ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί με την υγεία μας δεν παίζουμε

«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η σωστή ενημέρωση και η απαξίωση στη διασπορά ψευδών ειδήσεων από ανύπαρκτους ειδικούς και ορκισμένους αντιρρησίες»

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Για όλους τους ιούς βρήκαμε εμβόλια. Όσο φανταστικό και αν ακούγεται, πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος ανακάλυπτε εμβόλιο κατά της ανθρώπινης βλακείας; «Η βλακεία αποτελεί κι αυτή φυσικό ταλέντο» (Μπους Βίλχελμ). Και όταν τη βλέπεις καθημερινά γύρω σου, δημιουργείς άλλες αλήθειες. Τη βλέπεις κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τηλεοπτικά σκουπίδια ενώ ο εγκλεισμός και η απαγόρευση της ζωής βοηθούν στην εξάπλωσή της. Η διασπορά της βλακείας είναι και μία απόδειξη της δυσπιστίας των ανθρώπων έναντι των εμβολίων. Υπάρχει μια πανδημία και γύρω της υπάρχει μια παραπληροφόρηση που αν δεν ενημερώνεσαι όπως πρέπει, τότε είσαι καταδικασμένος.

Όλοι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αποφασίσουμε κατά πόσο ο εμβολιασμός για την COVID-19 είναι αδήριτη ανάγκη. Η σωστή απάντηση έγκειται και στη σωστή ενημέρωση και κοινωνική ευθύνη που κατά πρώτον έχει ως θέμα την υγεία μας και κατά δεύτερον το συμφέρον μιας ολόκληρης κοινωνίας.

«Η διαφάνεια για μια επιτυχημένη εμβολιαστική καμπάνια αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο» υποστηρίζει ο οικονομολόγος Florian Zimmermann του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Ινστιτούτου Ερευνών Συμπεριφοράς και Ανισότητας. «Ο πληθυσμός πρέπει να ενημερωθεί για τη μακρά και εντατική διαδικασία ελέγχου για να αποβάλει ή να μειώσει τον φόβο και το άγχος του εμβολίου».
Η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του εμβολίου είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την κρίσιμη απόφαση του να θέλουν να εμβολιαστούν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι. Οι αρνητές θεωρούν πως οι επιπτώσεις ενδεχομένως να παρουσιαστούν στο μέλλον και θα είναι μακροχρόνιες. Ο Αυστριακός γιατρός Χέρβιγκ Κόλαριτς σε μια από τις επιστημονικές μελέτες που δημοσίευσε θεωρεί ότι «Ναι μεν τα ανθρώπινα κύτταρα παράγουν σε τέτοια εμβόλια πολλούς ξενιστές επειδή το σώμα καλείται να αναπτύξει τεράστια ανοσία απέναντι σε αυτόν τον ιό με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών των ξενιστών να προκαλούν φλεγμονές ή άλλες συστημικές παρενέργειες. Τέτοια συμπτώματα, όμως, είναι τυπικά και για άλλα εμβόλια που δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά επηρεάζουν την ευδιαθεσία μας».
Είναι, όμως, κοινώς παραδεκτό ότι τα εμβόλια σε αντίθεση με άλλες ιατρικές παρεμβάσεις ανήκουν στα μέτρα πρόληψης. Προστατεύουν έναν υγιή οργανισμό από τον κίνδυνο να νοσήσει. Γι’ αυτό και οι απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια είναι υψηλές. Και να αναφέρουμε πως παρασκευάσματα που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας είναι ασφαλή. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν «να δούμε πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός αυτών που θα εμβολιαστούν και μετά θα αποφασίσουμε». Υπάρχουν και άλλοι που απλώς θεωρούν πως οι επιπτώσεις θα φανούν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα. Φοβίες που είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που παρουσιάζεται δύσπιστος, αφενός λόγω της μικρής διάρκειας παρασκευής και ελέγχου του εμβολίου και αφετέρου λόγω των πολλών λανθασμένων ειδήσεων που οι αρνητές της πανδημίας διακινούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Κύπρο ευτυχώς δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό δυσπιστίας, αφού τα στοιχεία όσον αφορά τους εμβολιασμούς είναι θετικά μιας και στην Κύπρο έως τις 10 Ιανουαρίου εμβολιάστηκαν γύρω στις 6000 άτομα. Η Κύπρος κατατάσσεται 8η στις χώρες της Ε.Ε. στη χορήγηση εμβολίων, σε αναλογία πληθυσμού. Την ίδια ώρα τα σκήπτρα των αντιρρησιών του εμβολίου τα κρατούν οι Γάλλοι μιας και μόνο ένας τους τέσσερεις επιθυμεί να εμβολιαστεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία καταδεικνύει πως μόνο το 43% των Ρώσων και το 53% των Νοτιοαφρικανών απάντησαν θετικά στο ερώτημα κατά πόσο θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι. Ακολουθούν η Ιαπωνία (60%), η Ιταλία και η Ισπανία (62%) και η Γερμανία (65%). Σε αντίθεση με τους Κινέζους που δηλώνουν σε ποσοστό 80% ότι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, όπως και το 78% των Βραζιλιάνων και το 77% των Βρετανών. Οι ΗΠΑ παρουσιάζεται ως η μοναδική χώρα όπου η «πρόθεση» να εμβολιαστεί κανείς αυξήθηκε στο 69%, από 64% τον Οκτώβριο.

