πώς και το γιατί, παρακάτω. Παραμένοντας, όμως, στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος φάνηκε σε σημεία αδικαιολόγητα εκνευρισμένος, κάτι που συμβαίνει όταν του ασκείται κριτική από δημοσιογράφους ή όταν του μεταφέρονται μηνύματα που δεν τον βρίσκουν σύμφωνο. Ίσως αντιδρά νευρικά, επειδή αισθάνεται ότι κάνει πολλά και του λένε ότι συμβαίνει το αντίθετο. Αντιδρά λάθος σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Επί του συγκεκριμένου, ο Πρόεδρος οφείλει ν’ απαντά σε ερωτήσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη το μέσο που εκπροσωπεί ο δημοσιογράφος, χωρίς να βασίζεται η απάντηση στο τι μεταδίδει το συγκεκριμένο μέσο ή όχι, και άρα πώς επηρεάζεται ο Πρόεδρος. Επί της ουσίας. Η ερώτηση για παράδειγμα για το πόσες κινήσεις έχουν γίνει ώστε να υπάρξει ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έχει περιεχόμενο και αφορά και τις δύο κοινότητες. Το ότι έπινε ο Νίκος Αναστασιάδης ζιβανίες με τον Μουσταφά Ακιντζί στους δρόμους, επικοινωνιακά καλύφθηκε άψογα ως προς την ανθρώπινη πλευρά των πραγμάτων.

Το ανθρώπινο στοιχείο, άλλωστε, έπαιξε και εκείνο το ρόλο του ως περιφερειακός παράγοντας που θα μπορούσε να ωθήσει τους Αναστασιάδη-Ακιντζί πιο κοντά στη λύση. Έτσι το μετέφεραν και αρκετά ΜΜΕ μετά την εκλογή του δεύτερου, ενώ τροφή έδωσαν πολλές κοινές εμφανίσεις. Οι οποίες με τη σειρά τους εμπότιζαν τα περί φιλίας και απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των δύο. Δεν ίσχυσε ή δεν βρήκε έδαφος όλο αυτό στο ουσιαστικό του Κυπριακού, εφόσον ο ρεαλισμός του θέματος, ούτε νερό πίνει ούτε ζιβανία. Οπότε είναι αυτός ο ρεαλισμός που θέλει απάντηση ως προς την επαναπροσέγγιση με πολιτικές χαμηλότερης των συνομιλιών στάθμης, που θα μπορούσαν να είχαν ή να μην είχαν αποτέλεσμα. Εδώ θα ήμασταν να τις κρίναμε. Όχι όμως στο πόδι. Συντεταγμένα. Να μιλήσουμε για επιτροπές που έχουν ατονήσει ή και χάσει εντελώς το περιεχόμενο, προερχόμενο από τον λόγο ύπαρξής τους στο πλαίσιο του δικοινοτικού διαλόγου και γιατί. Κάποιες υπάρχουν, μέσα πιθανώς και στα πλαίσια άλλων δράσεων, οπότε και καταγράφεται κινητικότητα.

Κάποιες όχι και για να συμβαίνει αυτό, κάποιος έχει την ευθύνη. Αν αυτή αναζητηθεί με μια ερώτηση, τότε με νευρικές, σπασμωδικές αντιδράσεις και την ατάκα περί ζιβανίας, μπορεί να κερδήθηκε μια προς στιγμήν στιγμή χαλάρωσης, αλλά προσωπικά δεν το βρήκα αστείο. Θα πρέπει πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βγει πάνω από τις καταστάσεις που μπορεί να τον ενοχλούν και να δώσει με τρόπο πειστικό απαντήσεις για τα λάθη που έχουν γίνει, για τη δουλειά που δεν έγινε, από τη δική του την πλευρά. Αυτή η διαδικασία άμυνας στην οποία μπαίνει τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης να μη δέχονται ή μια άλλη άποψη ή κριτική είναι στείρα, δεν έχει καμία ωφέλεια ως προς την ενημέρωση και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Στο ουσιαστικό του πράγματος, μια είναι η εξέλιξη που θα κρίνει τα πάντα. Θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να βρουν κοινό τόπο στους όρους συμφωνίας ή όχι; Κι αν όχι, τι γίνεται μετά; Ούτε παράταση, που ξέραμε, ούτε πέταγμα της μπάλας στο παρακάτω, που επίσης ξέραμε. Δεν θα κάνει κίνηση ο γ.γ. των Η.Ε.; Το οποίο σημαίνει τι επίσης; Με απλά λόγια, κάτι που δεν λύνεται ούτε και περνάει με κανένα ηδύποτο. Από εκεί και πέρα, θα φανεί το τι θα γίνει και με ψυχραιμία όλα αντιμετωπίζονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X