ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:08
 

Πού στέκεις και πού βλέπεις…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η διαδικασία η οποία αποτελεί τον απόλυτο δαίμονα δεν είναι άλλη από την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Πέραν των άλλων που πιθανόν να φέρουν αντίρρηση, της Τουρκίας για παράδειγμα, τις περισσότερες αντιρρήσεις τις φέρνουμε εμείς οι ίδιοι. Μια εξήγηση είναι ότι δεν θέλουμε να γίνει η Κύπρος έδαφος που θα ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι. Οπότε τι κάνουμε με τις βάσεις και τα μαχητικά που απογειώνονται από εκεί; Πώς μπορούμε να τις καταργήσουμε; Είναι παλιά ιστορία, δεν μπορούμε να τις καταργήσουμε αλλά διαμαρτυρόμαστε έξω από τις πύλες για να μη μας περνάνε για αμερικανάκια.

Ορθόν, αλλά πόσα μαχητικά έκαναν αναστροφή χάρη στις διαμαρτυρίες; Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δαιμονοποιείται εφόσον μαχητικά, οπλικά συστήματα και ρομπότ-συγγενείς του Μέγκατρον θα κατέλθουν στα κυπριακά εδάφη ώστε να ξαμοληθούν κατόπιν σε όποιον θεωρεί εχθρό η δυτική συμμαχία. Είναι έννοια η ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μετατροπή της Κύπρου σε… αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Καλά κάνουμε και αρνούμαστε χρόνια και χρόνια στους πάντες κάθε στρατιωτική χρήση των εδαφών μας, και εκείνοι καλά κάνουν και σέβονται την επιθυμία μας. Μέσα στο πλαίσιο της άρνησής μας αυτής, που αν μη τι άλλο πιάνει και τόπο, εδράζονται προφανώς και όλες οι αρνήσεις για το ΝΑΤΟ. Η έννοια της ένταξης στο ΝΑΤΟ, στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος της Ε.Ε., αλλά και της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, που δεν συμμετέχει) την ίδια την Ε.Ε. και στο ευρώ, έχει να κάνει με το πού στέκεις και πού βλέπεις. Τίποτα περισσότερο. Δεν μπορούν τα συμφέροντά μας και ο προσανατολισμός μας σαν χώρος να είναι δυτικόστροφος, όπου μας βολεύει.

Ο Νίκος Αναστασιάδης προεκλογικά είχε πει για τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αλλά τώρα το ξεχνάει. Γιατί; Για να μην πει κάτι η Τουρκία; Σε τόσα άλλα τη θέλουμε να εκτίθεται, γιατί δεν την αφήνουμε και σε αυτό; Για να μην «εμποδίσουμε» τη λύση; Και πόσες λύσεις εμποδίστηκαν επειδή μπήκαμε στην Ε.Ε. για παράδειγμα; Η έννοια της ένταξης δεν έγκειται στην απτή μετουσίωση της χώρας σε στρατόπεδο. Στεκόμαστε δυτικά, τι να κάνουμε; Να βγούμε να φυσήξουμε το πανί, να μετακινηθούμε; Θα είχαμε λύσει πολλά πολιτικά και όχι μόνο προβλήματα έτσι, δημιουργώντας όμως άλλα γιατί το έχουμε και στο DNA μας. Η έννοια της ένταξης στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους δυτικούς συνασπισμούς, θα έπρεπε να είναι η φυσιολογική μας τάση την ώρα που κάθε άλλη μας σχέση με άλλη/άλλες χώρες καταλήγει συχνά πυκνά πρωτοσέλιδο που δεν τιμάει την Κύπρο. Ρωτήστε και την πλάτη μας, που σήκωσε τα βάρη του μνημονίου αν αρέσκεται να βλέπει μια συνολική προσπάθεια, να γίνεται βορά των τίτλων περί ξεπλύματος χρήματος, ύποπτων κινήσεων και άλλων αθέμιτων πρακτικών για τις οποίες ο μέσος άνθρωπος δεν ξέρει, δεν έχει ιδέα.

Ούτε και πώς κινούνται δώθε κείθε χρήματα μέσα από στρώματα λογαριασμών, ούτε ποιος τα παίρνει, ούτε τίποτα από αυτά. Ένας μισθός μπαίνει στην τράπεζα κι ώς εκεί, κι όμως οι ξένοι κάνουν τις τράπεζες χωράφι τους άμα θέλουν, και ο ξένος Τύπος λέει πως οι ξένοι κάνουν χωράφι τις τράπεζές μας, παρά την προσπάθεια όλων μας. Προφανώς είμαστε ικανοποιημένοι με τη μόνιμη «ένταξη» σε όσα μας κηλιδώνουν και όχι σε όσα μας αναβαθμίζουν ως χώρα. Και εν τέλει, τώρα τι είμαστε; Υπερήφανοι ανατολικοί που έχουμε ασπαστεί έναν καθόλα τρόπο ζωής και σκέψης δυτικό; Να υπολογίσουμε την Τουρκία, ναι, το δέχομαι. Να μη μας αφήσουν οι Αμερικανοί και να εξαντλήσουμε την κινητικότητα στα εξοπλιστικά μαζί με χώρες όπως η Γαλλία; Δεκτό κι αυτό. Αλλά να κρυβόμαστε πίσω από το καθόλα δυτικό μας δάχτυλο όποτε μας βολεύει, αυτό από όποια πλευρά του ορίζοντα και να το δεις, από όπου και να σταθείς, είναι και κολοβό είναι και λάθος. Και για αυτό η επιλογή γίνεται όλο και πιο πιεστική….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  01:05

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

« Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου αιτηθείτε τώρα  |  20:38

Δίωρη αποχή από του μαθητές για τα τετράμηνα

«ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ...»
ΜΑΡΙΑ  |  10:58

Θέμα μηνών η έλευση 5G στην Κύπρο

«Θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει γιατί το Βέλγιο ανέβαλε την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας (5G) ...»
Andreas Malis  |  10:14

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X