Ο κυριότερος λόγος που επικαλέστηκαν όσοι δήλωσαν διστακτικοί απέναντι στο εμβόλιο ήταν ο φόβος των παρενεργειών ενώ ως δεύτερη αιτία αναφέρουν ότι δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από την COVID-19 ενώ υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν αντίθετοι στα εμβόλια. Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε σε 15 χώρες μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 13.542 ενηλίκων.
Όλοι μας λίγο-πολύ θα κληθούμε πολύ σύντομα να αποφασίσουμε πότε και αν πρέπει να εμβολιαστούμε. Άλλοι το περιμένουν πώς και πώς, άλλοι ούτε καν θέλουν να το συζητήσουν δηλώνοντας αρνητικοί στο θέμα ενώ άλλοι αμφιταλαντεύονται. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η σωστή ενημέρωση και η απαξίωση στη διασπορά ψευδών ειδήσεων από ανύπαρκτους ειδικούς και ορκισμένους αντιρρησίες. Πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί ένα scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλοί που ακόμη και το 2021 πιστεύουν σε παραμύθια και κείμενα αλόγιστα διεσπαρμένα στο διαδίκτυο και το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν ζημιά στο μυαλό. Γιατί με την υγεία μας δεν παίζουμε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση

Δύναμη καμία

Μια παύση ίσως από τη ματαιότητα του ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και τη δυσκοίλια σκέψη ότι ανά πάσα στιγμή ο Τούρκος θα μας κάνει ντου από ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Desperate για… «τσίμπημα»

Θα αναρωτηθεί κανείς πόσο απελπιστικά τραγική είναι η κατάσταση σε αυτές τις ηλικίες που η κυβέρνηση καλείται να εξαγοράσει ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου

High risk… παραλογισμού

Θα ευχόμουν και την ύπαρξη της ανοσίας στην ανθρώπινη βλακεία. Γίνεται; Θα μπορούσε. Γιατί εν έτει 2021 τα πάντα μπορούν ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Τελείωσε η υπομονή…

Μπορεί να θέλουμε να διαφυλάξουμε τη σωματική υγεία των συνανθρώπων μας, όμως η πραγματική πρόκληση μετά την πανδημία θα ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Επιτέλους σχολείο

«Η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και διδασκαλία ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Και μετά από τρεις μήνες ήταν καιρός οι μαθητές να ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Λίγο οξυγόνο…

«Επώδυνοι οι συνειρμοί που κάνω, ειδικά όταν σκέφτομαι πού μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό το συσσωρευμένο στρες»
Της Νατάσας Αλεξάνδρου